Modificări legislative: Investitorii în regenerabile vor putea beneficia de garanții sub forma de ipoteci pentru finanțarea proiectelor
Ministerul Energiei în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții, a inițiat o completare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile, în vederea introducerii posibilității ca beneficiarii să poată constitui garanții în favoarea unei instituții de credit, sub forma unei ipoteci asupra activelor fixe ale proiectului, cu scopul de a asigura finanțarea și cofinanțarea cheltuielilor necesare implementării proiectului, în toate fazele sale.
Aceste măsuri esențiale pentru sprijinirea implementării proiectelor în energie verde din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru Modernizare, Componentele C6 – Energie și C16 – REPowerEU, răspunzând solicitărilor beneficiarilor privind modificarea contractelor de finanțare.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, această inițiativă are ca scop asigurarea finanțării necesare implementării proiectelor, contribuind astfel la dezvoltarea Sistemului Energetic Național. În urma solicitărilor primite, prin care beneficiarii au cerut posibilitatea constituirii de garanții/ipoteci asupra activelor fixe ce fac obiectul contractelor de finanțare, Ministerul Energiei a întreprins demersuri pentru identificarea unor soluții legislative adecvate.
Conform modificărilor și completărilor aduse Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2021 aduse prin intermediul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 5/2025, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 la data de 28.02.2025, în aplicarea dispozițiilor art. 37^1, beneficiarii sunt obligați să transmită coordonatorului de reforme și/sau investiții o copie a contractului de credit și ipotecă, în termen de 10 zile lucrătoare, împreună cu un raport de evaluare a imobilului, dacă este cazul.
De asemenea, pentru contractele de ipotecă deja încheiate, beneficiarii trebuie să transmită aceste documente până la 31 martie 2025.
Totodată, începând din 6 martie, Ministerul Energiei notifică abrogarea Ordinului ministrului energiei nr. 1803/24.12.2024 pentru aprobarea unor măsuri privind implementarea apelurilor de proiecte aflate în derulare pentru Componenta C6 – Energie aferente investițiilor I2-I5 și Componenta C16 REPowerEU 2. Creșterea producției de energie verde – Transfer I1-C6 PNRR, modificat ulterior prin Ordinul ministrului energiei nr. 63/23.01.2025.