O noua obsesie in piata de energie si gaze: cu cat vor creste preturile la consumatorii casnici dupa perioada de iarna?
Teoretic cu nimic. Acesta ar trebui sa fie raspunsul, cel putin in aceasta conjunctura, pe care autoritatile il pot da consumatorilor casnici (nu vorbim despre piata libera), daca ar avea o minima documentare si intelegere a situatiei in care ne aflam. La energie electrica, pentru consumatorii casnici, contractele furnizorilor au fost facute in mod deosebit pe pietele la termen si la preturi care nu au nici o legatura cu oscilatiile de pret din piata pentru ziua urmatoare. Mai mult, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei stabileste in fiecare an anumite cote pentru doi producatori de energie (Hidroelectrica si Nuclearelectrica), cu care acestia contribuie la piata reglementata. Si va asiguram ca pretul din piata la termen a fost unul cat se poate de competitiv. Daca furnizorii care au in portofoliu clienti casnici nu au stiut sa-si gestioneze cantitatile contractate, asta e problema lor si ei trebuie sa-si acopere greselile. Exista o singura problema ce poate naste anumite fluctuatii de pret, respectiv cea legata de furnizorii de ultima instanta, care au preluat consumatori de la furnizorii aflati in insolventa sau pe cale de a intra in insolventa, dar si aici ANRE recunoaste cheltuielile suplimentare. Ele nu sunt insa definitorii. O ultima vulnerabilitate tine de forma contractului pe care consumatorii casnici au semnat-o cu furnizorii. Daca acesta prevede o formula de calcul in avantajul furnizorului (nu intram in amanunte), atunci intr-adevar pretul ar putea creste. Atentie insa, nu la toti consumatorii.
Cat priveste pretul la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici aici lucrurile par ceva mai simple, pentru simplu motiv ca piata de gaze este departe de piata de energie electrica in ceea ce priveste procesul de liberalizare. Varful de consum atins in aceasta iarna nu justifica in nici un fel o majorare a preturilor de la mijlocul anului, pentru simplu motiv ca foarte curand cererea de gaze va fi foarte scazuta, iar oferta foarte ridicata, mai ales ca vor veni in continuare gaze din import la preturi competitive. Formulele de calcul pe care le utilizeaza ANRE in stabilirea pretului final la consumatorul aflat in regim reglementat s-ar putea sa fie date peste cap intr-o luna doua, cand vom fi invadati iarasi de gaze ieftine din import. Acest lucru s-a intamplat si in vara trecuta, cand gazele importate au fost putin sub pretul gazelor din productia interna. Sunt necesare reglementari in acest sens, dar ele nu vor duce in nici un caz la majorarea pretului pentru consumatorul casnic.
In fata acestor teorii, Autoritatea de reglemmentare a venit ieri cu niste lamuriri, deocamdata in faza de anticipatie. Iata ce spune comunicatul ANRE:
Avand in vedere interesul manifestat in aceste zile pentru evolutia preturilor la energia electrica si gazele naturale, facem urmatoarele precizari:
In privinta tarifelor la energia electrica aplicabile de la 1 iulie, odata cu trecerea intr-o noua etapa de dereglementare, nu estimam o crestere a acestora, avand in vedere ca urmeaza o perioada a anului caracterizata de un nivel crescut de hidraulicitate, care va induce o reducere a pretului energiei electrice pe piata de natura sa echilibreze preturile mari intalnite in luna ianuarie, luna dificila pentru sectorul de producere.
In ceea ce priveste piata gazelor naturale, odata cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 si in functie de evolutia pretului la gazele din productia interna, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh fata de 60 lei/MWh cat este in prezent, va avea loc o modificare de pret cu aplicabilitate de la acea data de sub 10%, estimarea noastra la acest moment fiind de 5-6 /%.
Consumatorii casnici finali nu vor resimti in facturi un impact consistent intrucat, in perioada verii si pana aproape de sfarsitul lunii noiembrie, consumul de gaze este unul foarte scazut. Consumatorul casnic are un cos de consum, cu gaze de productie interna, gaze din depozite in timpul iernii si gaze de import iar daca acest cos va fi structurat in asa fel incat sa avem cel mai mic pret, acest lucru nu poate fi decat in favoarea consumatorului casnic.