Misiune dificila pentru actionarii Transgaz: aprobarea Planului de Dezvoltare a SNT presupune investitii de peste 4 miliarde de euro in zece ani
Actionarii Transgaz au fost convocati, pe 29 iulie, pentru aprobarea prealabila a „Planului de Dezvoltare a Sistemului National de Transport gaze naturale in perioada 2019 – 2028”, pentru transmitere spre aprobare ANRE, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.
De asemenea, AGA va decide aprobarea aderarii SNTGN Transgaz SA, in calitate de membru, in Federatia Patronala de Petrol si Gaze (FPPG).
Planul prevede proiecte de investitii estimate la aproximativ 4,03 miliarde euro. Sumele cuprinse in Planul de dezvoltare a SNT 2019-2028 privind extinderea, dezvoltarea SNT asigura posibilitatea racordarii la SNT a tuturor localitatilor din România, in conformitate cu prevederile Legii nr. 123/2012 si cele ale Ordinului ANRE nr. 82/2017.
SNTGN Transgaz SA Medias, in calitate de operator tehnic al Sistemului National de Transport gaze naturale din România, a elaborat Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport gaze naturale pentru perioada 2019-2028, in considerarea respectarii cerintelor Directivei Europene CE/73/2009 art. 22, privind obligativitatea elaborarii anuale a Planului de Dezvoltare pe 10 ani pentru toti operatorii sistemelor de transport gaze naturale din Uniunea Europeana.
Documentul prezinta directiile de dezvoltare ale retelei românesti de transport gaze naturale si a proiectelor majore pe care compania intentioneaza sa le implementeze in urmatorii 10 ani.
Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale in perioada 2019–2028 elaborat in conformitate cu prevederile Legii nr. 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale, cu obiectivele propuse in Strategia Energetica a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050, raspunde cerintelor politicii energetice europene privind:
-asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale;
-cresterea gradului de interconectare a retelei nationale de transport gaze naturale la reteaua europeana;
-cresterea flexibilitatii retelei nationale de transport gaze naturale;
– liberalizarea pietei gazelor naturale;
-crearea pietei de gaze naturale integrate la nivelul Uniunii Europene;
-asigurarea racordarii tertilor la sistemul de transport, conform unor reglementari specifice, in limitele capacitatilor de transport si cu respectarea regimurilor tehnologice;
-extinderea, pâna in decembrie 2021, a retelei de conducte, pâna la intrarea in localitatile atestate ca statiuni turistice de interes national, respectiv local, când aceste localitati se afla la o distanta de maximum 25 km de punctele de racordare ale operatorilor de transport si de sistem;
-asigurarea racordarii la reteaua de gaze naturale a investitiilor noi, generatoare de locuri de munca.
TRANSGAZ este membru al ENTSO-G (Reteaua europeana a operatorilor de sisteme de transport gaze naturale), organism in cadrul caruia compania coopereaza cu toti operatorii de transport si de sistem gaze naturale ai Uniunii Europene in scopul crearii unui cadru de reglementare comun si a unei strategii si viziuni comune de dezvoltare la nivelul Uniunii Europene in vederea crearii pietei energetice integrate.