O parte din zonele neelectrificate ale Romaniei ar putea iesi din intuneric cu ajutorul Norvegiei si Islandei
Ministerul Energiei a transmis Innovation Norway, entitatea care gestioneaza fondurile norvegiene, o baza de date cu un numar de 21.432 de locuinte neelectrificate, din care norvegienii vor selecta ai vor racorda la retea 10.000 de gospodarii, se arata intr-un raspuns transmis de Ministerul Energiei la solicitarea AGERPRES.
In octombrie 2016, Guvernul României a semnat doua memorandumuri de intelegere, unul cu Islanda, Principatul Lichtenstein ai Regatul Norvegiei, pentru implementarea Mecanismului Financiar pentru fonduri EEA (European Economic Area—EEA Grants) ai cel de-al doilea cu Regatul Norvegiei pentru implementarea Mecanismului Financiar Norvegian (Norway Grants) (Monitorul Oficial nr. 838/21 octombrie 2016), pentru perioada 2014-2021.
Conform acestor memorandumuri, Ministerul Energiei a fost nominalizat drept partener de program pentru Programul Energie Regenerabila, Eficienta Energetica, Securitate Energetica, in timp ce operator de fond a fost desemnat Innovation Norway, entitate norvegiana care gestioneaza fondurile ai asigura implementarea propriu-zisa a programului.
“In cadrul acestui program, un domeniu special de interes il constituie finantarea unor solutii de furnizare a electricitatii in zonele unde racordarea la reteaua de electricitate nu este fezabila, cu scopul de a create accesul la energie pentru 10.000 de gospodarii, pentru care s-a alocat un buget de 10 milioane de euro”, se arata in raspunsul primit de AGERPRES.
In acest context, in cursul lunii noiembrie 2016, Ministerul Energiei a solicitat Institutiilor Prefectilor date cu privire la gospodariile neelectrificate din judetele aferente. Pe baza raspunsurilor primite a fost constituita o baza de date insumând 21.432 gospodarii neelectrificate.
“Aceasta baza de date a fost transmisa Innovation Norway, care a dispus elaborarea unui studiu de prefezabilitate, in vederea identificarii criteriilor de selectie a gospodariilor ce vor fi finantate ai a solutiilor optime din punct de vedere tehnico-economic pentru cele circa 10.000 de gospodarii neelectrificate care ar putea fi cuprinse in program. In urma desfaaurarii de catre consultantul angajat de Innovation Norway a unor vizite de documentare in teren, acesta va finaliza studiul de prefezabilitate prin care se va stabili modalitatea concreta de implementare a acestei componente a programului, respectiv criteriile dupa care vor fi selectate gospodariile”, mai spun oficialii Ministerului Energiei.
Aceatia au adaugat ca programul Energie Regenerabila, Eficienta Energetica, Securitate Energetica se afla in etapa de elaborare a notei conceptuale care va fi transmisa spre aprobare de catre Innovation Norway in cursul lunii mai. Ministerul nu a raspuns intrebarilor AGERPRES legate de planurile Guvernului privind electrificarea tuturor locuintelor care nu sunt racordate la reteaua de energie electrica.
In luna octombrie, ministrul de atunci al Energiei, Victor Grigorescu, declara ca in România exista circa 100.000 de locuinte neelectrificate. Grigorescu a anuntat, la acea data, implicarea fondurilor europene in electrificarea a 10.000 de gospodarii din România, precizând ca procesul se va derula in cursul anului 2017.