Municipiul Alba-Iulia primeste titlul de „Comunitate Sustenabila” in domeniul eficientei energetice
- Certificarea a fost acordata de asociatia European Energy Award, un sistem de management al calitatii si recunoastere a eforturilor municipalitatilor si regiunilor, care sprijina autoritatile locale in implementarea de politici privind eficienta energetica si masuri de combatere a schimbarilor climatice.
- Alba-Iulia este al doilea municipiu din România si primul din Transilvania care a primit aceasta certificare.
Municipiul Alba-Iulia a primit Certificatul de „Comunitate Sustenabila” in domeniul eficientei energetice, in conformitate cu sistemul de evaluare European Energy Award, ce plaseaza municipalitatea pe o lista prestigioasa de orase europene carora li se recunosc eforturile in privinta eficientei energetice si dezvoltarii sustenabile.
Resedinta judetului Alba este al doilea municipiu din România care a primit aceasta certificare, de care va beneficia timp de 4 ani, pâna ce va trece printr-un proces de reevaluare. Intre orasele europene care detin aceasta certificare la nivel de European Energy Award Gold (au indeplinit peste 75% din cerinte) se numara Berna si Geneva (Elvetia), Aachen si Ravensburg (Germania), Feldkirch (Austria) si Dunkerque (Franta).
Certificarea evalueaza rezultatele concrete si planificate referitoare la 79 de masuri din 6 domenii: Planificare, Cladiri municipale, Energie si deseuri, Mobilitate, Organizare interna si Cooperare. Au fost remarcate progresele pe linia Smart City, reabilitarea termica si montarea de panouri fotovoltaice pe scoli, mobilitate electrica pentru turistii din cetate, incurajarea utilizarii bicicletelor, precum si echipa de proiecte europene.
„Municipiul Alba-Iulia a facut progrese remarcabile in ultimul timp in ceea ce priveste eficienta energetica, parcugând toti pasii necesari pentru a fi numita Comunitate Sustenabila, implementând 41,5% dintre masurile posibile. Certificatul atesta angajamentul autoritatilor locale pentru imbunatatirea calitatii vietii, competitivitatii si performantei durabile, iar oamenii vor simti imediat efectele benefice ale grijei fata de mediul inconjurator. Acest certificat este acordat in conformitate cu sistemul European Energy Award, lansat prima data in Elvetia sub numele de Energiestadt,” a declarat Andrei Botis, Presedinte al Consiliului Român pentru Cladiri Verzi.
Distinctia a fost acordata in cadrul unei ceremonii la care au participat: Gabriel Codru Plesa – Primarul municipiului, Arthur Mattli – Ambasadorul Confederatiei Elvetiene in România, Dr. Dorin Beu – Presedintele RoGBC Transilvania, Andrei Botis – Presedintele RoGBC (Consiliul Român pentru Cladiri Verzi), precum si alte oficialitati.
La intrarea in Alba-Iulia a fost amplasat indicatorul de „Comunitate Sustenabila” de catre cei prezenti la ceremonia de acordare a certificatului.
Prin Programul de Cooperare Elvetia-România, care si-a propus sa contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse, s-a finantat proiectul „Institutionalizarea European Energy Award in România”, o schema de certificare recunoscuta la nivel European. Totodata, prin programul European CoME EASY s-a continuat armonizarea European Energy Award cu alte sisteme de evaluare a comunitatilor. Ambele proiecte au fost dezvoltate de catre Romania Green Building Council.
European Energy Award reprezinta extinderea pe plan european a unei initiative elvetiene, Energiestadt (Energy City Program), demarata in 1991. In prezent, peste 430 de municipalitati din aceasta tara se bucura de aceasta certificare, ceea ce inseamna ca 60% dintre locuitorii Elvetiei locuiesc intr-un astfel de oras.