Nedumerita de preturile mari la energie si gaze, Comisia Europeana a inceput sa caute “baietii destepti“ din piata?
Dupa ce a bulversat intreaga piata de energie si gaze din tarile membre, dupa ce a facut din pretul certificatelor de emisii de carbon unul dintre cele mai profitabile active financiare (curios cine a profitat din asta), dupa ce a stabilit tinte de decarbonare obligatorii si total nerealiste, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca preturile mari la energie si gaze s-ar putea datora unor companii din domeniu, care au incalcat principiile concurentei. Cu alte cuvinte, un fel de “baieti destepti” si profitori. Nici nu se pune problema ca asemenea “baieti destepti” nu ar exista atata vreme cat reglementarile si ambitiile nefondate ale celor de la Comisia Europeana au luat-o razna. Primul baiat destept este Vladimir Putin, da` ce sa-I faci lu` asta, ca daca se supara lasa in bezna si frig intreaga Europa in plina iarna. Baieti destepti mai sunt si cei care au profitat din incurajarile pentru energia regenerabila, respectiv pentru tehnologiile ce urmeaza a fi introduse. Si nu in ultimul rand, tot baieti destepti sunt si producatorii de titei si gaze, chiar carbune, care cand au vazut disperarea Europei in fata iernii au mai dat si ei niste tunuri de sute de miliarde de euro. Pe acest fond, Comisia Europeana cauta acul in carul cu fan. Va trece si iarna asta si tot degeaba. Asta in speranta ca de la primavara preturile la energie si gaze vor scadea. Si daca nu va fi asa? Atunci vom vedea cine au fost cu adevarat “baietii destepti”?
Comisia Europeana a demarat investigatii cu privire la cresterea pretului electricitatii, al gazelor si al certificatelor de emisii, scrie Agerpres. Comisia Europeana investigheaza daca unele companii au incalcat legislatia din domeniul concurentei, ceea ce ar fi dus la cresterea pretului electricitatii, al gazelor si al certificatelor de emisii de dioxid de carbon, au afirmat, miercuri, surse europene.
“Comisia Europeana a demarat mai multe investigatii cu privire la activitatea unor companii. Sunt diferite aspecte care se au in vedere: abuzuri de pozitie dominanta si comportamente anticoncurentiale pe piata energetica”, au afirmat sursele mentionate.
De asemenea, Executivul european are indicii ca pretul certificatelor de emisii de dioxid de carbon ar fi influentat de miscari speculative.
“Pe de alta parte, exista anumite informatii ca ar exista miscari speculative care ar influenta semnificativ evolutia preturilor de emisii. Astfel, Comisia a solicitat ESMA (Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete – n.r.) sa analizeze aceste aspecte, iar un raport preliminar ar putea fi gata la mijlocul lunii noiembrie. Urmeaza ca, pâna la inceputul anului viitor, sa fie gata o analiza mai detaliata pentru a vedea exact despre ce este vorba”, au mai precizat sursele europene.
Pretul unui certificat de emisii este in prezent 60 de euro, fata de 20 de euro, cât era la mijlocul anului trecut
Pe de alta parte, Comisia Europeana da asigurari ca nu exista un risc imediat privind intreruperea alimentarii cu gaze in Uniunea Europeana in aceasta iarna, insa Comisia Europeana monitorizeaza unele regiuni pentru a se asigura ca nu se ajunge acolo, au afirmat surse europene, citate de Agerpres.
“Nivelul actual al stocurilor de gaze este de aproximativ 75% din capacitatea totala, in medie, la nivelul intregii Uniuni Europene. Nu exista un risc imediat sa apara probleme cu aprovizionarea in aceasta iarna, dar unele regiuni trebuie monitorizate atent pentru a ne asigura ca nu apare un astfel de risc”, au mentionat sursele.
Potrivit acestora, România nu se afla printre statele unde exista un astfel de risc.
“Sunt state care au un nivel al stocurilor foarte bun, cum ar fi Franta, Italia. Alte state au stocuri mai reduse, aici fiind inclusa si România, insa cazul României este atipic, intrucât are si productie de gaze. Este una dintre putinele tari europene cu productie proprie, ceea ce ar trebui sa atenueze situatia legata de stocuri. Pe de alta parte, exista tari cu stocuri mici, care depind in mare parte de o singura sursa de import si care nu au nici productie interna. Acestea sunt cele monitorizate, dar România nu este printre ele”, au detaliat reprezentantii europeni.
Acestia au mai spus ca Gazprom si-a indeplinit angajamentele cu privire la livrarea cantitatilor contractate, dar nu a acoperit majorarea cererii de pe piata din UE, asa cum a facut in privinta altor regiuni.
“Este foarte important ca, la nivel european, sa reducem dependenta de importuri, sa avem diversificarea surselor de aprovizionare si sa avem interconectare”, au mai spus responsabilii europeni.