0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Nici un investitor roman nu este interesat de cuprul Apusenilor

Posted On 26 martie 2012
By : Redactia
Comments: 5

Zacamintele, evaluate la valoarea de peste 8 miliarde de dolari, atrag doar interesul companiilor straine

La cea de-a treia incercare de privatizare a Cupru Min Abrud s-au prezentat patru potentiali investitori: OZ Minerals din Australia, Ellatzite-Med AD din Bulgaria, Roman Copper Corp din Canada si Dundee Holding din Olanda.

Cu toate ca nu a rezolvat inca problema exploatarii aurului de la Rosia Montana, unde Gold Corporation-Canada, asteapta de circa zece ani avizul de demarare a lucrarilor de exploatare, statul roman scoate la mezat cea de-a doua mare bogatie a Apusenilor, respectiv rezervele de cupru.

Chiar daca exploatarea acestora nu presupune folosirea cianurii, ca in cazul aurului, trebuie sa amintim ca aceasta activitate miniera este una la fel de poluanta, motiv pentru care investitorii s-ar putea lovi de barierele de natura ecologice specifice exploatarii aurului. Cariera de la Rosia Poieni este in momentul de fata o adevarata bomba ecologica, in lipsa investitiilor in cele trei iazuri de decantare, aproape abandonate in ultimii 30 de ani. Pana atunci insa mai este cale lunga.

Cuprul, ca de altfel toate metalele neferoase, are o mare cautare pe pietele externe, pretul unei tone depasind la un moment dat nivelul de 10.000 de dolari. La vremea respectiva, statul roman nu stia insa cum sa rezolve problema Cupru Min, pierzand un moment extrem de favorabil fata de vanzarea societatii.

Oferta depusa de cele patru companii straine, pentru preluarea a 100% din capitalul Cupru Min, va fi verificata si analizata pana la data de 26 martie, cand se va intocmi si afisa lista ofertantilor acceptati de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). La final, dupa declararea castigatorului, se spera ca pretul obtinut din vanzarea Cupru Min sa fie in jurul valorii de 60 milioane euro. Aparent, o nimica toata.

Numai ca, trebuie tinut seama de faptul ca cel ce va castiga licitatia va avea de platit triplul sumei achitate pentru pachetul de actiuni, reprezentand cheltuielile cu retehnologizarea si investitiile de mediu. Chiar si asa, investitia se va arata extrem de avantajoasa.

De ce lipsesc investitorii romani?

In anul 2007, compania Energo Mineral, apartinand oamenilor de afaceri Horia Simu si Horia Pitulea, a obtinut de la Ministerul Economiei dreptul de a exploata rezervele de cupru de la Rosia Poieni, in schimbul unei investitii de 155 milioane euro in retehnologizarea Cupru Min. La vremea respectiva, in detrimentul privatizarii, statul a ales sa cedeze exploatarea cuprului in schimbul investitiilor si, evident, contra unei redevente. Complicatiile aparute ulterior, pe marginea falimentului sau intrarii in insolventa a Cupru Min, au facut ca intelegerea sa ajunga in instanta, iar exploatarea sa fie abandonata.

Cupru Min are un capital social de 24,18 milioane lei si este controlata in totalitate de catre Ministerul Economiei. Privatizarea ei a fost ceruta expres inca din 2010 de catre Fondul Monetar International. Dupa cativa ani de declin, Cupru Min a reusit, in 2010,sa obtina un profit de 18,8 milioane lei, tocmai pe fondul cresterii spectaculoase a preturilor internationale la cupru. Datoriile totale ale companiei sunt de circa 80 milioane lei.

Cu toate ca rezervle de cupru ale Romaniei sunt clasificate secrete, specialistii apreciaza ca potentialul nostru in domeniul metalelor neferoase se ridica undeva in jurul a 22 milioane de tone. Necesarul de cupru al Uniunii Europene se ridica la circa 30 milioane tone/an, iar tara noastra ar putea fi cel mai mare producator daca ar redeschide toate exploatarile abandonate. Rezervele de cupru de la Rosia Poieni sunt cele mai mari din tara, reprezentand in jur de 60% din totalul rezervelor.

Se apreciaza ca la Rosia Poieni ar putea fi extrase in jur de un milion de tone. La pretul actual, de peste 8.300 dolari/tona, valoarea zacamantului ar putea ajunge si ea la peste 8 miliarde de dolari, aproximativ 6 miliarde de euro. Oare aceste cifre nu spun nimic investitorilor autohtoni?

Companiile care au depus oferte pentru preluarea Cupru Min:

– Oz Minerals-Australia, are cu o capitalizare de piata de 3,2 miliarde de dolari si deţinea la sfârşitul tanului trecut lichiditati in valoare de 886 milioane de dolari;

– Ellatzite-Med AD, parte a grupului Geote­chmin, detinuta de miliardarul bulgar Tzolo Voutov, este cea mai mare companie miniera din Bulgaria si are circa 1.700 de angajati;

– Roman Copper Corp-Canada;

– Dundee Holding din Olanda.

Redactia

Articole pe aceeasi tema

  • Presedintele Iohannis nu este de acord cu noile reguli de supraimpozitare a tranzactiilor cu gaze, dupa modificarea adusa de deputatiPresedintele Iohannis nu este de acord cu noile reguli de supraimpozitare a tranzactiilor cu gaze, dupa modificarea adusa de deputati
  • Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
  • Cum interpreteaza Victor Ponta afacerea ungurilor cu rusii, pentru centrala nucleara de la PaksCum interpreteaza Victor Ponta afacerea ungurilor cu rusii, pentru centrala nucleara de la Paks
  • Se misca piata de gaze, Bursa Romana de Marfuri atinge recorduri de tranzactionareSe misca piata de gaze, Bursa Romana de Marfuri atinge recorduri de tranzactionare
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Opiniile specialistilor: Scurta radiografie a dezastrului din SEN

Next Story

Doua Burse, Doua Paie, pe cine luam la bataie?

5 Comments

  1. ioan m 26 martie 2012 at 11:40 Reply

    Nu ne vindem tara, sau cand o vindem nu mai are cine o cumpara? Basescu zicea inca de anul trecut ca mineritul trebuie sa devina prioritate pentru Romania. Nu mai conteaza cine il face, important este sa se obtina locuri de munca si sa se plateasca impozite la stat. Asa ca ce mai conteaza cine pune stapanire pe rezervele de cupru, ca sa nu mai zic pe cele de aur. Sa fie sanatosi !

  2. m.p 26 martie 2012 at 12:04 Reply

    Iar ne intoarcem la versurile lui Cosbuc “Muntii nostri aur poarta…” Daca suntem in stare sa ne dam aurul si argintul, de ce nu am da si cuprul si plumbul sau ce om mai avea in subsolul tarii ? De ce nu sunt investitori romani? Simplu, pentru ca milionarii, sau miliardarii nostri nu sunt dispusi sa-si riste banii in afaceri care dureaza ani de zile. Ei stiu sa dea tunuri in cateva zile si apoi sa-si ia talpasita> mineritul este o activitate dificila, nu ca MIC ro, a lui Patriciu.

  3. bulgarul 26 martie 2012 at 13:07 Reply

    Bulgarii au fost ejectati si au fost alesi canadienii. Asadar, la aur si la cupru vor avea drept exclusiv de exploatare doua companii canadiene, ceea ce ridica mari semne de intrebare.

  4. ciurea 29 martie 2012 at 18:36 Reply

    cine-s astia dom’le de ne tot conduc tara ? niste infractori !

  5. hotul 5 aprilie 2012 at 13:01 Reply

    pai cum dracu sa fie interesati borfasii astia ai nostri de cupru de la rosia poieni? acolo trebuie sa bagi bani ca sa scoti, iar astia nu sunt obisnuiti cu asa ceva. vezi ce afaceri bune a facut patriciu dupa ce a rezolvat treaba cu petromidia.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.