OMV Petrom nu este foarte bine pozitionata pentru a profita de schimbarile din piata
„Ne place conducerea Petrom, modelul de afaceri diversificat cu risc scazut si perspective pe termen lung. In opinia noastra compania nu este foarte bine pozitionata pentru a profita de schimbarile de pe piata. Cu toate acestea, desi Petrom are o cota pret-performanta de la SPO (oferta publica secundara n.r.) din octombrie 2016 a redus nivelul potential de crestere, din perspectiva noastra compania este inca subestimata”, se arata intr-un raport al casei de brokeraj Wood&Company, publicat pe InvestingRomania si citat de agerpres. Potrivit sursei citate, pretul gazelor naturale a beneficiat de o recuperare din octombrie 2016 si ar trebui sa salveze piata româneasca si investitorii acesteia de la riscul asimetric asociat cu o piata doar de import.
„In perioada care urmeaza, vom vedea o recuperare in volume, respectiv a preturilor, o reinnoire a sistemului de impozitare si a drepturilor de autor, investitii in infrastructura si noi proiecte de dezvoltare de la ambele companii (Romgaz si OMV Petrom n.r.), si anume volumul de productie si de venituri. Dintre cele doua companii, preferam Romgaz, un beneficiar mai mare al recuperarii, cu posibilitatea de a se valorifica mai repede pe noile piete, atunci când infrastructura este finalizata”, mentioneaza sursa citata.
Conform acesteia, Petrom a facut o treaba foarte buna mentinând productia, dar a ramas in urma cu inlocuirea rezervelor, in ultimii ani, numai proiectul Neptun rezolva creste acest lucru.”Noi vedem Petrom ca ca un producator low-cost disciplinat cu un model de business echilibrat. Are un mic dar profitabil business downstream de unde pot rezulta riscuri”, se mai spune in raport.
In ceea ce priveste Neptun Deep, documentul spune ca aceasta investitie ar putea schimba perspectivele companiei, dar realizarea acestui proiect se va face in viitor.
In primavara anului trecut, directorul general al OMV, Reiner Seele, a declarat, la Bucuresti, ca Petrom si ExxonMobil nu vor incepe productia de gaze in perimetrul Neptun din Marea Neagra mai devreme de anul 2020, intrucât, pâna acum, nu s-a luat decizia finala de investitie.
OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au investit in total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pâna in prezent in perimetrul Nepun.
Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a anuntat, in luna februarie a acestui an, ca grupul isi propune, pentru urmatorii ani, investitii in tehnologii avansate, anticipând o revolutie industriala, precum si expansiunea in Marea Neagra, Marea Mediterana si zona caspica.
Potrivit Marianei Gheorghe, Petrom isi propune investitii de un miliard de euro pe an, iar tinta este o rata de inlocuire a rezervelor de 100% in anul 2021.