O treime din populatia Romaniei este expusa riscului de saracie sau excluziune sociala. Saracia energetica ocupa o pozitie dominanta
Peste 7 milioane de romani– mai mult de o treime din populatie, respectiv 35,7% – sunt expusi riscul de saracie sau excluziune sociala, conform ultimelor date Eurostat. Chiar daca cifrele arata o tendinta descendenta (-8,5% comparativ cu 2008), Romania figureaza in continuare printre cele trei state membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare procent din populatie in aceasta situatie, alaturi de Bulgaria (38,9%) si Grecia (34,8%).
Aproximativ 1 din 5 romani (19,7%) sunt afectati foarte grav, astfel ca nu isi pot plati facturile, nici sa isi incalzeasca locuintele in mod adecvat sau sa-si permita o vacanta de o saptamana departe de casa. Prin comparatie, media europeana la acest capitol este de 6,9%.
In conformitate cu cele mai recente date Eurostat, in 2017, la nivelul UE, 112,9 milioane de persoane traiau in gospodarii cu risc de saracie sau excluziune social, ceea ce reprezinta 22,5% din populatia Uniunii, in scadere cu aproape 1 procent comparativ cu 2016.
Unul dintre cele cinci obiective ale principalilor indicatori ai Strategiei Europa 2020 este de a scoate cel putin 20 de milioane de europeni din zona de saracie sau excludere sociala pana in 2020. Saracia energetica este o parte importanta a acestui obiectiv. La inceputul acestui an, Comisia Europeana a lansat Observatorul Saraciei Energetice in UE, http://www.energypoverty.eu/, care ofera o resursa usor de accesat pentru promovarea angajamentului public in acest domeniu. De asemenea, colaboreaza cu partile interesate din intreaga UE pentru diseminarea de informatii si bune practici.
Pentru a creste gradul de constientizare cu privire la utilizarea eficienta a energiei in locuinte, Comisia Europeana a lansat o campanie de constientizare in Romania, Republica Ceha, Grecia si Portugalia. Scopul principal al acesteia este de a ajuta utilizatorii casnici sa-si reduca facturile de energie prin aplicarea unor sfaturi simple, fara costuri sau cu investitii minore, si sa incurajeze proprietarii sa investeasca in imbunatatirea locuintelor. Principalul mesaj al campaniei este ca masurile de economisire a energiei vor fi benefice nu doar bugetului familiei, ci si protectiei mediului inconjurator, pe termen lung. “Chiar si micile schimbari in comportamentul zilnic pot ajuta familiile sa economiseasca bani. Puteti utiliza scheme de ajutor financiar pentru familii care includ masuri de economisire a energiei, ceea ce poate duce la economisirea energiei si protectia mediului“, a declarat comisarul european Věra Jourová.
Campania a fost lansata in Romania la sfarsitul lunii aprilie, cu un Pavilion expozitional mobil, care a poposit in Bucuresti, Mioveni si Craiova. In cele aproximativ doua saptamani ale calatoriei acestuia, peste 2.600 de persoane au vizitat casa noastra interactiva, unde au primit sfaturi despre cum se poata economisi energia. Campania continua pana la sfarsitul anului.