0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra
Enel isi dezvolta productia de energie regenerabila prin achizitia a 6 parcuri eoliene
Consiliul Concurentei: Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control

Ne bucuram ca nu mai luam gaze de la rusi, dar nu ne gandim la epuizarea resurselor interne

Posted On 22 martie 2015
By : Redactia
Comment: 0

Daca este adevarat ca la actualul nivel de productie si de consum gazele din rezervele interne s-ar epuiza in mai putin de 15 ani, atunci nu ar trebui sa ne bucuram prea mult de faptul ca importurile sunt foarte scazute, sau chiar sistate in lunile de vara. Dimpotriva, tendinta de apropiere a pretului pentru gazele din import de pretul gazelor din productia proprie ar trebui sa ne determine sa mizam pe un consum la cos, desigur fara o reglementare impusa neaparat de catre ANRE. Liberalizarea pietei pare sa fi fost o masura buna si sustinuta de evolutiile internationale, dar poate duce la derapaje majore daca nu avem conturata o strategie pentru urmatorii ani. Scaderea consumului intern creste tot mai mult presiunea pe deschiderea barierelor exportului, care, in aparenta, pare justificat. In realitate, in lipsa identificarii altor resurse, o unda verde la exportul de gaze poate echivala cu taierea cracii de sub picior. O similitudine intre exportul de energie si cel de gaze nu este valabila in momentul de fata.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet, a prezentat la sfarsitul saptamanii trecute cateva date statistice privind importurile de gaze, respectiv preturile pe piata libera, care ne-au facut sa jubilam. Scapam de dependenta de gazele rusesti, a fost concluzia celor mai multe publicatii si, in consecinta, hai sa ne imfruntam din plin din ceea ce avem in Romania. Paradoxal, conform actorilor din piata de gaze, nu prea are cine sa se profite de existenta gazelor romanesti, caci consumul este in picaj liber. De aici si presiunea pe export. Situatia este una conjuncturala insa, iar o strategie nu se face pe baza unor evolutii de moment.

Obsesia de moment a pretului gazelor trebuie sa paleasca in fata unei strategii de durata, caci si in cazul identificarii unor noi resurse interne (ex cele de la Marea Neagra), pretul gazelor nu va scadea in nici un caz. Ca o prima concluzie, desi pare un paradox, liberalizarea pietei pentru consumatorii casnici trebuie sa continue in ritm rapid, in ideea de a crea o piata concurentiala viabila inainte ca aceasta conjunctura de care vorbim sa se schimbe.

„La o productie medie anuala in Romania (11 miliarde mc gaze naturale) si in conditiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rata de inlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza intr-o perioada de aproximativ 14 ani”, se mentioneaza in ultimul proiect de Strategie energetica. In cazul acesta, intr-o conjunctura externa favorabila si la un pret din ce in ce mai scazut de ce nu am continua sa importam si pe timpul verii gaze, pentru a ne proteja resursele interne?

Romania va avea din luna aprilie un surplus de 10% la productia interna de gaze naturale deoarece producatorii de energie electrica si-au redus consumul de gaze prin eficientizare, a declarat, vineri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

„Odata cu intrarea producatorilor din energia electrica regenerabila s-a constatat o scadere masiva a consumului de gaze naturale pentru productia de energie electrica. Chiar si in Romania, daca anul trecut in primul trimestru am avut o medie de import de 15%, anul acesta avem 2% in aceeasi perioada a anului, iar pentru luna aprilie ar trebui sa stabilim un minus de 10%, daca anul trecut am stabilit un necesar de 9% la import”, a explicat presedintele ANRE, la o dezbatere pe teme de energie.

Acesta a anuntat in aceeasi dezbatere ca pretul gazelor naturale pentru populatie ar putea creste cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, in urma discutiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene.

„Avem o hotarare de Guvern care expira la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie sa se dea alta hotarare de Guvern si sa se stabileasca preturile pentru etapele urmatoare ale aplicarii calendarului (de liberalizare a pretului gazelor, n.r.). Se pune problema sa modificam calendarul dupa evenimentele reale. Calendarul initial spunea ca se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare, n.r.), ori noi, pe piata libera, avem 90 lei/MWh si pretul are tendinta de scadere. Nu avem cum sa mai mergem peste nivelul pietei”, a explicat Havrilet.

Presedintele ANRE a precizat ca va fi intocmit un calendar de liberalizare a pretului la gaze prin care sa fie inlocuite previziunile din anul 2011 cu cele din prezent.

„Vom face un alt calendar (de liberalizare a pretului la gaze, n.r.), la care sa inlocuim previziunile din anul 2011 cu cele de acum. Practic, nu mai ajunge pretul international (la gaze, n.r.) la 500 de dolari, cum era atunci. Se face o updatare. Am obtinut intre timp o valoare de piata, de 90 de lei/MWh. Ne asteptam ca, in timpul verii, sa ajunga sub acest nivel. Atunci, ne raportam pentru liberalizare sa ajungem la pretul liber de piata. Cand ajungem la pretul liber de piata, nu mai putem noi sa il controlam. Acum este 90 de lei/MWh pe piata libera”, a spus Niculae Havrilet.

Calendarul de liberalizare a pretului gazelor, convenit de catre Guvern cu Comisia Europeana, prevede incheierea acestui proces la 31 decembrie 2018.

Dupa cum bine se poate deduce, declaratiile presedintelui ANRE se refera la o situatie de moment, care nu are legatura cu o strategie pe termen lung. Sunt niste constatari si niste reactii care nu fac altceva decat sa vina in sprijinul ideii de liberalizare a pietei. De aici si pana la a ne valorifica resursele interne in folosul tarii e cale lunga. Lansam o tema de meditatie. Iata ce spun si ultimele date statistice.

Romania a importat in ianuarie 2015 o cantitate de gaze naturale utilizabile de 36.100 tone echivalent petrol (tep), cu 74% (102.700 tep) mai mica fata de cantitatea importata in perioada similara din 2014, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

Productia interna de gaze naturale a totalizat, in ianuarie, 755.500 tep, fiind cu 4.900 tep (0,7%) mai mare comparativ cu cea raportata in ianuarie 2014.

Importurile de gaze naturale utilizabile s-au ridicat anul trecut la 447.400 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 61,5% (714.100 tep) mai mici fata de cele din 2013. Productia interna de gaze naturale a totalizat peste 8,675 milioane tep, fiind cu 73.900 tep (0,9%) mai mare comparativ cu cea raportata in 2013.

Conform proiectului Strategiei Energetice a Romaniei 2015-2035, Romania dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 1.600 TWh.

Articole pe aceeasi tema

  • Electrica iese din amortire: va contesta in instanta amenda Consiliului Concurentei si considera ca achzitia de contoare reprezinta costuri marginaleElectrica iese din amortire: va contesta in instanta amenda Consiliului Concurentei si considera ca achzitia de contoare reprezinta costuri marginale
  • E-Distributie Muntenia anunta intreruperi de curent in Bucuresti, Ilfov si GiurgiuE-Distributie Muntenia anunta intreruperi de curent in Bucuresti, Ilfov si Giurgiu
  • Enel Green Power si FNM semneaza un acord pentru promovarea hidrogenului in transportul feroviarEnel Green Power si FNM semneaza un acord pentru promovarea hidrogenului in transportul feroviar
  • <!--:ro-->In asteptarea strategiei, sistemul energetic incepe sa mearga dupa cum bate vantul<!--:--><!--:en-->Waiting For Its Strategy, The Energy System Starts Blowing In The Wind<!--:-->In asteptarea strategiei, sistemul energetic incepe sa mearga dupa cum bate vantulWaiting For Its Strategy, The Energy System Starts Blowing In The Wind
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Radet incearca sa ne convinga de rolul repartitoarelor in realizarea de economii la caldura

Next Story

Veniturile din activitatile conexe mai interesante pentru operatori decat veniturile din vanzarea de gaze

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Provizoratul la conducerea companiilor de stat ucide din fasa orice proiect major de dezvoltare. Astazi, modelul Romgaz

Posted On 13 aprilie 2021

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Posted On 13 aprilie 2021

Polonezii vor sa scape de carbune si nu intreaba Comisia Europeana daca Banca Centrala poate finanta o parte a primului proiect nuclear cu suma de 30 de miliarde de euro

Posted On 12 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

nu inteleg nici acum, in acest document,...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.