Pana la proba contrarie, Ministerul Energiei asigura consumatorii ca vor avea gaze la iarna
Productia interna de gaze a Romaniei asigura 90% din consum, iar furnizarea pentru consumatorii protejati este asigurata, arata Planul de Actiuni Preventive privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze naturale publicat pe site-ul Ministerului Energiei, în care se precizeaza ca stocul de gaze naturale realizat la sfarsitul ciclului de injectie în acest an este de 2,24 miliarde metri cubi, relateaza News.ro.
„Avand în vedere faptul ca (…) în Romania, ponderea productiei interne în total consum este de aproximativ 90%, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii protejati este asigurata, în conditii normale de piata si – în situatii de urgenta – prin implementarea masurilor prevazute în Planul de Urgenta”, arata documentul.
Consumatorii protejati sunt toti consumatorii casnici racordati la o retea de distributie a gazelor naturale, dar mai pot cuprinde întreprinderile mici si mijlocii, cu conditia ca acestea sa fie racordate la o retea de distributie a gazelor, si serviciile esentiale, atat timp cat acestia nu depasesc 20% din consumul de total de gaze.
În aceasta categorie mai pot intra instalatii de termoficare, în masura în care furnizeaza energie consumatorilor casnici, cu conditia ca aceste instalatii sa nu poata functiona cu alti combustibili si sa fie conectate la o retea de distributie sau de transport de gaze.
De asemenea, furnizorii de gaze naturale au obligatia sa asigure continuitatea aprovizionarii cu gaze naturale a consumatorilor, “avand în vedere faptul ca aceasta reprezinta un serviciu public”.
Capacitatea maxima de extractie (la începutul ciclului de extractie) din depozitele de înmagazinare subterana a gazelor naturale este de 29 milioane mc/zi, iar capacitatea minima de extractie este 11,5 milioane mc/zi.
Stocurile necesar a fi constituite pentru perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, pentru buna desfasurare a activitatii în aceasta perioada, în ceea ce priveste realizarea stocurilor de siguranta ale Sistemului electroenergetic national, sunt de 1,3 milioane tone lignit în centrale, 500.000 tone lignit depozitat în cariere, 332.000 tone huila, 25.900 tone pacura si 1.656 milioane mc volum de apa în lacuri.
Nu mai avem ce discuta aici. Acum avem datele la zi cu stocurile (21.7182 TWh ~= 2.047 miliarde metri cubi la 24.11.2017) si ramane doar sa vedem cat de grea e iarna.
Ca sa treaca mai usor iarna o sa fac si eu o prognoza. Pana la 20 ianuarie vom avea declarata situaţie de urgenţă si nu va fi ridicata pana la primavara.
Mai bine ne concentram pe viitor si astept cu interes de la Redactie articole legate de zacamintele din Marea Neagra.