0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Pandemia nu da nici o durere de cap sistemului energetic ?

Posted On 25 mai 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: import energie, pandemie Covid 19, pretul energiei, productia de energie hidro, sistemul energetic national, strategia energetica

Sistemul energetic national tine pasul cu criza de pandemie. Consumul de energie electrica a scazut cu circa 14% de la declansarea bubei sanitare, dar Romania continua sa importe energie pe majoritatea intervalelor orale. Probabil, pentru ca este mai ieftina energia din import. Sa nu ne amagim insa, caci si noi avem energie ieftina, dar de ea nu profita oricine. Cum sistemul nostru energetic este spart pe baza de resursele utilizate evident ca orice scala de evolutie porneste de la un pret marginal, despre care nimeni nu mai pomeneste nimic, desi atunci cand ANRE decide sa protejeze o anumita categorie de consumatori se refera tocmai la acest pret marginal.

In urma cu exact un an de zile, la un consum mediu de circa 8000 de MW, Hidroelectrica producea nu mai putin de 4200 MWh, ceea ce echivala cu aproape 56%din totalul productiei de energie electrica din Romania.

Pretul mediu al acestei marfi in piata Spot de pe OPCOM era la vremea respectiva de 200 de lei/MWh, cu circa 3-4 procente mai mic fata de aceeasi perioada a anului precedent. Explicatia venea din faptul ca Hidroelectrica realiza o productie rarisima, pe fondul unei hidraulicitati exceptionale. Nu intamplator, Romania era un exportator net de energie in perioada amintita.

Ieri, Hidroelectrica producea la moment de varf de consum circa 1600 de MWh, si asta pentru ca zilele trecute am avut parte de ceva precipitatii. Pretul mediu al energiei electrice in piata Spot pentru ziua de astazi este 115 lei/MWh. Cu alte cuvinte vorbim despre o scadere a pretului pe fondul reducerii considerabile a aportului energiei celei mai ieftine din piata. Aparent este un nonsens, caci oricat de ieftina ar fi energia produsa de Hidroelectrica, tot este de preferat importul de energie. Pretul marginal l-ar da teoretic centralele pe carbune, dar acestea nu mai prea functioneaza, sau, altfel spus, au un aport nesemnificativ in productia totala de energie.

Vrem nu vrem piata se restructureaza de la sine, in ceea ce priveste productia. Ce facem insa mai incolo, pe lantul transport, distributie si furnizare? Aici isi baga coada Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si implicit Guvernul, prin intermediul Ministerului Economiei.  Pentru ca nimeni nu are nici o viziune de ansamblu asupra sistemului energetic si a felului in care va functiona el in urmatorii ani, atentia tuturor se concentreaza pe pret. Daca am asista la o reala concurenta intre producatori cu siguranta ca pretul ar fi o rezultanta a competitiei, adica a celui mai bun. La noi este insa exact pe dos. Nu ne uimtam la cauze, ci la efecte. Asa se face ca unul dintre putinele domenii economice in care eram inca stapani pe noi se transforma intr-o alta vulnerabilitate pentru Romania.

Fara energie nu o sa ramanem, cu siguranta. Asa cum nu o sa ramanem nici fara paine daca nu avem productie de grau, sau fara carne de porc, daca fermele noastre nu mai sunt competitive. Avem solutia importului. Pai, de aia ne-am integrat noi in Uniunea Europeana? Ca sa nu mai producem nimic?

In realitate piata de energie elctrica din Romania anunta niste evolutii pe care absolut nimeni (la nivelul autoritatilor) nu le ia in considerare.

Amintim ca Hidroelectrica are o putere instalata de circa 6000 de MW, dar o medie a varfului de productie agreata nu depaseste decat arareori nivelul de 3000 de MW. Anul acesta, nivelul de productie medie a fost in jurul a 1500 de MW. Cu alte cuvinte, natura a fost si nu prea de partea noastra. Asa cum spuneam, anul trecut Romania era inca exportator net de energie electrica. Astazi lucrurile s-au schimbat radical. Din pacate pe nimeni nu intereseaza acest lucru. Important pentru autoritati este sa tina cu dintii de pret. Si o fac din ce in ce mai prost. Rezultatele acestor interventii nu vor intarsia sa apara, caci despre o strategie energetica a viitorului nu mai vorbeste nimeni.

 

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Companiile E-Distributie introduc audientele digitale pentru a acorda consultanta clientilor 

Next Story

Planuri mari de investitii la E.ON Romania: peste 1,9 miliarde de lei in retele, pana in 2023

Articole pe aceeasi tema

0

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021
, By Redactia

Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda

Posted On 16 ianuarie 2021
, By Redactia

Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie

Posted On 12 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.