Montarea Detectorului de Gaze: de ce e obligatoriu, cat costa si cum trebuie montat?
Conform normelor legale in vigoare, persoanele care folosesc aparate conectate la instalatia de gaze au obligatia sa monteze detectoare de gaze in functie de anumite situatii. In acest articol vom vorbi despre ce presupun aceste prevederi legale si care sunt posibilele sanctiuni.
Montarea detectoarelor de gaze – prevederi legale
Prevederile legale cu privire la modul de functionare a instalatiilor care asigura alimentarea cu gaze naturale sunt incluse in Ordinul ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) nr. 5/2009 privind aprobarea Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.
In acest document apare si obligativitatea montarii detectoarelor de gaze in cazul instalatiilor interioare de gaze, prevedere care a fost reluata ulterior in Ordinul ANRE nr. 179/2015, care a intrat in vigoare de la data de 1 ianuarie 2016.
Astfel, detectoarele de gaze sunt obligatorii in apartamentele si spatiile interioare in care exista o centrala termica sau un aragaz si daca aceste spatii au montate geamuri termopan.
Conform prevederilor legale, trebuie montate detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, in cazul in care geamurile ferestrelor au o grosime mai mare de 4 milimetri sau sunt de constructie speciala, asa cum este cazul ferestrelor de termopan sau al celor securizate. Sunt excluse de la obligativitatea montarii senzorului de gaze persoanele care au pastrat tamplaria din lemn a geamurilor.
Regulile pentru functionarea in siguranta a instalatiilor care asigura alimentarea cu gaze sunt urmatoarele:
– volumul interior al incaperilor trebuie sa fie de 18 mc, cu exceptia bucatariilor si bailor, care trebuie sa aiba un volum interior de 7.5 mc;
– acestea trebuie sa asigure ventilarea si evacuarea gazelor de ardere in exterior; astfel ca ferestrele sunt obligatorii pentru toate incaperile in care exista aparate consumatoare de gaze – ferestrele trebuie sa aiba 0.03 mp pentru fiecare mp al incaperii (pentru constructiile din beton armat) si 0.05 mp pentru fiecare mc de volum net al incaperii (pentru constructii din zidarie).
Totusi, este important de mentionat ca in Ordinul ANRE este specificat faptul ca montarea detectorului de gaze este obligatorie doar in cazul in care persoanele autorizate sa efectueze revizia tehnica sau sa verifice periodic instalatia de gaze constata ca nu au fost indeplinite conditiile tehnice pentru functionarea in siguranta a instalatiei de gaze.
Cum trebuie montat si cum functioneaza detectorul de gaze
Montarea senzorului de gaze trebuie sa fie realizata doar de un operator economic autorizat de catre ANRE. Detectorul de gaze trebuie sa fie montat in incaperea in care functioneaza aragazul si centrala termica si trebuie sa fie racordat la o sursa de energie electrica. Atunci cand au loc scapari de gaze, senzorul va emite zgomote puternice si va actiona un electroventil care va opri automat alimentarea cu gaze. In acest fel este redus riscul de producere a unui incident.
Dupa ce a fost verificata si remediata situatia care a produs scurgerea de gaze, electroventilul trebuie repornit manual, pentru a fi reluata alimentarea cu gaze. Totodata, detectoarele de gaze trebuie sa fie inlocuite inainte de data-limita de utilizare a acestora. De obicei, durata de functionare a unui senzor de gaze este de cinci pana la sapte ani.
Cand se fac verificarile si reviziile instalatiei de gaze
Verificarile si reviziile periodice sunt obligatorii, conform prevederilor legale. Verificarea instalatiilor de gaze se face o data la doi ani sau la cerere, in situatia in care sunt constatate nereguli de functionare. Referitor la revizia tehnica, aceasta se face:
– o data la zece ani;
– dupa ce folosirea instalatiei de gaze a fost intrerupta mai mult de sase luni;
– dupa orice situatie care ar fi putut afecta instalatia de gaze;
– la cerere, in diferite situatii.
La momentul efectuarii verificarilor si reviziilor periodice, clientii trebuie sa prezinte documentatia tehnica cu privire la executia instalatiei de alimentare cu gaze. In cazul in care clientul nu detine documentia tehnica, acesta poate sa ceara o copie de la operatorul de sistem sau de la firma care a executat instalatia de gaze. In cazul in care documentatia nu este gasita sau datele nu sunt corecte, clientii au obligatia sa intocmeasca o noua documentatie tehnica.
Verificarile si reviziile trebuie efectuate doar de firme autorizate ANRE. Ulterior, furnizorii de gaze sunt obligati sa transmita catre clienti notificari cu privire la urmatoarele termene pentru verificarile si reviziile periodice. In general, costul verificarii periodice este cuprins intre 50 si 100 de lei. In cazul in care nu sunt indeplinite conditiile pentru functionarea in siguranta a instalatiei de gaze, firma care efectueaza verificarile si reviziile poate sa opreasca gazele partial sau total.
Termenul-limita pentru montarea detectorului de gaze, costuri si posibile sanctiuni
Nu exista un termen-limita pentru montarea senzorului automat de gaze. Totusi, avand in vedere ca trebuie efectuate verificari periodice ale instalatiilor de gaze la fiecare doi ani, acest lucru poate sa reprezinte o modalitate de constrangere pentru persoanele care se afla in situatiile prevazute de Ordinul ANRE, referitoare la obligativitatea montarii detectorului de gaze.
Costuri
Costurile instalarii si achizitionarii detectorului de gaze sunt suportate de proprietarii locuintelor. Pretul unui senzor de gaze poate varia intre 100 si 200 de lei, caruia i se adauga costurile pentru montarea detectorului, in functie de firma aleasa.
In cazul in care este achizitionat un pachet pentru montarea detectoarelor de gaze intr-un bloc intreg, clientii pot sa obtina tarife mai avantajoase de la firma specializata, sub pretul de 300 de lei.
Sanctiuni
Conform prevederilor legale, persoanele care nu respecta normele tehnice emise de ANRE pot primi o amenda cuprinsa intre 2.000 si 4.000 de lei. Asadar, persoanele care nu monteaza detectoare de gaze in incaperile care au geamuri termopan pot fi sanctionate de autoritati.
Montarea detectoarelor de gaze este obligatorie pentru persoanele care nu indeplinesc regulile pentru functionarea in siguranta a instalatiei de alimentare cu gaze. In cazul in care nu se iau masurile necesare pentru remedierea acestor situatii, sanctiunile pot consta in amenzi sau in intreruperea alimentarii cu gaze.
Sunt proprietara unui apartament in sector 3 Bucuresti,aleea Ramnicu-Valcea,bloc S16 .Acum doua luni, o firma autorizata, angajata de administratia blocului, a montat in acest bloc detectoare de gaze cu plata integrala sau in rate. Pana in prezent am platit doua rate ,ramanand o ultima rata luna viitoare. Administratia blocului ne-a anuntat ca trebuie demontate aceste detectoare(si chiar mi l-au demontat acum cateva zile) si inlocuite cu detectoare de gaz Wireless(?),fapt ce bine-nteles mareste pretul aparatului.
Daca am avut intelegere sa-l montez pe primul ,nu inteleg al carui interes sunt obligata si de ce sa-l accept pe ultimul.Tinand cont ca nicaieri nu e specificat ca suntem obligati sa ne fie instalat acest tip de detector si ca,citez,”ANRE transmite ca persoanele care locuiesc in imobile construite inainte de 2009(BLOCUL MEU A FOST COSTRUIT INAITE DE 1989) nu sunt obligate sa isi monteze detectoare de gaze,decat in cazul in care au defectiuni la instalatia de gaze”,eu(si cu siguranta multi locatari din acest bloc),nu sunt de acord cu aceasta noua instalare de detector.
Amintesc ca in urma controlului la montarea si demontarea detectorului,sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de utilizate a gazelor naturale ,specialistul de la firma aducandu-mi la cunostinta ca totul e in regula si nu exista niciun pericol. In concluzie,neavand niciun motiv sa ma conformez ,va rog sa binevoiti sa ma asigurati ca nu gresesc si ca se comite un abuz.Va multumesc anticipat,Petra Stefanescu
In cadrul Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de
alimentare cu gaze naturale aprobate prin ORDINUL nr. 89 din 10 mai 2018
, al AUTORITATII NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 462 din 5 iunie 2018, cu intrare in vigoare din 5 iunie 2018 la ART. 144 alin (1) se prevede:
În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de
scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale
care acţionează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.
In concluzie actul normativ nu face referire la anul constructiei, detectorul fiind obligatoriu in toate incaperile unde exista aparat de utilizare a gazelor.
Detector Wireless sau cu fir este optiunea cumparatorului si este determinata de limitele locale, peretii de beton limiteaza untele wireless si atunci necesita comunicare prin fir si de costurile echipamenteleor versus lucrarile de cablare.
Buna ziua,
in continuarea commentului de mai sus….. si daca vreau sa ma deconectez de la reteau de gaze (care este comuna) prin debransare, practic voi renunta la aragaz (ca doar atat folosim), mai sunt nevoit sa achizitionez acel detector de gaze ? Deoarece eu nu voi mai avea aparat de utilizare a gazelor.
Cu toate aceste barbarii si abuzuri, in care ne-am trezit ca nu mai avem gaze, pana ce toate apartamentele din scara monteaza acele detectoare, in conditiile in care, ca si doamna de mai devreme, am achizitionat unele detectoare acum 2 ani. Iar locatarii nu sunt acasa in timpul programului de lucru al firmei de prestari servicii, unii plecati pe perioade lungi, altii reticenti, asa ca nu este unproces care se finalizeaza in cateva zile, poate dura saptamani. Eu ma gandesc tot mai serios sa fac reconversie, sa fim seriosi cu banii pentru un detector, iti cumperi o plita cu inductie care este foarte fezabila.
Poate peste 1-2 ani ne trezim ca nici aceste detectoare nu mai sunt conforme sau si mai interesant, tevile nu mai sunt conforme si trebuie inlocuite in regim de urgenta.
Multumesc frumos!