0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Consiliul Concurentei cu ochii pe benzinari, dupa eliminarea supraacizei la carburanti
Se intra in linie dreapta: activele CEZ si Enel tentante pentru Hidroelectrica
Ungurii de la MET au prize la investitorii straini
Ministrul Economiei: Ne vom asuma raspunderea pe Ordonanta 114 in urmatoarele 2-3 saptamani
Ungurii nu mai asteapta dupa gazele de la Marea Neagra, tot Gazprom ramane baza
Rusii au pus piciorul in China, cu gazele naturale
Nordicii vor sa reduca influenta Gazprom pe piata europeana de gaze
Niculae Havrilet: OUG 114 va produce efecte negative si in anii viitori
Un nou Consiliu de Supraveghere la Transelectrica, tot provizoriu
ANRE a inceput curatenia in sistemul de producere de energie electrica

O lectie pentru Guvern: cum se cunoaste saracia energetica si care sunt adevaratii consumatori vulnerabili?

Scris la 2 aprilie 2017
de Redactia
Comentarii: 0
Tag: ajutoare de incalzire, consumatori vulnerabili, Enel Romania, incalzirea locuintei, saracie energetica, Universitatea Babes-Bolyai
Tweet

Centrul pentru Studiul Democratiei (CSD), think tank fondat in 2006 de Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, examineaza subiectul saraciei energetice si consumatorului vulnerabil din Romania, intr-un proiect de cercetare sustinut de Enel Romania. De-a lungul a patru luni, cercetatorii au analizat literatura de specialitate, legislatia romaneasca si europeana, precum si date statistice neprelucrate pana acum in Romania. Au fost examinate subiecte precum ajutoarele pentru incalzire, tariful social la energie electrica, barierele in calea accesului la electricitate si alte mijloace financiare si non-financiare de protectie a consumatorului vulnerabil.

Conform studiului, in Romania exista mari lacune de identificare corecta a populatiei aflate in saracie energetica, instrumentele de politici publice nefiind in acest moment adecvate pentru abordarea problemei intr-o maniera durabila.

Contrar recomandarilor internationale, in Romania indicatorii de masurare a saraciei energetice se bazeaza exclusiv pe masurarea veniturilor gospodariilor, nu si pe ponderea cheltuielilor cu energia in veniturile familiilor, ori pe starea tehnica a locuintei si necesarul de caldura. In practica, indicatorii de venit se traduc numai prin ajutoarele de incalzire acordate de Ministerul Muncii (prin agentiile teritoriale) si prin tarifele sociale la energie electrica.

Legislatia secundara emisa de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu prevede alte masuri, non-financiare, de protectie. In plus, in pofida dispozitiilor legale in acest sens, care dateaza din 2012, Planul National de Actiune in caz de Saracie Energetica nu a fost elaborat (existand contradictii in lege vizavi de cine ar trebui sa il elaboreze) si nici criteriile prin care consumatorii pot fi considerati vulnerabili, in functie de varsta sau de starea de sanatate.

Studiul constata ca peste 50% din cuantumul ajutoarelor de incalzire acopera incalzirea cu lemne, sprijinul pentru incalzirea cu energie electrica avand o pondere de doar 2% din total. In plus, 56% din cuantumul ajutoarelor acordate merge catre cele mai sarace 20% dintre gospodarii. Desi aproape un sfert din cuantumul ajutoarelor este directionat catre gospodariile cele mai sarace, cu un venit de pana la 155 RON pe membru de familie, datele arata ca aproximativ 70% din gospodariile cu astfel de venituri nu primesc niciun ajutor. Datele demonstreaza ca sistemul de acordare a ajutoarelor nu identifica in mod adecvat consumatorii aflati in dificultate, iar peste jumatate din gospodariile care primesc ajutoare se afla in pragurile de venit superioare. In plus, aceasta situatie presupune un efort administrativ disproportionat de mare pentru gospodariile cu veniturile mai mari si care primesc ajutoare mici.

In ceea ce priveste tariful social la energie electrica, 12% din populatia Romaniei beneficiaza de aceasta facilitate. Totusi, pe baza datelor aferente a trei zone de distributie, constatam ca 42% din gospodariile care solicita tariful social nu isi dimensioneaza corect consumul si depasesc pragul minim de consum prevazut de lege, aplicandu-li-se in consecinta, in mod automat, tarife peste nivelul social.

Studiul propune numeroase modificari legislative si de politici publice, pornind de la prioritizarea elaborarii  Planului National de Actiune in cazuri de Saracie Energetica, de catre o echipa care sa implice toti actorii relevanti, de la ministere, la furnizori si ONG-uri, sub coordonarea ANRE. Printre recomandari se regaseste si actualizarea indicatorilor de masurare a saraciei energetice precum si a mecanismelor institutionale de evidenta si control pentru persoanele afectate.

O alta propunere se refera la actualizarea reglementarilor privind tariful social, astfel incat consumatorii sa fie avertizati atunci cand depasesc limita de consum pana la care  legea permite acordarea acestui tip de tarif. In plus, autorii atrag atentia asupra problemei electrificarii celor aproximativ 100.000 de locuinte neelectrificate. Situatia acestora este neclara din cauza cifrelor contradictorii referitoare la numarul si costurile necesare, mentionate in hotararile de guvern in vigoare.

Studiul va continua in perioada aprilie – iunie, cu o cercetare de teren in cel putin patru comunitati din Romania si cu o prelucrare mai aprofundata a datelor statistice. Autorii cercetarii sunt Corina Murafa, George Jiglau, Anca Sinea si Gabriel Badescu, experti ai Centrului pentru Studiul Democratiei.

Raportul poate fi accesat la http://democracycenter.ro/romana/cercetare/proiecte-de-cercetare-aplicata/saracia-energetica-si-consumatorul-vulnerabil-cat-de-departe-suntem-de-europa.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Vom deveni a tara a consumatorilor vulnerabili ?Vom deveni a tara a consumatorilor vulnerabili ?
  • Ashoka si Fundatia Schneider Electric lanseaza acceleratorul de inovatii sociale in domeniul saraciei energeticeAshoka si Fundatia Schneider Electric lanseaza acceleratorul de inovatii sociale in domeniul saraciei energetice
  • Romania stie cum sa combata saracia energetica dar nu misca nimic in aceasta directieRomania stie cum sa combata saracia energetica dar nu misca nimic in aceasta directie
  • ANRE si ACUE joaca declarativ aceeasi carte: retelele de distributie energie electrica si gaze naturale au nevoie de investitii de peste 10 miliarde de euro pe termen lungANRE si ACUE joaca declarativ aceeasi carte: retelele de distributie energie electrica si gaze naturale au nevoie de investitii de peste 10 miliarde de euro pe termen lung
Tweet
  • google-share
Articolul precedent

Decizii pe banda rulanta la Palatul Victoria: dupa gaze Guvernul da „o gura de oxigen” si energiei regenerabile

Articolul urmator

Radu Dudau, opinie: Justificarea si prevederile OUG 64/2016

Articole pe aceeasi tema

0

Unde se afla Romania in procesul de digitalizare a sistemului energetic?

Posted On 13 noiembrie 2019
, By Redactia
0

Se complica lucrurile pentru Hidroelectrica in procesul de achizitie a activelor CEZ din Romania. Au aparut peste 30 de competitori deja

Posted On 12 noiembrie 2019
, By Redactia
0

Stie Virgil Popescu la ce se inhama prin preluarea ministerelor Economiei si Energiei?

Posted On 6 noiembrie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

Publicitate

UGM Energy

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cel mai mare furt comis vreodata de un roman tocmai s-a musamalizat. Tara a pierdut peste 1 miliard de dolari

Posted On 15 decembrie 2019

Lege sau faradelege: schimbarea distribuitorului de gaze in Otopeni blocheaza lucrarile la linia ferata a aeroportului si sisteaza orice extindere a retelei de gaze

Posted On 15 decembrie 2019

Cum se pregateste Romania pentru iarna: “se stinge lumina” peste intreprinderi, prin pret sau prin planuri de sistare a gazelor la iarna. Traiasca dependenta de gazele rusesti!

Posted On 12 decembrie 2019

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Scuze, o completare.Sectorul nuclear din...

Posted On 17 noiembrie 2019

M-as bucura ca informatiile dvs sa mai...

Posted On 17 noiembrie 2019

[…] „Odată făcut și verificat...

Posted On 1 noiembrie 2019

Arhiva

Utile

Sondaj Romania Eficienta: Unul din patru romani face economie maxima la energie si evita, astfel, risipa de bani si de resurse naturale

La nivel mondial numarul contoarelor inteligente se va dubla in urmatorii ani

Unde se afla Romania in procesul de digitalizare a sistemului energetic?

Se reiau inscrierile in Programul Casa Verde 

Monoxidul de carbon face zeci de victime in sezonul rece. Respectarea unor reguli simple poate salva vieti

Video

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

Conferinta Energy Center - 6 iunie 2019

Gala Premiilor Energy-Center, Editia a doua

Gala Energy-center

Formular de contact

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.