Obiectivele Romelectro pentru 2017: Centrala Romgaz de la Iernut si extinderea pe pietele din zona Golfului
Conducerea Romelectro a prezentat zilele trecute bilantul partial al activitatii pe anul 2016 si previziunile de afaceri pentru anul care vine. Spunem partial, pentru ca datele finale de bilant nu sunt inca stabilite, iar bugetul pentru 2017 este inca in curs de dezbatere. Cert este ca, pentru grupul Romelectro, anul 2016 a fost mai bun decat 2015 (cand s-au inregistrat pierderi), iar 2017 va fi mai bun decat anul acesta. Doua sunt directiile principale de afaceri ale grupului: piata din Romania, cu accentul pe demararea lucrarilor la centrala Romgaz de la Iernut, respectiv piata externa, unde Romelectro a reusit sa patrunda in ciuda unei concurente internationale extrem de puternice. Sunt vizate in speta tarile din zona Golfului, dar si tari desprinse din fosta Iugoslavie, sau chiar din Africa. Afacerile pentru anul viitor sunt estimate astfel la nivelul de 80 de milioane de euro.
“Suntem increzatori in 2017. Afacerile vor fi semnificativ mai mari decat in acest an, ca urmare a finalizarii unor proiecte aflate in derulare”, afirma Cristian Secosan, Director General al Grupului Romelectro, intr-o intalnire cu presa. In acelasi timp, experienta Rompetrol pe pietele internationale face ca ofertele pentru participarea la proiecte de anvergura sa fie cat se poate de categorice: “primim aproape zilnic solicitari de colaborare de la companii din diverse tari, cereri pentru diverse proiecte. Ultimul a fost, daca nu ma insel, din Uganda”, a spus Secosan.
Daca proiectele din Egipt si Kosovo sunt deja o realitate, Romelectro se indreapta cu mare atentie catre Arabia Saudita, unde s-au facut deja oferte pentru proiectele existente. Ca o paranteza am aminti ca Arabia Saudita are deja stabilite proiecte de investitii numai in domeniul energiei electrice de circa 40 de miliarde de dolari, in timp ce pentru intreg sectorul energetic, valoarea proiectelor depaseste nivelul de 120 de miliarde de dolari. Asa cum spuneam, zona Golfului este de mare interes pentru Romelectro.
Daca este sa ne intoarcem pe piata din Romania este cat se poate de evident ca obiectivul cel mai important ramane centrala de la Iernut. Proiectul noii termocentrale de la Iernut va putea demara la inceputul anului viitor, imediat ce va fi emis Ordinul de incepere a lucrarilor din partea Romgaz, a declarat Cristian Secosan, directorul general Romelectro, companie care va lucra la acest proiect alaturi de firma Duro Felguera.
“Suntem foarte mandri de proiectul de la Iernut si sper ca, la inceputul anului viitor, sa inceapa. Vorbim despre proiectare, pentru inceput. Noi ne pregatim deja, am creat o echipa la nivelul ISPE-ului, cu oameni de toate specializarile. Este un proiect complex care presupune competente in foarte multe zone, incepand cu constructii civile, echipamente mecanice, echipamente electrice, parte de automatizare. Cei de la Romgaz vor da Ordinul de incepere a lucrarilor in momentul in care isi clarifica finantarea din PNI – Planul National de Investitii”, a afirmat Secosan.
Producatorul national de gaze, Romgaz, a semnat, in noiembrie 2016, un contract in valoare de 268 de milioane de euro, fara TVA, cu firmele Duro Felguera si Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice in cadrul termocentralei Iernut. Obiectul contractului il reprezinta realizarea proiectului „la cheie”, respectiv proiectare, livrare echipamente, executie lucrari si punere in functiune, „Dezvoltarea CTE Iernut prin constructia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.
Romelectro este un grup de firme romanesti de inginerie si montaj in sectorul energetic. Cu o experienta de peste 40 de ani pe piata locala si internationala, Romelectro este, in prezent, unul dintre cei mai importanti EPC contractori din Romania, acoperind prin intermediul proiectelor sale intregul lant al energiei: de la producerea la transportul, distributia si furnizarea de energie electrica. In anul 2005, Romelectro devine actionarul majoritar al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), CELPI si Electromontaj Carpati Sibiu, punand bazele Grupului “Romelectro”. Grupul de companii “Romelectro” numara, la ora actuala, peste 1.460 de angajati, dintre care 700 sunt specializati in inginerie si design.