0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

O noua ciudatenie izvorata din OG 114: Parlamentul pune Autoritatea de reglementare in energie in postura de investitor in reteaua de distributie de gaze?

Posted On 16 aprilie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: consumatori vulnerabili, OG 114, racordare la retea, reteaua de distributie gaze, taxa de 2% din cifra de afaceri in energie, veniturile ANRE

Una dintre cele mai contestate prevederi ale Ordonantei de urgenta 114/2018 a fost cea legata de cresterea taxei percepute de ANRE de la 0,1% la 2% pentru companiile din domeniul energetic. Daca de partea platitorilor se anunta ca vor urma falimente (in special pe domeniul de furnizare) si scaderea profiturilor (pe segmental de productie si distributie), de partea cealalta, a incasatorului, problemele erau extrem de confuze: ce facem cu banii incasati?

Initial, creierul de serviciu de la govern (Darius Valcov) a propus ca acesti bani sa mearga inspre sprijinul consumatorilor vulnerabili, pentru ca acestia sa poata suporta facturile de current si gaze. S-a dovedit ca acest lucru nu este posibil pentru simplu fapt ca Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei este o institutie autonoma si ca tot ce incaseaza trebuie sa foloseasca pentru independenta si buna ei functionare. Or, ANRE incasa sufficient si la o taxa de 0,1% pentru a-si asigura independent si functionarea, basca salarii de mii de euro pentru majoritatea angajatilor. O pleasca (scuzati exprimarea) de inca 1,5 sau chiar doua miliarde de lei/an, incasate suplimentar din cresterea taxei la 2% este insa mult prea mult.

A recunoscut-o din start si vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, care a spus ca veniturile institutiei vor fi mult pre mari prin comparatie cu cheltuielile si ca intra-devar trebuie gasita o solutie pentru aceste aproape doua miliarde de lei luate de la companiile energetice. Solutia pare sa o fi gasit Parlamentul, care a inceput deja sa dezbata prevederile ordonantei 114.

Excedentul bugetar generat la nivelul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) de majorarea, pentru cele mai multe companii din energie, de 20 de ori, de la doar 0,1% la 2%, a contributiei banesti percepute de ANRE pe cifra de afaceri anuala nu va mai fi destinat sprijinirii consumatorilor vulnerabili, cum promitea anul trecut Guvernul la adoptarea OUG 114/2018, ci finantarii construirii de retele de gaze naturale in acele regiuni ale tarii in care acestea nu exista in prezent, existând in schimb cerere pentru acestea, scrie Profit.ro.

Masura a fost introdusa ca amendament la OUG nr. 19/2019 de modificare a OUG nr. 114/2018, prin avizul favorabil adoptat de Comisia economica, de industrii si servicii a Senatului asupra proiectului de lege de aprobare a Ordonantei. Amendamentul a fost propus de catre senatorul UDMR Istvan-Lorant Antal. „Având in vedere ca, in România, peste 60% din populatie, preponderent din zona rurala, nu are acces la retelele de gaze naturale, neavând in ultimii 30 de ani nici fonduri special destinate pentru dezvoltarea/facilitatea accesului la sursa de gaze naturale, consideram ca aceasta taxa de 2%, definita prin OUG nr. 19/2019, trebuie sa devina un fond special in deservirea acestui domeniu extrem de important”, este justificarea amendamentului.

Din formularea amendamentului rezulta ca din excedentul bugetar al ANRE ar urma sa se finanteze extinderea atât a retelelor de distributie, cât si a celei de transport al gazelor. OUG nr. 19/2019 introdusese deja posibilitatea finantarii construirii si extinderii retelelor de distributie a gazelor naturale din fonduri publice, de catre primarii si asocieri de primarii.

Ce-I drept, extinderea retelei de distributie gaze natural este o datorie, sau obligativitate, ce revine in primul rand celor doi mari operatori ai distributiei din Romania, respective Engie si E.ON. Prin contractele de privatizare, prin pozitia recunoscuta de monopol, prin recunoasterea investitiilor in facture finala, celor doi mari distribuitori de gaze le revine sarcina de a extinde reteaua si de a oferi cat mai multor localitati din Romania accesul la gaze. De ce nu s-au grabit Engie si E.ON sa extinda reteaua? Din mai multe motive, dar in primul rand din perspectiva rentabilitatii. Nu odata, reprezentantii distribuitorilor au declarat ca extinderea retelei presupune costuri ridicate, iar recuperarea investitiei este de lunga durata, in parallel cu o lipsa de interes a potentialilor consumatori. Cu alte cuvinte, romanii de prin satele tarii prefer sa se incalzeasca cu altceva, decat cu gaze.

Aceste pozitii sunt discutabile. Cert este ca din momentul in care s-a pus problema exploatarii gazelor de la Marea Neagra, extinderea retelei de distributie gaze a revenit in actualitate. Toti expertii si politicienii au sustinut si sustin ca majoritatea gazelor de la Marea Neagra trebuie consummate in Romania in trei domenii: industria chimica, producerea de energie si cresterea numarului localitatilor racordate la reteau de gaze. Dintre aceste trei variante, ne intrebam de ce nu ales Parlamentul ca ANRE sa directioneze banii catre constructia de combinate chimice sau de central electrice pe carbine, proiecte care nu se fac de nici un fel in momentul de fata. Nu ar fi fost mai efficient?

Bad a, dar si mai complicat. Propunerea de a finanta din banii amintiti extinderea retelei de gaze nu este altceva decat o noua gogoase aruncata alegatorilor din Romania. Banii incasati din taxa de 2% vor ramane in conturile ANRE pana cand o minte smechera de la govern va gasi posibilitatea s-ai aspire, adica sa-I ia sa sa-I cheltuie intru cu totul si cu totul alte obiective decat cele trei enumerate mai sus.

Una rece, una calda

Tot legat de modificarile aduse de comisiile de specialitate ordonantei 114 trebuie sa amintim ca ieri, deputatii din 3 Comisii – Comisia pentru industrii si servicii, Comisia pentru Administratie publica si amenajarea teritoriului si Comisia Juridica, disciplina si imunitati – au aprobat propunerea de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Astfel, deputatii au aprobat urmatorul amendament propus de Comisia de industrii si servicii, condusa de Iulian Iancu, care se introduce la articolul 11, pe lista lucrarilor care nu necesita autorizatie de construire: “montarea de panouri fotovoltaice si/sau panouri solare pentru incalzirea sau prepararea apei calde pe acoperisul cladirilor, cu instiintarea prealabila a autoritatilor administratiei publice locale si cu respectarea legislatiei in vigoare”.Astfel, romanii care doresc sa-si monteze panouri fotovoltaice si/sau panouri solare pentru incalzire, nu vor mai fi nevoiti sa obtina autorizatie de construire.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Mult asteptata ieftinire a gazelor naturale pentru populatie se va produce de la 1 iulie. Intrebarea este cat va tine minunea ?Mult asteptata ieftinire a gazelor naturale pentru populatie se va produce de la 1 iulie. Intrebarea este cat va tine minunea ?
  • Viorel Tudose, Getica 95: Prin neplata facturilor la utilitati pe o perioada de trei luni, Parlamentul decide legarea de glie a consumatorilor si sufocarea economiei prin lipsa de numerar.Viorel Tudose, Getica 95: Prin neplata facturilor la utilitati pe o perioada de trei luni, Parlamentul decide legarea de glie a consumatorilor si sufocarea economiei prin lipsa de numerar.
  • Stie Virgil Popescu la ce se inhama prin preluarea ministerelor Economiei si Energiei?Stie Virgil Popescu la ce se inhama prin preluarea ministerelor Economiei si Energiei?
  • Cat de vulnerabili sunt in realitate consumatorii vulnerabili din Romania si ce impact ar avea o crestere a preturilor la energie si gaze asupra acestora?Cat de vulnerabili sunt in realitate consumatorii vulnerabili din Romania si ce impact ar avea o crestere a preturilor la energie si gaze asupra acestora?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Black Sea Oil & Gas primeste aprobarea Guvernului Romaniei pentru dezvoltarea zacamintelor de gaze Ana si Doina

Next Story

Care sunt premiantele celei de -a cincea editii a Galei “Doamne in Energie”, organizata de colegele de la Focus-Energetic

Articole pe aceeasi tema

0

Daca fiecare companie energetica ar aloca 2% din cifra de afaceri pentru sustinerea consumatorilor vulnerabili, acestia nu ar mai achita un leu pentru curentul consumat

Posted On 7 iulie 2020
, By Redactia
0

Iar ne dam cu stangu-n dreptu: statul vrea sa impoziteze veniturile suplimentare ale furnizorilor de gaze. A mai facut-o si degeaba. Tot consumatorii vor suporta diferenta.

Posted On 24 iunie 2020
, By Redactia
0

Un ochi rade altul plange: Vom avea gaze ieftine, dar spre bucuria cui?

Posted On 22 iunie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.