O lectie si pentru Romania: investitiile in regenerabile au depasit nivelul de 329 miliarde dolari in 2015
Prabusirea pretului petrolului a dat nastere la probleme si reduceri de costuri in industria energetica traditionala dar nu a afectat energiile regenerabile, care au beneficiat anul trecut de investitii record de 329,3 miliarde de dolari, in crestere cu 4% comparativ cu 2014, potrivit raportului Bloomberg New Energy Finance publicat joi.
China a ramas cea mai mare piata pentru regenerabile, majorand investitiile cu 17% pana la 100,5 miliarde de dolari. Este o cifra dubla comparativ cu cele 56 miliarde de dolari investiti in SUA. In India finantarea pentru energiile regenerabile a crescut cu 23% pana la 10,9 miliarde de dolari, iar o serie de noi piete precum Mexic, Chile si Africa de Sud au atras si ele investitii in valoare de mai multe zeci de miliarde de dolari.
‘Aceste cifre sunt o replica solida celor care se asteptau ca investitiile in energiile curate sa stagneze ca urmare a scaderii pretului petrolului. Cifrele sunt o dovada a imbunatatirii competitivitatii energiei solare si eoliene’, a declarat Michael Liebreich de la divizia de cercetare a Bloomberg LP.
2016 ar putea fi un alt ‘an puternic’ pentru regenerabile, a declarat editorul-sef de la BNEF, Angus McCrone, chiar daca s-a ferit sa spuna ca va fi stabilit un nou record. ‘Exista multe incertitudini cu privire la spriijnul oferit de Marea Britanie pentru energia eoliana offshore. Acesta depinde de reducerea costurilor, si cred ca acest lucru se va intampla, dar este greu de spus cate proiecte vor fi sustinute’, a spus Angus McCrone.
Noile instalatii de energie solara si eoliana au reprezentat jumatate din noile capacitati de generare instalate anul trecut. Capacitati de energie eoliana in valoare de 64 Gigawati si noi parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 57 GW au fost adaugate anul trecut, in crestere cu 30% comparativ cu 2014.
In schimb, Europa a suferit de pe urma reducerii subventiilor in Germania. Investitiile in regenerabile in cea mai mare economie europeana au scazut cu 42%, pana la 10,6 miliarde de dolari, ceea ce a facut ca la nivelul Europei investitiile in regenerabile sa scada cu 18% pana la 58,5 miliarde de dolari.