Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va costa sapte miliarde de euro, iar decizia de investitii si mobilizarea de santier este estimata pentru anul 2024, a declarat, marti, Cosmin Ghita, directorul general al Nuclearelectrica, citat de Agerpres.
“Suntem pe punctul de a finaliza studiul de fezabilitate, am facut un update la studiul din 2012. In paralel cu o serie de evaluari a conformarii structurilor si a proiectului tehnologic cu directivele de securitate nucleara. Urmeaza in scurt timp sa venim in AGA (Adunarea Generala a Actionarilor – n. r.) cu o propunere de demarare a acestui proiect”, a precizat el.
Potrivit acestuia, pâna la structurarea finala a proiectului si mobilizarea de santier, este nevoie de pregatiri foarte ample.
“Asadar, preconizam ca punerea in functiune a Unitatii 3 va fi, conform PNIESC (Planul National Integrat Energie Schimbari Climatice – n. r.), in jurul anului 2030-2031, ceea ce inseamna o mobilizare de santier in jurul anului 2024, Pâna atunci avem faze premergatoare”, a continuat Ghita.
Intrebat care este valoarea totala a proiectului celor doua reactoare, el a precizat: “Ultimul studiu de fezabilitate si ultima referinta – o sa dau o cifra, dar noi o actualizam acum pentru a o supune votului actionarilor si pâna vin cu aceasta informatie in AGA nu o sa o dau preliminar – insa pot sa spun ce a fost ultima oara când a fost asumat in AGA si aveam un cost total al proiectului de aproximativ sapte miliarde de euro, insemnând atât contributia de active, cât si constructia efectiva”.
“Ideal, decizia finala de investitii si mobilizarea de santier ar trebui sa fie in anul 2024, pentru a putea atinge tinta prevazuta in PNIESC pentru intrarea in operare a unei unitati la finalul anului 2030, inceputul anului 2031”, a repetat seful Nuclearelectrica.
Pe 9 octombrie 2020, s-a parafat la Washington DC Acordul Interguvernamental extins intre România si Statele Unite ale Americii care permite cooperarea in domenii de importanta pentru tara noastra si domeniul nuclear civil, cu precadere proiectul Unitatilor 3 si 4 si retehnologizarea Unitatii 1.
De asemenea, a fost semnat si un Memorandum de Intelegere cu Exim US, Memorandum prin care SUA isi manifesta interesul de a sprijini si financiar dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic nuclear românesc.
“Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va costa sapte miliarde de euro…”
Bucata.