Oettinger ne da doua palme: amanarea liberalizarii pietei de gaze nu este posibila si nu e treaba Guvernului
Presiunile marilor consumatori de energie si gaze din Romania asupra Guvernului, in privinta amanarii procesului de liberalizare a pietei, a primit un categoric NU de la Comisia Europeana. Mai mult decat atat, comisarul pentru Energie (neamtul care spunea in urma cu cateva zile ca Romania este o tara neguvernabila), Gunther Oettinger, a marcat cat se poate de evident problematica liberalizarii, in sensul ca aceasta nu e treaba Guvernului, sau a Departamentului pentru Energie, ci a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care este independenta (cel putin teoretic).
“ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului din productie locala si a calendarului de liberalizare a preturilor”, se precizeaza in raspunsul comisarului Oettinger, la o solicitatre a Departamentului pentru Energie, din subordinea Ministerului Economiei. Despre ce este vorba?
Dupa campania concentrata, pe anumite posturi de televiziune, a unor mari consumatori de gaze din Romania (si mai putin de energie electrica), privind impactul devastator al liberalizarii pietei asupra economiei nationale, ministri Varujan Vosganian si Constantin Nita au incercat marea cu degetul. Ce-ar fi, au zis ei, sa ne adresam Comisiei Europene cu o solicitare de amanare a dereglementarii (ideea initiala era pe o perioada de un an), astfel incat sa aratam ca “ne doare”de ceea ce se intampla in economia romaneasca ? Conjunctura era aparent una favorabila, in contextul in care si alti mari consumatori din tarile UE s-au plans de preturile mari la energie si gaze.
Numai ca, domnii ministri aminti mai sus stiau inca de la bun inceput ca o asemenea cerere este lipsita de orice sansa in fata Comisiei Europene, pe de o parte pentru ca Romania are inca preturi scazute la gaze si electricitate, prin comparatie cu media europeana, pe de alta parte, pentru ca Romania a amanat calendarul liberalizarii din 2007 incoace, in fiecare an. Cei de la Bruxelles stiu bine lucrul asta, chiar daca noi ne facem ca am uitat.
Asadar, in urma discutiilor cu reprezentantii consumatorilor industriali care si-au exprimat punctul de vedere privind impactul calendarului de liberalizare a pretului gazelor, pe 10 mai 2013, “Departamentul pentru Energie a transmis Comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, o scrisoare in care a fost exprimata intentia Guvernului roman de a amana, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor. “
Prima palma:
In mai putin de 30 de zile, lucru rar intalnit in birocratia europeana, pe 31 mai 2013, partea romana a primit raspunsul Comisarului European pentru Energie. Acesta a subliniat faptul ca impactul pretului energiei asupra competitivitatii industriei europene reprezinta o problema de interes pentru Comisie, dar a aratat ca pretul gazelor de pe piata locala trebuie privit in perspectiva, raportat la preturile de pe piata UE, mentionand ca in anul 2011, pretul reglementat pentru consumatorii industriali din Romania era cel mai mic din Uniune.
A doua palma:
In concluzie, Gunther Oettinger ne sugereaza sa respectam calendarul de liberalizare si atrage atentia ca potrivit legislatiei in vigoare, ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului din productie locala si a calendarului de liberalizare a preturilor. Cu alte cuvinte, ministerul, guvernul sau oricine altcineva in afara de ANRE nu are ce se amesteca in aceasta problema.
Noi suntem convinsi insa ca lucrurile nu se vor opri aici, data fiind presiunea puternica a “consumatorilor”. Pana sa vedem ce se va mai intampla, avem insa o intrebare pentru Guvernul Romaniei (in speta pentru Departamentul pentru Energie): CUM SE EXPLICA CEREREA DE AMANARE A CALENDARULUI DE LIBERALIZARE CU SASE LUNI, ADICA TOCMAI LA IARNA, CAND CONSUMUL CRESTE SI PRETURILE EXPLODEAZA?