Nemtii sunt tot mai radicali in privinta energiei nucleare si a celei obtinute din carbune
Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat ieri ca nu vrea ca Germania sa importate energie nucleara ieftina din tarile vecine pentru a compensa programata inchidere a termocentralelor pana in 2038, transmite Reuters, citat de Agerpres.
„Vrem sa dispunem de securitate energetica in orice moment”, a declarat Peter Altmaier pentru postul de televiziune ZDF, adaugand „nu vrem sa importam energie nucleara ieftina din alte tari. In concluzie, avem nevoie de flexibilitate”.
In acelasi timp, Comisia guvernamentala pentru carbune a decis ca pana la sfarsitul anului 2038, Germania ar trebui sa renunte sa mai arda carbune pentru a obtine energie. De asemenea, Comisia, compusa din politicieni, cercetatori si lobisti, a propus acordarea unor ajutoare de cel putin 40 de miliarde de euro pentru regiunile afectate de renuntarea la carbune. Propunerile, un compromis convenit cu mare greutate, dupa discutii care au durat mai mult de 20 de ore, trebuie puse in aplicare de guvern si de 16 landuri.
Conform Biroului Federal pentru Statistica, in 2017, 37% din energia electrica a Germaniei a fost obtinuta din arderea carbunelui in termocentrale.
Peter Altmaier a spus ca propunerile Comisiei vor fi analizate si discutate in mod constructiv cu primul ministru dupa care va fi prezentat un plan pentru legile necesare care vor viza atat regiunile afectate cat si care sunt centralele care pot fi scoase din retea. „Pentru ca lumina sa nu se stinga si electricitatea sa continue sa fie furnizata la priza. Germania este o tara cu o securitate ridicata a aprovizionarii”, a spus Altmaier. Germania si-a propus sa treaca la productia de energie din surse regenerabile, care a reprezentat anul trecut 40% din mixul energetic al tarii, depasind pentru prima oara ponderea carbunelui, si urmeaza unei decizii din 2011 de renuntare la energia nucleara.
.