0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020
Fabrica la Cristian a nemtilor de la Schaeffler incepe productia in masa a motoarelor electrice

Nava fanion a Greenpeace a sosit in Romania: ecologistii sustin ca prosumatorii pot contribui la descentralizarea productiei de energie

Posted On 29 mai 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: gaze cu efect de sera, Greenpeace, nava Rainbow Warrior, productia de energie pe combustibili fosili, schimbarile climatice

Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, a sosit la Constanta, unde va sta timp de 5 zile. Oprirea in Romania marcheaza inceputul unui tur european de 5 luni care, sub sloganul #unitipentruclima, promoveaza solutiile energetice curate si solicita ambitii mai inalte si actiuni decisive pentru protejarea climei din partea liderilor europeni.

Din pacate, Romania neglijeaza problema schimbarilor climatice si se opune actiunilor ambitioase de protejare a climei, totul in defavoarea mediului si a cetatenilor sai. Schimbarile climatice afecteaza din ce in ce mai mult planeta. Fenomenele meteo extreme si efectele lor devastatoare sunt omniprezente atat la nivel global, cat si local. Oamenii sufera din cauza schimbarilor climatice, iar mediul este, in unele situatii, iremediabil distrus.

Si in Romania schimbarile sunt vizibile: anotimpurile sunt atipice, avem inundatii de proportii, dar si zone desertificate, inclusiv manifestari violente ale vremii, precum tornadele. Oamenii de stiinta din toata lumea confirma ca schimbarea climei are legatura cu activitatea umana. E nevoie de actiune urgenta a tuturor statelor lumii si a sectorului de business pentru ca acest fenomen sa fie incetinit si apoi oprit.

Pozitia Romaniei fata de schimbarile climatice este retrograda. Desi Romania este semnatara a mai multor acorduri climatice, tara noastra face inca prea putine. Uniunea Europeana este singura entitate care manifesta o oarecare influenta pozitiva asupra strategiilor si tintelor de mediu din Romania.

Sectorul energetic, care are un impact major asupra climei fiind cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera, este imbatranit si tributar aranjamentelor politice. Desi tinta UE pentru 2050 este o economie fara emisii de carbon, Romania propune in proiectul de strategie energetica a tarii mentinerea unitatilor pe carbune, ba chiar si construirea unora noi, cu tehnologii nevalidate la nivel mondial.

De asemenea, Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice (PNIESC) care cuprinde contributia Romaniei la eforturile Europene este total lipsit de ambitie, propunand o cota de energie din surse regenerabile de doar 27.9%, in conditiile in care tara noastra are un potential important, iar tinta europeana este de minim 32% pentru 2030.

„Majoritatea statelor membre din UE au decis sa elimine treptat productia de energie din carbune pentru a proteja clima, dar si din ratiuni economice. Guvernul Romaniei incearca sa intarzie inevitabilul cat mai mult posibil si sprijina, din pacate, functionarea termocentralelor pe carbune care nu respecta normele de mediu nationale si europene. De mai bine de 5 ani, termocentrale precum Mintia si Govora functioneaza fara autorizatie integrata de mediu. Aceste termocentralele pe carbune sunt foarte poluante, contribuie decisiv la amplificarea schimbarilor climatice si afecteaza sanatatea oamenilor. Conform unui studiu Climate Action Network Europe, termocentralele pe carbune din Romania provoaca anual 570 decese premature si costuri de sanatate asociate poluarii ce se ridica la peste 1,6 miliarde de euro anual.

 

Cerem Guvernului Romaniei un plan asumat pentru inlocuirea treptata a productiei de energie din carbune cu energie din surse curate, regenerabile, pana in 2030. Amanarea acestui plan pune in pericol securitatea energetica a Romaniei, iar nerecunoasterea colapsului producatorilor de energie pe baza de carbune si amanarea inlocuirii cu energie din surse regenerabile vor duce la o criza majora in urmatorul deceniu.„, declara Alin Tanase, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Tranzitia catre energia curata trebuie sa se faca treptat

Inlocuirea treptata a productiei de energie din carbune cu energie din surse curate vine la pachet cu o serie de riscuri si provocari de ordin economic si social. Cand minele si termocentralele se inchid, comunitatile locale sufera. Veniturile, locurile de munca, vietile oamenilor sunt puse in pericol atunci cand guvernele nu isi asuma un proces de tranzitie justa prin care, odata cu inchiderea minelor si termocentralelor, oamenii au acces la  un loc de munca decent intr-o economie fara emisii de carbon.

„Cerem Guvernului Romaniei sa pregateasca aceasta tranzitie pentru comunitatile miniere si sa nu le abandoneze, asa cum a facut-o la sfarsitul anilor ’90, in Valea Jiului. Oamenii au suferit cumplit pentru ca autoritatile nu au fost capabile sa creeze alternative sustenabile in Valea Jiului, sa gestioneze fonduri, sa implice comunitatea in rezolvarea problemelor create de disponibilizarile in masa. Guvernul sa isi asume ca nu exista viitor pentru carbune. Costurile ridicate pentru producerea de energie din carbune si criza de mediu cu care se confrunta omenirea sunt semnele evidente ignorate de statul roman. Autoritatile sunt obligate sa inceapa sa puna osul la treaba, prin atragerea de capital, fonduri europene, prin crearea de infrastructura si prin investitii in resursele umane din zonele miniere.”  declara Vlad Catuna, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Prosumatorii, parte a solutiei

Romania trebuie sa accelereze ritmul tranzitiei la energia regenerabila. E o conditie esentiala pentru a atinge tintele obligatorii ale Uniunii Europene in materie de energie si clima pentru urmatoarele decenii. Din pacate, in Romania, sectorul energiei regenerabile este blocat de mai multi ani, incoerenta mecanismelor de sprijin indepartand investitorii.

Prosumatorii – micii producatori/consumatori de energie din surse regenerabile – pot juca un rol important in descentralizarea sistemului energetic si inlocuirea productiei de energie pe baza de combustibili fosili, ce genereaza schimbari climatice.

„Desi cadrul legislativ si de reglementare a fost imbunatatit recent, e nevoie de semnale mult mai clare din partea statului roman pentru a sprijini energia regenerabila si prosumatorii. Cerem proceduri simplificate si un mecanism eficient de sprijin financiar pentru prosumatori.

Orice cetatean european are dreptul sa isi produca singur energia din surse curate. In Romania, drumul de la consumator la prosumator este inca lung si plin de incertitudini. Tocmai de aceea, in luna mai 2019 sunt doar 70 de prosumatori inregistrati in Romania, iar in Marea Britanie, 800.000, desi tara noastra beneficiaza de mult mai multe zile insorite anual.„declara Marian Mandru, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • SN Nuclearelectrica intra in cursa pentru promovarea hidrogenuluiSN Nuclearelectrica intra in cursa pentru promovarea hidrogenului
  • Greenpeace:Scandalul panourile fotovoltaice finanțate de AFM continuă. AFM respinge mai mult de jumătate dintre dosareGreenpeace:Scandalul panourile fotovoltaice finanțate de AFM continuă. AFM respinge mai mult de jumătate dintre dosare
  • Hidrogenul, o sursa reala de decarbonizare a industriei energetice.  Opt mari companii europene solicita CE o strategie pentru trecerea de la carbune la hidrogenHidrogenul, o sursa reala de decarbonizare a industriei energetice. Opt mari companii europene solicita CE o strategie pentru trecerea de la carbune la hidrogen
  • București, locul 13 din 14 la mobilitate durabilăBucurești, locul 13 din 14 la mobilitate durabilă
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Se incurca itele in procesul pe care statul, prin SAPE, se judeca cu Enel la Curtea Internationala de Arbitraj

Next Story

Peste 107 milioane euro sunt puse la bataie pentru instalarea sitemelor fotovoltaice

Articole pe aceeasi tema

SN Nuclearelectrica intra in cursa pentru promovarea hidrogenului

Posted On 16 iunie 2020
, By Redactia
2

Greenpeace:Scandalul panourile fotovoltaice finanțate de AFM continuă. AFM respinge mai mult de jumătate dintre dosare

Posted On 11 iunie 2020
, By Redactia
0

Hidrogenul, o sursa reala de decarbonizare a industriei energetice. Opt mari companii europene solicita CE o strategie pentru trecerea de la carbune la hidrogen

Posted On 25 mai 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Sa-i multzumitzi cartitzei kgbiste...

Posted On 24 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.