Noi standarde de performanta pentru distribuitorii de energie electrica
Dupa ce Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei a stabilit un nou standard de performanta pentru frunizorii de energie electrica, acum modifica si standardul de performanta pentru serviciul de distributie, introducând mai multe prevederi in favoarea consumatorilor. Una din cele mai importante prevederi ale noului standard, aflat inca la stadiul de proiect, se refera la despagubirile la care este indreptatit consumatorul, in cazul in care se constata variatii de tensiune, despagubiri suplimentare fata de cele la care are dreptul daca i se ard electronicele sau electrocasnicele din casa.
„In situatia in care, urmare a analizei efectuate de OD (operatorul de distributie n.red.) , reclamatia utilizatorului referitoare la calitatea curbei de tensiune se dovedeste intemeiata, OD plateste utilizatorului compensatia corespunzatoare prevazuta in anexa nr. 4”, se arata in proiectul de ordin.
Iar despagubirile, pentru consumatorii persoane fizice racordate la reteaua de joasa si medie tensiune, sunt de 70 de lei, ajungând la 130 de lei, pentru consumatorii persoane juridice.
De asemenea, noul standard de performanta pentru distributie aduce noi obligatii si in ceea ce priveste contorul. Mai nou, furnizarea de energie este o piata libera, iar clientii pot alege intre mai multi furnizori si mai multe tipuri de oferte. Distribuitorul este obligat sa schimbe contorul daca este necesar. „OD are obligația inlocuirii/reprogramarii contorului in termen de maximum 10 zile calendaristice de la data depunerii de catre furnizor a cererii scrise, motivate de optiunea utilizatorului client final de schimbare a tarifului de furnizare, in situatia in care aplicarea noului tarif necesita un alt tip de contor sau reprogramarea celui existent”, se arata in standard. Daca nu o face in zece zile, este obligat sa plateasca despagubiri de 130 de lei clientului.
De asemenea, distribuitorul este obligat ca, la cerere, sa verifice contorul si sa il schimbe daca este defect sau inregistreaza eronat consumul. „La sesizarea scrisa a utilizatorului, adresata direct sau prin intermediul furnizorului, referitoare la grupul de masurare care este defect sau suspect de inregistrari eronate, OD este obligat sa efectueze o verificare la locul funcționarii, precum si sa monteze sau sa inlocuiasca grupul de masurare ori elemente ale acestuia, in conditiile si la termenele prevazute in contractul – cadru pentru serviciul de distributie”, se arata in standard.
Verificarea si, dupa caz, inlocuirea, trebuie facute in termen de zece zile. In caz contrar, distribuitorul trebuie sa plateasca despagubiri de 130 de lei consumatorului.