O noua incerca de a trece Prutul: studiu pentru interconectarea sistemelor energetice intre Romania si Moldova
Sa speram ca acet proiect ambitios nu va avea aceeasi soarta cu interconectarea sistemelor de gaze, facuta din condei si fara nici un efect economic pentru cele doua tari. Nici nu credem ca s-ar putea repeta greseala facuta de guvernele anterioare ale Romaniei si Moldovei, atunci cand au decis sa investeasca aproape 30 de milioane de euro pentru un gazoduct care urma sa aprovizioneze cateva sate de la granita Moldovei cu Romania. De data asta, in ceea ce priveste interconectarea sistemelor energetice, lucrurile stau cu totul altfel. Pe de o parte, reteaua de distributie si transport a energiei electrice din Republica Moldova nu apartine rusilor, asa cum se intampla in cazul retelelor de gaze (Gazprom fiind majoritar in compania moldoveneasca de transport), iar, pe de alta parte, in proiectul amintit este implicata in primul rand o companie privata din Romania si nu neaparat statul roman. Sigur, suntem de abia la inceputul unei etape care ar putea rezolva pentru multa vreme de aici inainte reducerea dependentei Moldovei de aprovizionarea cu energie exclusiv de sub comanda rusa.
Pentru Romania, care doveste clar ca are un excedent de generare energie electrica, exportul si aprovizionarea in ultima instanta a fratilor de peste Prut cu energie electrica produsa aici ar valora mai mult decat orice alta investitie fantasmagorica, de genul celor vehiculate in ultimul an. Si nu in ultimul rand, capacitatea si valoarea specialistilor romani in domeniul energetic s-ar putea valorifica la maxim in acest context, fiind in acelasi timp si o prima portita de extindere a acestor valori peste granitele interne.
Zilele trecute, Romelectro si ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice) incercau sa deschida o bresa de comunicare in relatia cu presa, dupa multi ani de tacere. In acelasi timp, noua echipa manageriala a acestui grup energetic cu capital exclusiv romanesc, anunta ca unul dintre obiectivele strategice pentru anii care vin va fi extinderea activitatii peste granitele nationale si repunerea in valoare a unor parteneriate cu tari in care Romania a realizat sisteme energetice de anvergura de la un capat la altul. Cum e firesc, specialistii grupului amintit au considerat ca prioritara relatia cu Republica Moldova.
La inceputul acestei saptamani, ISPE, liderul national in servicii de consultanta si inginerie energetica, a semnat, la Chisinau, contractul de consultanta privind realizarea Studiului de Fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova si Romaniei.
In contextul geopolitic actual, interconectarea asincrona a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova si Romaniei reprezinta un pas deosebit de important catre integrarea pietei unice europene de energie electrica. Astfel, va fi posibila participarea vecinilor nostri de peste Prut la piata europeana de energie electrica.
Obiectivul general al contractului il reprezinta elaborarea studiilor de fezabilitate tehnica, economica, comerciala, sociala si de mediu si a documentatiilor necesare in vederea aprobarii de catre Republica Moldova a urmatoarelor investitii: Statia electrica Vulcanesti si LEA 330kV Vulcanesti-Chisinau; Statia electrica si LEA 330/400kV Romania – Ungheni – Straseni; Statia electrica si LEA 400kV Balti-Suceava. ISPE va intocmi de asemenea Studiul de Sistem Electroenergetic.
Contractul de consultanta este finantat de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) printr-un grant de cca.1 milion de euro. Beneficiarul studiului este Intreprinderea de Stat “Moldelectrica”, iar consortiul care a castigat licitatia este format din: ISPE, Romania – coordonator; parteneri: Energoproiect, Republica Moldova, si IVL, Suedia. Lucrarea va fi condusa de dna dr.ing. Anca Popescu in calitate de director de proiect.
La semnarea contractului au participat din partea Republicii Moldova dl. Valeriu Triboi, ministru adjunct, Ministerul Economiei, dl. Alexandru Sandulescu, consilier al primului ministru pe Politici Energetice. Contractul a fost semnat de catre dl. Ghennadi Dimov, director general MOLDELECTRICA; dl. Octavian Costas din partea BERD si dl Ion Eduard Chitescu, director general executiv al ISPE.
Prin aceasta colaborare Romania este din nou alaturi de Moldova si pune la dispozitie competentele expertilor sai, contribuind, astfel, la consolidarea relatiilor comerciale si economice din domeniul energetic.
Dl. Ion Eduard Chitescu directorul general executiv al ISPE a declarat ” De la infiintarea sa in anul 1949 pana in prezent ISPE a dezvoltat prin proiectele sale ISPE practic intreg Sistemul Energetic National al Romaniei, respectiv sistemele de producere, transport si distributie energie electrica. Institutul ofera servicii strategice de consultanta si inginerie pentru clienti publici si privati, din tara si de peste hotare. Specialistii nostri propun si implementeaza solutii inovatoare in domeniile eficientei energetice si protectiei mediului pentru comunitatile locale si pentru industrie. ISPE a acumulat, de asemenea, o experienta considerabila in elaborarea de proiecte de cercetare dezvoltare cu finantare europeana si nationala.
Continuitatea existentei sale ca marca dominanta in cadrul sistemului energetic romanesc, este o dovada clara a calitatii serviciilor oferite si competentei expertilor sai”. Sa speram ca nu vom bifa un simplu studiu de fezabilitate si ca in urma lui va urma si investitia concreta, pe care tot Romania ar trebuie s-o faca prin companiile ei nationale.