Pareri si pareri: Studiu EY & Eurelectric arata ca Electrificarea flotelor de transport poate ajuta Europa sa-si atinga tintele de reducere a emisiilor de carbon
- Jucatorii din piata sunt optimisti în privinta tranzitiei catre mobilitatea electrica
- 1 din 10 vehicule vandute în Europa, în perioada decembrie 2019 – octombrie 2020, a fost electric sau hibrid
- În primele 9 luni ale anului 2020, vanzarile de vehicule electrice din Europa le-au depasit, pentru prima data, pe cele din China
Electrificarea transporturilor, o tema fierbinte pe agenda companiilor, va aduce avantaje comerciale semnificative jucatorilor care vor face cel mai rapid tranzitia catre ecosistemul de mobilitate electrica (eMobilitate) si va avea consecinte uriase asupra îmbunatatirii mediului. Noul studiu realizat de EY si Eurelectric, Accelerarea electrificarii flotelor în Europa: Cand este perfect logica reinventarea rotii?, arata, de asemenea, ca electrificarea flotelor va avea cea mai mare si mai rapida contributie la decarbonizarea transportului rutier.
Studiul are la baza o analiza a discutiilor cu lideri de companii din sectoare precum industria auto, utilitati, petrol si gaze, productia de acumulatori, administrarea flotelor, leasing si infrastructura de alimentare cu energie electrica. Ideile si opiniile grupate în analiza identifica resurse si actiuni cheie pentru accelerarea si construirea solutiilor de eMobilitate.
eMobilitatea atinge un punct critic în Europa
Noua legislatie a crescut presiunea asupra vehiculelor rutiere, odata cu introducerea noilor standarde legate de emisiile de dioxid de carbon (CO2) pentru producatorii de autovehicule, care vor intra în vigoare în toata Europa. În acelasi timp, pachetele financiare destinate revenirii economice dupa criza provocata de COVID-19 se concentreaza pe solutiile care implica energia regenerabila si o amprenta de carbon neutra, acestea sustinand împreuna tranzitia catre eMobilitate.
Potrivit studiului, în perioada decembrie 2019 – octombrie 2020, unu din zece autoturisme comercializate în Europa a fost electric sau hibrid, înregistrand nivelul record de un milion de vehicule. În primele noua luni din 2020, vanzarile de vehicule electrice din Europa le-au depasit pentru prima data pe cele din China.
În Regatul Unit, în septembrie 2020, vanzarile de vehicule electrice le-au depasit, tot pentru prima data, pe cele cu motor diesel.
Cristian Carstoiu, Partener, Consultanta în afaceri, EY Romania, responsabil de sectorul Automotive, Transformare Digitala si Inovatie: “În Romania, tranzitia catre mobilitatea electrica, desi se desfasoara într-un ritm mai lent decat în tarile din vestul Europei, se accelereaza în fiecare an. Numarul de masini electrice achizitionate si statii de încarcare instalate sunt în continua crestere, fiind încurajate de bonificatiile acordate de catre stat. Companiile din domeniul utilitatilor, petrol si gaze, precum si retail, par sa îsi fi asumat rolul de lideri în aceasta tranzitie, prin investitiile facute în infrastructura si dezvoltarea serviciilor. Un alt semnal vine si din partea autoritatilor locale, care încep sa înlocuiasca vehiculele din flota cu automobile electrice.”
Acesta este un punct de cotitura important în evolutia catre atingerea unui volum de vanzari de vehicule electrice de 30%-40% pana în anul 2030, care ar putea face realizabile tintele europene de reducere a emisiilor de carbon.
În prezent, din 308 milioane de vehicule care circula pe drumurile europene, doar 3 milioane sunt electrice (masini, autobuze si camioane), prin urmare potentialul de crestere al acestui segment este foarte mare. Conform estimarilor EY, numarul vehiculelor electrice ar putea atinge 40 de milioane în 2030.
Mihai Draghici, Senior Manager, Consultanta în afaceri, EY Romania: „Romania se pozitioneaza semnificativ sub media Uniunii Europene din perspectiva adoptiei masinilor electrice. Noile modele electrice anuntate de producatorii locali, investitiile în statiile de reîncarcare si schemele suport vor contribui la accelerarea adoptiei pe plan local.”
Accelerarea electrificarii transportului
Decarbonizarea la care se angajeaza fiecare tara va determina efectele asupra climei, sanatatii si mediului în urmatoarele decenii. Potrivit studiului, emisiile asociate cu transporturile au crescut în ultimii 3 ani si este necesara o reducere totala de 65% sau o diminuare anuala de 10% pentru a se atinge tinta europeana de reducere cu 55% a emisiilor, fata de nivelurile din 1990.
Studiul arata ca, pentru a transforma în realitate acest deziderat, accelerarea tranzitiei catre electrificarea flotelor este esentiala. În acest sens, obiectivele politice trebuie sa fie armonizate cu oportunitatile comerciale printr-o reglementare unitara. Sunt necesare noi modele de finantare pentru infrastructura de încarcare publica si privata, trebuie acordata atentie lantului de aprovizionare în integralitatea lui, este nevoie de cresterea gradului de încredere al clientilor prin dezvoltarea infrastructurii fizice si este necesara o interfata digitala simpla între vehicul si retea.
Sectorul flotelor trebuie sa se electrifice primul
Sectorul european al flotelor, desi este relativ mic, cuprinzand 63 milioane de vehicule (20% din parcul auto total al Europei), afecteaza mediul într-un mod disproportionat, potrivit studiului. Acesta cumuleaza peste 40% dintre kilometrii totali parcursi si jumatate din emisiile totale generate de transportul rutier din Europa. În plus, lectiile învatate din accelerarea electrificarii flotelor, cum ar fi dezvoltarea unor modele de afaceri durabile, care sprijina investitiile în infrastructura de alimentare cu electricitate si integrarea capacitatilor de încarcare inteligente, vor permite o tranzitie mai rapida pentru piata autoturismelor noi si rulate. Prin urmare, acesta va reprezenta testul cel mai important si cu cel mai mare impact.
Studiul evidentiaza patru factori cheie care vor favoriza o prima tranzitie a flotelor:
- Trecerea treptata catre vehicule alternative, odata cu restrictionarea vanzarilor de vehicule neelectrice conform standardelor privind emisiile de CO2.
- Interzicerea vehiculelor poluante din cadrul flotelor. În prezent, acestea sunt interzise în peste 300 de mari orase si localitati europene care administreaza zone cu emisii reduse, iar alternativa este plata unei penalitati sau trecerea la vehicule electrice.
- Amplasarea eficienta a punctelor de încarcare. Vehiculele unei flote parcurg, de obicei, rute regulate si acopera o distanta destul de mare zilnic. Acestea au destinatii si escale fixe, unde se poate realiza încarcarea.
- Costul total al detinerii de vehicule electrice ajunge rapid la acelasi nivel cu cel al detinerii de vehicule cu motoare cu combustie interna. Stimulentele si granturile pot anula însa aceasta diferenta, în timp ce nivelul redus de operatiuni de service si mentenanta, precum si economiile semnificative cu combustibilii reprezinta argumente economice puternice în favoarea electrificarii flotelor.
Un ecosistem al eMobilitatii în curs de dezvoltare
La fel ca în cazul transformarii altor sectoare, începe sa se dezvolte un ecosistem care sprijina accelerarea tranzitiei catre eMobilitate. Acesta cuprinde solutii inovatoare pentru clienti si propuneri cu valoare adaugata pentru a propulsa eMobilitatea spre adoptarea pe scara larga. În prezent, furnizorii de energie formeaza deja parteneriate cu operatorii punctelor de încarcare si cu companiile de leasing, iar producatorii de autovehicule coopereaza cu companiile de utilitati si îsi înfiinteaza propriile companii de leasing.
În acelasi timp, jucatori noi si consacrati colaboreaza pentru a castiga încrederea clientilor si a-si îmbogati experienta generala în domeniul eMobilitatii. Rezultatele studiului arata ca cei care fac primii tranzitia pot obtine beneficii semnificative. Studiu identifica, de asemenea, oportunitatile de optimizare aduse de ecosistemul de eMobilitate, printre care gestionarea retelelor, solutiile de propulsie si încarcare a vehiculelor electrice, administrarea flotelor, gestionarea vehiculelor si acumulatorilor, solutii pentru casarea acumulatorilor, finantare si managementul datelor.