0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Ne-a mai ramas ceva din industria petrochimica: singurul producator de bitum din Romania, refinaria Vega Ploiesti, aniverseaza 115 ani de performanta in industria de rafinare

Posted On 26 noiembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: KMG International, Petromidia Navodari, productia de bitum, Rafinaria Vega Ploiesti

Rafinaria Vega Ploiesti, operata de Rompetrol Rafinare, implineste 115 ani de activitate in industria prelucrarii produselor petroliere. Cu o istorie bogata si plina de evenimente care i-au marcat dezvoltarea, unitatea din Ploiesti reprezinta astazi un reper important in sectorul energetic românesc.

Vega Ploiesti este unic producator national de bitumuri, iar bitumul modificat cu polimeri se distinge prin rezistenta ridicata la uzura si elasticitatea crescuta, care ajuta la o durata de viata cu 50% mai mare, comparativ cu alte bitumuri. In prezent, Vega Ploiesti furnizeaza aproximativ 17% din necesarul de bitum la nivel national.

„Rafinaria Vega este o unitate speciala, care a mereu a avut capacitatea sa se adapteze cerintelor din piata si sa se distinga in raport cu celelalte rafinarii din tara. Printr-un flux foarte bine pus la punct, Vega Ploiesti creste in fiecare an, iar Rompetrol Rafinare face eforturi mari sa dezvolte aceasta unitate de productie, atât de importanta pentru multe domenii de activitate din tara. De exemplu, bitumul produs la Vega este o carte de vizita puternica si suntem convinsi ca vom putea creste randamentele pentru acest produs foarte valoros”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

In 2019, rafinaria prahoveana a reusit sa consemneze recorduri operationale la productia de bitum (120.000 de tone), respectiv productia de hexan (92.000). Un nivel de productie ridicat a fost mentinut si in primele 9 luni ale lui 2020, cu un total de 265.000 de tone de materii prime si semifabricate procesate.

Productia in crestere este sustinuta de instalatia de bitum modificat cu polimeri, ridicata in 2007, dupa preluarea pachetului majoritar de catre KMG International, cu un efort investitional de peste 7 milioane de dolari. In perioada urmatoare, KMG International intentioneaza sa faca investitii suplimentare in sectorul productiei de bitum, având in vedere cererea in crestere pentru produsul absolut necesar in dezvoltarea infrastructurii rutiere, la nivel national.

In prezent, rafinaria nu mai prelucreaza titei, ci numai produse distilate medii, provenite de la Petromidia Navodari. Astfel, chiar daca este cea mai mica unitate de profil din tara, cu o capacitate de productie anuala de aproximativ 400.000 de tone, Vega Ploiesti dezvolta exclusiv produse cu valoare adaugata ridicata.

In rafinaria Vega Ploiesti se fac eforturi considerabile si in ceea ce priveste protectia mediului si limitarea impactului activitatii industriale. Numai in 2019 au avut loc modernizari in valoare de peste 8 milioane de dolari (noul sistem de recuperare a vaporilor, incinerator nou pentru arderea in siguranta a gazelor rezultate in urma proceselor tehnologice, inlocuirea cuptorului din instalatia de Distilare in Vid), cu efect direct in scaderea nivelului noxelor si a presiunii pe mediul inconjurator.

In acelasi timp, Rompetrol Rafinare desfasoara una dintre cele mai ample operatiuni ecologice din istoria recenta a României: remedierea batalelor rezultate in urma activitatii de rafinare din ultimul secol. La terminarea operatiunilor, zona va fi renaturata si monitorizata timp de 30 de ani.

Despre Rafinaria Vega

Vega Ploiesti a fost data in folosinta in 1905, iar Lazar Edeleanu a fost unul dintre primii directori generali ai rafinariei, chimist român care si-a lasat amprenta asupra industriei de rafinare, prin dezvoltarea unui procedeu care ii poarta numele si care consta in rafinarea produselor petroliere cu dioxid de sulf lichid ca dizolvant selectiv, care asigura extragerea selectiva a hidrocarburilor aromatice, un proces folosit pentru prima data in lume in rafinaria Vega.

In 1916, in timpul Primului Razboi Mondial, rafinaria Vega este incendiata, fiind afectate instalatii importante si peste 80% din cele 50 de rezervoare. Dupa investitii capitale, Vega ajunge sa fie considerata a doua cea mai buna rafinarie din totalul de 46 existente in tara, in 1919.

Istoria celei mai longevive rafinarii din România a cuprins si un episod care a frânat dezvoltarea unitatii: bombardamentele din Al Doilea Razboi Mondial, care au afectat aproximativ 90% din rafinarie, considerata la momentul respectiv un obiectiv strategic.

In urma unei modernizari capitale realizate in perioada 1955-1958, rafinaria a inceput sa produca detergenti, vaselina farmaceutica sau bitumuri speciale.

In 1999, unitatea de productie din Ploiesti a fost privatizata si cumparata de Rompetrol, companie care a salvat de la disparitie rafinaria aflata in procedura de lichidare pentru aproximativ 8 luni. Apoi, Rompetrol a demarat un proiect de investitii, menit sa retehnologizeze rafinaria. Dezvoltarea este continuata constant si dupa preluarea pachetului majoritar de catre Grupul KMG International, care a pus tot mai mult accentul pe produsele cu valoare adaugata ridicata.

Rând pe rând, instalatile din Vega Ploiesti au fost modernizate, pentru cresterea capacitatii de productie: instalatia de Hexan in 2011, instalatia de Distilare in Vid in 2013 sau noua instalatie de recuperare a vaporilor in 2019.

Vega functioneaza in sinergie perfecta cu rafinaria Petromidia –  Navodari, cea mai mare din România si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre. Astfel, Petromidia ii asigura integral rafinariei din Ploiesti materiile prime/semifabricate necesare obtinerii de produse speciale cu o valoare adaugata ridicata.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Lucrările de reparație din rafinăria Petromidia Năvodari, aproape de finalizareLucrările de reparație din rafinăria Petromidia Năvodari, aproape de finalizare
  • Programul de internship derulat de Rompetrol, la finalProgramul de internship derulat de Rompetrol, la final
  • Premiera la Rompetrol: incepe productia unui sort special pentru fabricarea mastilor medicale de protectiePremiera la Rompetrol: incepe productia unui sort special pentru fabricarea mastilor medicale de protectie
  • Nu mai stim sa facem nici centrale in cogenerare. Turcii de la Calik Enerji vor construi centrala de pe platforma Petromidia, dupa ce spaniolii falimentari de la Duro Felguera fac IernutulNu mai stim sa facem nici centrale in cogenerare. Turcii de la Calik Enerji vor construi centrala de pe platforma Petromidia, dupa ce spaniolii falimentari de la Duro Felguera fac Iernutul
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Inchiderea AIK ENERGY poate aduce preturi mai mici la gaze pentru fostii clienti

Next Story

Razbunarea gazului nevalorificat la timp. Daca vrem investitii in capacitati energetice pe gaze, trebuie sa luam in considerare ca nu vom lua un cent de la Uniunea Europeana

Articole pe aceeasi tema

Lucrările de reparație din rafinăria Petromidia Năvodari, aproape de finalizare

Posted On 28 septembrie 2021
, By Redactia
0

Programul de internship derulat de Rompetrol, la final

Posted On 1 octombrie 2020
, By Redactia

Premiera la Rompetrol: incepe productia unui sort special pentru fabricarea mastilor medicale de protectie

Posted On 25 august 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.