Nu mai scapam de obsesii, Romania iar se viseaza jucator regional pe piata de energie
Romania poate deveni, pana in 2020, un jucator important pe piata regionala de energie, ca urmare a dezvoltarii proiectului BRUA, dar si prin continuarea lucrarilor la conductele de gaze Arad-Szeged si Iasi-Ungheni, a declarat joi ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, in cadrul Bucharest Forum / Keystone Projects, organizat de Institutul Aspen Romania.
“Unul din principalele avantaje competitive pe care Romania le are in prezent este capacitatea de a-si gestiona resursele interne si de a deveni, datorita capacitatii manageriale de exploatare, un exportator de energie, un furnizor de stabilitate in regiune. In acest context, vreau sa mentionez unul dintre cele mai bune exemple care demonstreaza ca suntem pe drumul bun pentru a atinge acest obiectiv: proiectul BRUA (conducta Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria) care va permite Romaniei sa valorifice productia prezenta si viitoare de gaze naturale, deschizand noi oportunitati pe piata europeana pentru industria energetica din Romania. De fapt, BRUA reprezinta o oportunitate de a prezenta un proiect pur romanesc. Proiectul insusi va fi un promotor, un catalizator al dezvoltarii industriale in jurul lui”, a explicat Costin Borc.
Potrivit acestuia, proiectul pune bazele unui scenariu realist in care, in anul 2020, Romania isi va putea adjudeca rolul de jucator regional pe piata de energie.
In plus, ministrul de resort sustine ca Romania trebuie sa continue lucrarile la conductele Arad – Szeged si Iasi-Ungheni, care ii vor permite sa isi consolideze pozitia ca exportator pe piata gazelor.
Costin Borc a vorbit si despre resursele din Marea Neagra insa, in opinia sa, potentialul de explorare trebuie gestionat cu atentie in cazul in care se va dovedi viabil din punct de vedere economic.
“Romania se afla intr-un moment interesant. Avem in fata oportunitati importante pentru a ne maximiza avantajul competitiv pe care il avem in regiune, dar trebuie sa infruntam si provocarile care vor veni. (…) Cred cu tarie ca unul dintre cele mai importante principii pe care trebuie sa le avem in minte, cand vorbim de dezvoltare si de leadership regional, este interconectarea. Si cand folosesc acest cuvant ma refer atat la nivel national, dar si regional”, a mai spus ministrul Economiei.
El a mentionat, totodata, necesitatea dezvoltarii infrastructurii, atat cea de transport, cat si infrastructura IT.
Ne culcam cu obsesia asta , ne sculam cu obsesia asta . Nu am fost si nu vom fi jucator regional in piata de energie . Daca ne mai si integram in Uniunea Energetica Europeana , cu sau fara voia noastra , vom fi un loc pe harta unde se produce si se consuma , identitatea aproape ca se pierde . In nici un caz un jucator regional .