Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai, in Valea Lupului din Muntii Ciucului, Asociatia Energie Inteligenta a adus lumina in casele a cinci gospodarii izolate
Din munte-n munte, dintr-o zona geografica in alta „un nebun frumos” face ceea ce nici o autoritate nu este in stare sa faca. Aduce lumina in gospodariile in care niciodata curentul nu ar fi ajuns daca am fi stat la mana celor cu bani. Este un inceput timid care, speram, sa prinda aripi si odata cu el tragem sperante ca satele din muntii Romaniei nu se vor mai depopula in ritmul de astazi. Programul „Energie pentru viata”, lansat de Asociatia Energie Inteligenta si de „nebunul” Dumitru Chisalita prinde contur. Daca macar o parte din companiile de energie din Romania si-ar da spijinul pentru continuarea acestui program oamenii muntilor nu ar mai fi pe cale de disparitie. Primul pas, alaturi de Asociatia Energie Inteligenta, l-a facut Electrica. Sa vedem cine urmeaza.
Asociatia Energia Inteligenta a montat panouri fotovoltaice in cinci gospodarii izolate situate in Satul Puntea Lupului din Muntii Ciucului, judet Harghita, prin proiectul Energie pentru Viata, etapa a doua. Acest lucru a fost posibil datorita sprijinului acordat de compania Electrica Furnizare care a sustinut integral aceasta etapa a proiectului, demonstrând inca o data responsabilitate fata de comunitatile in care iși desfașoara activitatea și implicare activa in dezvoltarea sustenabila a României.
„Compania Electrica Furnizare ajunge zi de zi in casele a peste 3,2 milioane de clienti. Suntem un partener stabil și cel mai vechi din piata de energie electrica româneasca. Am crescut, ne-am dezvoltat, am evoluat in 120 de ani alaturi de comunitatile in care furnizam energie electrica. Și tot acolo ne intoarcem pentru a contribui activ la dezvoltarea sustenabila a acestora. Proiectul <<Energie pentru Viata>> este esential pentru comunitatea care traiește in muntii Harghitei, dar și pentru grupul Electrica, acesta sustinând constant demersurile ce implica producerea de energie din surse regenerabile. Ne dorim sa continuam astfel de colaborari și pe viitor și felicitam Asociatia Energia Inteligenta pentru initiativa” a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.
”Consider ca este de datoria noastra, a tuturor, sa ne implicam in astfel de proiecte cu impact asupra societatii, proiecte care pot schimba in bine viata semenilor noștri și care in același timp au un puternic mesaj social. Dezvoltarea durabila pe care ne-o dorim cu totii se poate obtine doar aratând grija fata de oameni și mediu. Prin ”Energie pentru viata” am reușit sa schimbam in bine viata beneficiarilor acestui proiect, aducând pentru prima data curent electric in casele lor, in timp ce am folosit energie din surse regenerabile. Una din casele beneficiare ale proiectului nostru este locuita de o familie cu patru copii. Uimirea și bucuria pe care am vazut-o in ochii copiilor atunci când au aprins lumina pentru prima data in casa lor este cea mai mare multumire pe care ne-o puteam dori. Aș vrea sa multumesc tuturor celor care ne-au incurajat și sustinut de-a lungul acestui proiect și in special companiei Electrica Furnizare care a facut posibila și a doua etapa a demersului ”Energie pentru viata”. Speram sa nu ne oprim aici, ci sa devina o traditie și sa continuam acest proiect și in anii urmatori” a declarat Dumitru Chisalita, Președinte al Asociatiei Energia Inteligenta.
Proiectul ”Energie pentru viata” a fost lansat de Asociatia Energia Inteligenta in luna martie a acestui an, cu scopul de a atrage finantarile necesare pentru montarea de panouri fotovoltaice in gospodarii fara curent electric situate in zone montane izolate. Prima etapa a proiectului s-a desfașurat in Muntii Apuseni, unde la finalul lunii iunie au fost montate panouri fotovoltaice in cinci case din Comuna Intregalde, judet Alba, cu ajutorul companiilor care s-au alaturat acestui demers. A doua etapa a proiectului s-a desfașurat in Muntii Ciucului și a fost posibila datorita sprijinului primit de la Electrica Furnizare care a sustinut integral instalarea panourilor fotovoltaice in cinci gospodarii din satul Puntea Lupului, Comuna Lunca de Jos, judetul Harghita, care nu au fost conectate niciodata la curent electric.
In România, conform unei situatii intocmite de ministerul Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Judetene si Prefecturi, in 2018 peste 52,000 de gospodarii nu aveau curent electric. Deși necesare, investitiile pentru conectarea acestor gospodarii la reteaua de electricitate nu demonstreaza criteriul de eficienta pentru operatorul de distributie, așadar, șansele lor de a fi racordate la electricitate sunt foarte mici. In același timp, finantarile pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodariile care se gasesc la mai putin de 2 km de reteaua de energie existenta, astfel, un numar ingrijorator de gospodarii nu au șanse de a avea energie electrica.
Prin proiectul ”Energie pentru viata”, Asociatia Energia Inteligenta și-a propus atât atragerea finantarilor necesare montarii de panouri fotovoltaice in case izolate, care nu au avut niciodata curent electric, cât și tragerea unui semnal de alarma asupra numarului mare de gospodarii neelectrificare care se gasesc in România la ora actuala și necesitatea ca un numar cât mai mare de corporatii sa se implice in astfel de proiecte astfel incât Energia sa apara in Viata tuturor.
Partenerii media ai proiectului sunt: InvesTenergy, Focus Energetic, Energy Center, News Energy, Economistul, Club Economic, România Durabila, Financial Intelligence, The Diplomat, Spot Media și EM360.
Bravo ! foarte bine, o initiativa extraordinara care ar trebui repetata, extinsa cit mai mult !
Felicitari initiatorilor !
PS. sa nu cumva sa-l lasam pe Virgil de la minister sau Ghita de la nuclearelectrica sa instaleze NuScale Power prin satele astea izolate…in entuziasmul dinsilor, cred ca ar fi in stare…