0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020
Fabrica la Cristian a nemtilor de la Schaeffler incepe productia in masa a motoarelor electrice

O sansa pentru investitiile in energia regenerabila: Noile tehnologii reduc considerabil costurile de productie

Posted On 14 iunie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: bioenergie, costuri de productie, energie regenerabila, panouri fotovoltaice, tehnologii solare si eoliene

Costurile cu energia electrică din surse regenerabile au scăzut brusc în ultimul deceniu, conduse de îmbunătățirea tehnologiei, economiei de scară, din ce în ce mai multe lanțuri de aprovizionare  competitive și creșterea experienţei dezvoltatorilor. Ca rezultat, tehnologiile de generare de energie din surse regenerabile au devenit opțiunile cu cele mai mici costuri pentru o nouă capacitate în aproape toate părțile lumii. Această nouă realitate s-a reflectat din ce în ce mai mult în implementare, 2019 înregistrând 72% de noi resurse regenerabile ca parte din noua capacitate din întreaga lume.

  • Capacitățile de producere a energiei din surse regenerabile instalate recent costă din ce în ce mai puțin față de cele mai ieftine opțiuni de generare a energiei electrice bazate pe combustibili fosili. Datele privind costurile prezentate în studiul „Generarea energiei electrice din surse regenerabile – Tendințe de costuri 2019” de la Agenția Internațională pentru Energie din Surse Regenerabile (IRENA) confirmă cât de decisive sunt transformările.
  • Costurile de producere a energiei din surse solare și eoliene au continuat să scadă, completând tehnologiile bioenergetice, geotermale și hidroenergetice. Costurile cu panouri fotovoltaice (PV) arată cea mai puternică scădere în perioada 2010-2019 la 82%, urmată de energia solară concentrată (CSP) la 47%, energia eoliană onshore la 40% și eoliana offshore la 29%.
  • Costurile producerii de energie electrică din surse de energie solară (fotovoltaică) la scară comercială au scăzut cu 13% de la an la an, ajungând la aproape șapte centi (0,068 USD) pe kilowatt-oră (kWh) în 2019. Evoluția eoliană și offshore au scăzut cu aproximativ 9% de la an la an, ajungând la 0,053 USD / kWh și, respectiv, 0,115 USD / kWh, pentru proiectele nou-comandate. Costurile pentru CSP, care sunt încă cele mai puțin dezvoltate dintre tehnologiile solare și eoliene, au scăzut cu 1% până la 0,182 USD / kWh.

Conform celor mai recente date de costuri realizate de Agenția Internațională pentru Energii din surse Regenerabile (IRENA), media globală a costurilor nivelate cu energia electrică (LCOE) de energie solară la scară utilă fotovoltaică (PV) a scăzut cu 82% între 2010 și 2019, în timp ce cea a puterii concentrate a energiei solare (CSP) a scăzut cu 47%, energia eoliană onshore cu 39% și offshore cu 29%.

  • Tendințele mediei globale a costurilor nivelate cu energia electrică (LCOE) pentru tehnologiile mature ale bioenergiei, puterii geotermale și hidroenergiei au fost mult mai variate. Aceste tehnologii sunt competitive, au o putere fermă cu costuri deja mici în multe cazuri. Între 2010 și 2019, scăderea LCOE globală a bioenergiei pentru proiecte de energie a scăzut de la 0,076 USD / kWh la 0,066 USD / kWh – o cifră la capătul inferior al intervalului de costuri pentru noile proiecte cu combustibil fosil.
  • Costurile de generare a energiei electrice în 2019 s-au ridicat în jur de 0,073 USD/kWh pentru proiectele de energie geotermală nou-puse în funcțiune. Media costurilor nivelate cu energia electrică globală a noilor proiecte cu energie hidroelectrică a crescut de la 0,037 USD / kWh în 2010 la 0,047 USD / kWh în 2019. În ciuda acestui fapt, hidroenergia rămâne foarte competitivă, cu nouă zecimi din toate capacitățile comandate în 2019 producătoare de energie.
  • Generarea de energie din surse regenerabile continuă să crească în 2020, în ciuda pandemiei de COVID-19.Cu toate acestea, adăugările de capacitate în 2020 vor fi mai mici decât capacitatea anticipată anterior. Cu toate acestea, energiile din surse regenerabile sunt în continuă creștere, competitivitatea lor, împreună cu modularitatea, scalabilitatea rapidă și potențialul de creare a locurilor de muncă, fac ca acestea să fie foarte atractive pentru țări și comunități care își evaluează opțiunile de stimulare economică.
  • În mod crucial, stimularea investițiilor în surse regenerabile se poate alinia măsurilor de recuperare pe termen scurt și mediu din punct de vedere al durabilității energetice și obiectivelor climei pe termen lung.Panourile solare fotovoltaice și sursele eoliene onshore oferă ușor posibilități de derulare rapidă, în timp ce sursele eoliene offshore, hidroenergetica, bioenergia și energia geotermală oferă opțiuni rentabile complementare  de investiții pe termen mediu.
  • Nu doar costurile continuă să scadă pentru energia solară și tehnologile eoliene, dar proiectele noi sunt din ce în ce mai comisionate la un nivel de costuri absolute foarte mici. În 2019, 56% din totalul nou a capacității de energie din surse regenerabile la scară utilă a furnizat energie electrică la un cost mai mic decât cel mai ieftin combustibil fosil nou.
  • Sectorul rezidențial și comercial de panouri solare are de obicei structuri de costuri mai mari decât proiectele la o scară largă de utilitate într-o țară. Media globală a costurilor nivelate cu energia electrică (LCOE) a sistemelor fotovoltaice rezidențiale a înregistrat, de asemenea, o reducere abruptă. Presupunând că 5% din costul mediu ponderat al capitalului (WACC) permite finanțarea mai ieftină pentru proprietarii de case, LCOE a sistemelor fotovoltaice rezidențiale a scăzut de la 0,301 USD / kWh și 0,455 USD / kWh în 2010 până între 0,063 USD / kWh și 0,265 USD / kWh in 2019 – o scădere între 42% și 79% după țară/piață.
  • În 2019, cel mai mic LCOE pe țară/piață pentru un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere de până la 500 kW poate fi găsit în India și China, la 0,062 USD / kWh și 0,064 USD / kWh. Între 2017 și 2019, LCOE-urile de pe aceste piețe au scăzut cu 12% și 26%, respectiv.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Greenpeace: Programul Casa Verde Fotovoltaice al AFM: cheltuieli mari, rezultate zeroGreenpeace: Programul Casa Verde Fotovoltaice al AFM: cheltuieli mari, rezultate zero
  • Producatorii mici de energie regenerabila pot vinde surplusul in retea. Sa ne asteptam la o explozie a investitiilor prosumatorilor?Producatorii mici de energie regenerabila pot vinde surplusul in retea. Sa ne asteptam la o explozie a investitiilor prosumatorilor?
  • Parlamentarii din Comisia de Industrii au devenit, brusc, generosi cu producatorii de energie regenerabila din surse fotovoltaiceParlamentarii din Comisia de Industrii au devenit, brusc, generosi cu producatorii de energie regenerabila din surse fotovoltaice
  • Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in SalajRestart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Greenpeace:Scandalul panourile fotovoltaice finanțate de AFM continuă. AFM respinge mai mult de jumătate dintre dosare

Next Story

Campania Romania recicleaza a reinceput pentru baterii uzate si aparatura veche

Articole pe aceeasi tema

Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Posted On 22 februarie 2021
, By Redactia
2

Ne scapa ceva:intre institutiile de reglementare din domeniul energiei si gazelor si agentii economici ruptura este aproape totala  

Posted On 12 ianuarie 2021
, By Redactia

ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW

Posted On 18 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021

Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar

Posted On 24 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Sa-i multzumitzi cartitzei kgbiste...

Posted On 24 februarie 2021

Articolul e penibil si ignora realitatea...

Posted On 22 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.