Nu avem inca prosumatori, dar modificam regulile de functionare a lor
Un proiect de Ordin al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei aduce o serie de modificari pentru viitorii prosumatori. Astfel, la propunerea a cinci operatori economici in legatura cu regulile de comercializare a energiei electrice produse in centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrica instalata de cel mult 27 kw se supun dezbaterii mai multe modificari.
Astfel, una dintre problemele identificate se refera la introducere mai multor prevederi care sa clarifice delimitarea instalatiilor electrice intre operatorul de distributie (OD) și prosumatorul persoana fizica care acceseaza programul AFM. Conform proiectului de ordin lansat in februarie in consultare publica, modul de comunicatie aferent contorului de masurare a energiei electrice produse și care trebuie sa fie compatibil cu SMI este in proprietatea OD, iar contorul de masurare a energiei electrice produse este suportat din fonduri europene administrate de AFM prin programul specific, știut fiind faptul ca, la contoarele utilizate in SMI, sistemul de comunicatie este integrat in contor (sistemul de comunicatie și sistemul de masurare sunt monobloc).
O solutie la problema identificata este aceea a achizitionarii de catre OD atât a contorului de masurare a energiei electrice produse, cât și a sistemului de comunicatie aferent contorului de masurare a energiei electrice produse, pentru prosumatorul persoana fizica care acceseaza programul AFM, iar OD va inscrie in certificatul de racordare faptul ca achizitia și montarea controlului de masurare a energiei electrice produse, tip SMI, inclusiv a sistemului de comunicatie aferent acestuia, s-a realizat pe cheltuiala OD-ului respectiv. Pe lânga modificarea descrisa, au fost introduse și prevederi prin care sa poata fi verificata strict puterea electrica instalata in centrala electrica de producere a E-SRE apartinând prosumatorului, in vederea evitarii abuzului de marire a pragului de 27 kw pe loc de consum.
Recenta aprobare a bugetului Administratiei Fondului pentru Mediu pentru anul 2020 permite publicarea in perioada urmatoare a primelor liste cu proiectele aprobate și efectuarea urmatorilor pași in implementarea proiectelor pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe pagina de internet a Autoritatii, la sectiunea dedicata programului. Conform prevederilor din Ghidul de finantare a Programului, urmatoarele etape ale programului sunt: * obtinerea Avizului Tehnic de Racordare (ATR) și incheierea contractelor de finantare nerambursabila cu Autoritatea; * implementarea proiectului; * decontarea și plata sumelor solicitate de catre instalatorii validati; * monitorizarea beneficiarilor finali. (Arenaconstruct.ro)