Modificarile aduse Legii 220 au reusit sa puna in pozitii antagonice producatorii de energie din surse regenerabile
Ne-am intrebat in nenumarate randuri, in ultima perioada, de ce marii producatori de energie din surse regenerabile nu scot un cuvant despre modificarile ce au fost aduse legii 220. Singurii contestatari, mai bine zis foarte implicati in procesul de negociere, au fost reprezentantii micilor producatori, in speta investitori cu capital autohton. Iata ca, ajunsa in forma finala, noua lege scoate la iveala o situatie pe care o regasim si in alte segmente economice, in sensul in care marii investitori sunt avantajati in detrimentul celor mici. Nu vrem sa spunem ca se face o discriminare legata de tipul de capital (strain sau autohton), pentru simplu motiv ca o spun altii, din sector. Iata, in acest sens, un punct de vedere al organizatiei patronale Patres, care pune punctul exact in locul cel mai sensibil al noii legi:
PATRES solicita solutii echitabile pentru toti producatorii din sectorul regenerabilelor. OUG ce modifica Legea 220 sacrifica investitorii mici si mijlocii si, mai ales, capitalul autohton investit in RES
Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES a luat act de modificarile aduse de Ministerul Energiei la Legea 220 si aprecizaza ca in forma finala a Ordonantei de Urgenta de Guvern au fost luate in considerare o parte dintre propunerile argumentate transmise in perioada de consultare publica. Din pacate, nu se regasesc si solutiile care sa evite falimentul micilor producatori de energie din surse regenerabile, in marea lor majoritate investitori cu capital autohton.
In primul rând, apreciem efortul depus de echipa Ministerului Energiei si modul transparent si responsabil de care s-a dat dovada in elaborarea draftului de act normativ. In urma analizarii propunerii de OUG in cadrul PATRES, cu implicarea tuturor membrilor, constatam unele imbunatatiri indiscutabile ale formei initiale ale proiectului, cum ar fi: fixarea numarului de certificate verzi absorbite in anul 2017, neaplicarea unui pret minim de 25 EUR pentru certificatele verzi, precum si pastrarea posibilitatii de a efectua contracte bilaterale negociate direct de catre producatorii cu putere sub 1 MW.
In acelasi timp, dorim sa ne exprimam ingrijorarea si nemultumirea cu privire la unele aspecte negative introduse prin acest proiect, de natura sa afecteze radical activitatea producatori mici si mijlocii de E-SRE, marea majoritate fiind investitori cu capital românesc.
Membrii PATRES constata cu stupoare si maxima surprindere ca versiunea finala a OUG, dupa consultarea publica, reprezinta de fapt un set de masuri in favoarea marilor companii internationale din sectorul eolian si, de cealalta parte, faliment garantat pentru producatorii mici si mijlocii, mai ales al celor din sectorul fotovoltaic. Prin pastrarea contractelor bilaterale existente in vigoare distorsiunile din piata nu dispar, iar pentru producatorii mici si mijlocii nu va exista nicio crestere de lichiditate, cel putin in anul 2017. Ne intrebam astfel, cu maxima ingrijorare, de ce s-a decis sa fie sprijinite marile companii internationale in detrimentul celor cu capital autohton sau al IMM-urilor straine? Mai ales ca producatorii integrati reusesc sa isi vânda toate certificatele verzi in acest moment!!
Argumentam afirmatiile noastre, prezentând in cele ce urmeaza aspectele din OUG pe care le consideram critice pentru producatorii mici si mijlocii. Astfel, in actul normativ ce modifica Legea 220 se prevede continuarea masurii de amânare a 2 certificate verzi la tehnologia solara pâna la finalul anului 2024, in conditiile in care pentru tehnologia eoliana amânarea ramâne conform OUG57/2013 (pâna la 31.03.2017). Aceasta masura reprezinta o discriminare inacceptabila a tehnologiei solare, care in fapt se vede deposedata de cele 2 certificate verzi.
Prin pastrarea pretului minim actual la nivelul de 29.4 euro fata de 25 euro – propunerea initiala a Ministerul Energiei, se reduce numarul de certificate verzi absorbite in anul 2017 de la un nivel de 17 milioane (in prima forma a OUG) la 14.9 milioane (forma revizuita a OUG dupa consultare publica). Urmare a eliminarii prevederii prin care se continua masura de amânare a certificatelor verzi pentru centralele eoliene si microhidrocentralele pâna la sfârsitul anului 2017, pe parcursul anului viitor se vor emite suplimentar – fata de anul 2016 – inca 4 milioane certificate verzi doar pentru centralele eoliene. Diferenta de absorbtie a certificatelor in anul 2016 versus 2017, conform propunerii de OUG, este de aprox 2.8 milioane certificate verzi. Având in vedere ca in tehnologia eoliana o buna parte din capacitati este reprezentata de producatori integrati (si producatori, si furnizori, in unele cazuri si distribuitori de energie) – care au reusit si vor continua si pe viitor, in baza contractelor bilaterale existente, sa vânda toate certificatele verzi care le sunt emise – rezulta foarte clar ca absorbtia crescuta a certificatelor verzi in 2017 se va face preponderent din aceasta tehnologie, in favoarea producatorilor integrati si in detrimentul producatorilor mici si mijlocii.
PATRES considera ca situatia actuala in care unii producatori vând certificatele verzi in timp ce altii nu – este o situatie inacceptabila având in vedere ca este vorba de distributia discretionara si inechitabila a unui ajutor de stat.
Totodata, PATRES apreciaza propunerea introducerii unei platforme anonime de tranzactionare in forma unor produse combinate energie plus certificate verzi, insa manifesta rezerve cu privire la eficienta acesteia in urmatorii ani, in conditiile in care – in mod real – absorbtia de certificate verzi in piata nu creste pentru toti producatorii si, mai ales, in conditiile in care contractele bilaterale existente ramân in vigoare. Practic, in continuare unii producatori (mai ales cei integrati) vor vinde toate certificatele verzi, in timp ce altii nu vor vinde mai nimic. De asemenea, o astfel de piata nu poate functiona daca nu se elimina obligativitatea vanzarii energiei in banda – lucru imposibil pentru producatorii din surse regenerabile – schimbare care nu este prevazuta in draftul de OUG.
Date fiind aspectele ingrijoratoare semnalate, PATRES s-a adresat, printr-o scrisoare, Domnului Prim Ministru Dacian Ciolos, solicitând, in mod expres, atentia si sprijinul pentru gasirea de solutii echitabile pentru toti producatorii de E-SRE, inclusiv pentru micii investitori, astfel ca noul act normativ sa fie intr-adevar dedicat sectorului regenerabilelor. PATRES, in calitate de reprezentant al capitalului autohton investit in sectorul regenerabilelor, cât si in calitate de reprezentant al investitorilor mici si medii (neintegrati), considera inacceptabila propunerea de OUG in forma actuala, care este dedicata companiilor integrate, care vor reusi sa vânda chiar mai multe certificate verzi, in timp ce producatorii mici si mijlocii sunt executati fara drept de apel.