Nu plangeti de mila Hidroelectrica, dar fiti cu ochii pe ea
Hidroelectrica nu mai reuseste sa vanda energie ieftina pe piata contractelor bilaterale, cu toate ca ultimul pret de licitatie a fost aproape de pretul de productie si, ciudat, aproape la acelasi nivel cu pretul la care vindea in unele contracte cu baietii destepti, desfiintate dupa intrarea in insolventa a companiei. Care sa fie explicatia, mai ales ca in aceeasi zi in care Hidroelectrica nu reusea sa vanda nici un pachet din cele 9 scoase pe paltforma OPCOM, la pretul de 165 lei/MWh (inclusiv componenta de transport -Tg), au fost cumparatori care au achizitionat din alta parte energie electrica la pretul de 170 lei/MWh (inclusiv componenta de transport-Tg)?
Daca luam in considerare faptul ca aceasta componenta de transport este de circa 10-11 lei/MWh, pretul cerut de Hidroelectrica este in realitate de 155 lei/MWh. Prin comparatie, amintim ca la primele licitatii organizate de Hidroelectrica pe OPCOM, dupa denuntarea contractelor cu baietii destepti, pretul mediu obtinut de Hidroelectrica era de 250 lei/MWh. Aceasta cadere dramatica poate avea explicatii, cum are fi reducerea cererii, intrarea in sistem a energiei regenerabile, supraoferta in piata etc. Nici una dintre acestea nu au insa relevanta in cazul Hidroelectrica, care, dupa cum spunea Remus Borza, administratorul judiciar, “acum trebuie sa fim mai creativi, sa fim mai negustori, mai adaptabili”.
Aceasta afirmatie era facuta in urma cu vreo doua-trei luni, cand energia hidro era inca la mare cautare. Iata ca, Hidroelectrica nu s-a dovedit intre timp prea creativa, daca nu reuseste sa vanda nici la 155 lei/MWH.
Sa revenim insa la declaratiile domnului Remus Borza, care se straduieste sa fie, totusi, creativ in noile conditii de piata. “Este pentru prima data in acest an, cand oferta este mai mare decat cererea. Pretul energiei va scadea pentru toata lumea, pentru ca suntem intr-un excedent de productie si trebuie sa invatam sa vindem. Ne-am obisnuit cu baietii destepti si prin birouri”, a declarat Remus Borza dupa primele tranzactii nereusite pe OPCOM. A avut dreptate la vremea respectiva. Mai important este insa ceea ce a urmat.
“Excedentul de productie nu va fi vandut pe principiul nu ne vindem tara. Una este siguranta sistemului energetic national si alta este eficienta sistemului. Cel mai destept baiat dintre baietii destepti nu a fost altul decat statul. La export nu iesim pentru ca megawattul nostru este scump si porneste de la 50 euro”, spunea domnul Borza. Cu alte cuvinte, ce ati zice daca Hidroelectrica ar incerca niste exporturi de energie la preturi competitive? , s-a intrebat Energy-Center, dupa respectivele declaratii.
Si iata ca domnul Borza ne confirma ipoteza lansata de noi in urma cu cateva luni. Concret, administratorul judiciar al Hidroelectrica ia in calcul ca energia electrica ce nu poate fi vanduta pe piata interna sa fie data la export. Cum se va intampla acest lucru? Evident prin intermediul unor traderi, dar in nici un caz al vechilor baietilor destepti . Mai sunt si altii la rand.
Dincolo de cum si prin cine ar putea fi vanduta energia hidro la export, aceasta actiune are conotatii nebanuite. Pretul energiei electrice a scazut peste tot in Europa, nu numai in Romania. In concluzie, exportul de energie nu este la indemana oricui, ci doar a acelor producatori care reusesc sa obtina energie electrica ieftina. La export insa, nu trebuie sa vindem ieftin, ci la nivelul pietei, daca vrem sa fim competitivi. “Daca vom incerca sa exportam energie hidro va fi dramatic”, declara la Conferinta Energy-Center de saptamana trecuta Ion Lung, presedintele AFEER. Astfel, deschidem Cutia Pandorei. Ce interes aveam sa vindem energie ieftina la export? Cum sustinem siguranta sistemului energetic? Ce energie ramane in piata interna? Cine va avea dreptul sa exporte?
Sunt numai cate intrebari la care trebuie gasit raspuns rapid, daca Hidroelectrica, asa cum anticipeaza Remus Borza, este gata sa vanda energia peste granita. Mai ales ca, dincolo de ultimele licitatii esuate ale Hidroelectrica, exista producatori care vand inca in piata interna la preturi mai mari decat cele ale Hidroelectrica.
Consumul national de energie electrica a scazut cu 3% in perioada ianuarie-noiembrie 2012, fata de intervalul corespunzator al anului 2011, potrivit unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).Astfel, consumul in perioada analizata a fost de 47,8 TWh. Populatia a utilizat circa 10 TWh, cu 3% mai mult decat in 2011. Prin urmare, scaderea de consum vine din randul industriei. Importul a fost mai mare cu 52%. De asemenea, productia de energie a scazut cu 7%. In schimb, importurile au crescut cu 52%, mai arata raportul reglementatorului.
O mica precizare . In oferta de cumparare a CEZ DISTRIBUTIE S.A din 1 aprilie Hidroelectrica a dat 55Mwh in banda pana pe 30.06.2013 care cred ca e mai multa energie decat era cumulat in restul de licitatii anulate.
Cred ca e normal ca pretul sa fie acum asa de mic primavara asta deoarece Dunarea e de 2 saptamani la peste 10000 m3/s , deci PF1 si PF2 merg aprope 100% 24 din 24 si probbail situatia nu se va schimba pana in vara.
Cred ca va inselati (ptr Sandu). Cand Dunarea este la un asemenea debit nu avantajeaza deloc Hidroelectrica, pentru ca este nevoita sa deverseze apa atat la Prtile de Fier 1 cat si la Portile de Fier 2. Nu prea cred ca merg 100% cum zicet dumneavoastra. Mai departe, asta e o situatie de conjunctura, pe care trebuie sa stim sa o gestionam. Mie mi se pare mai interesanta problema exportului de energie hidro, care nu prea e in regula. Ramane sa vedem ce decizii se iau.
@constantin Pe datele de la transelectrica se vede clar ca in timpul saptamani hidro nu coboara nici noaptea sub 1400MW (~=PF1+PF2 ) de cand a crescut debitul pe dunare. Legat de deversarea de apa cred ca acesta incepe dupa 11000m3/s si probabil tine de mai multi parametri (PF1 poate turbina 8700m3/s). Chiar daca nu putem vorbi de un lac de acumulare acolo au sptiu de manevra si nu deverseaza imediat ce trec de 8700m3/s. (aici cineva care stie exact sa ne explice procedura 🙂 )
Daca vor exporta pe contracte de scurta durata sau PZU nu cred ca e problema mai ales daca asta va fi un an normal fara seceta .
Dupa stiinta mea, debitul ideal pentru Portile de Fier unu si doi este de 6000 mc/secunda si tot ce trece peste asta duce la o functionare sub parametri a turbinelor. Poate ma insel, dar nu cred. Pe de alta parte insa, Hidroelectrica, prin cele doua centrale de pe Dunare are si un alt rol, acela de reglaj al cursului pentru a se evita inundatiile in aval de Drobeta Turnu Severin. Pentru asta, Hidroelectrica are niste costuri pe carenimeni nu i le recunoaste insa. Cred ca ar fi timpul sa vorbim si despre aceste lucruri, mai ales in contextul in care producatorii din regenerabile nu au nici o obligatie vizavi de siguranta sistemului. Dar, desigur, asta este o alta tema de discutie.