Pentru cat timp ne vom mai bucura de cele mai mici preturi la energie si gaze?
Importurile de gaze naturale au scazut in primele sase luni ale acestui an cu aproape 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unui consum din ce in ce mai redus. Consumul de energie electrica a scazut cu aproape 5 procente, raportat la aceleasi perioade, tendinta care se manifesta de altfel inca de la declansarea crizei economice. Cu toate acestea economia este pe crestere. Daca in sectorul gazelor naturale productia se mentine la un nivel relativ constant, in schimb, in sectorul energiei electrice productia creste incet dar sigur. In mod normal, cresterea economica este insotita de o crestere a consumului de energie (de toate tipurile), venita indeosebi din partea ramurilor industriale. Cum industrie nu mai prea avem intelegem de ce ne scade consumul. Atunci de unde avem crestere economica?
Premierul Victor Ponta nu prea stie sa raspunda la aceasta intrebare.Nici marii producatori de energie si gaze nu-si explica de unde vine cresterea, cand marfa lor se vinde tot mai greu. La energie electrica avem un debuseu pe pietele externe, in timp ce la gaze producatorii sunt tintuiti inca la nivelul pietei interne, dovada ca si Romgaz si Petrom raporteaza profituri in scadere. Pretul energiei electrice si gazelor naturale din Romania se mentine in continuare la un nivel scazut prin comparatie cu media preturilor europene. In context, Romania devine o tara din ce in ce mai atractiva pentru investitorii straini. Cand ai energie ieftina, forta de munca ieftina si stabilitate politica nu ai cum sa nu fi in atentia investitorilor.
Deocamdata nu asistam la un reveriment al investitiilor straine in tara noastra, cu exceptia unor fabrici bazate aproape exclusiv pe productia in lohn. Ce se va intampla insa in momentul in care, atrasi de preturile mici la utilitati, vor veni si investitorii in productie? Isi va mai permite Romania sa vanda energia si gazele la preturile de acum, sau, mai bine zis, vor face fata producatorii unei cereri din ce in ce mai mari de energie si gaze? Nimeni nu ia in considerare aceasta perspectiva.
In urma cu un an, pe fondul unei scaderi constante a cererii de energie electrica si gaze naturale ne puneam intrebarea daca cineva se alarmeaza legat de aceasta tendinta. Am si lansat o campanie in sensul acesta, in speranta ca producatorii, distribuitorii sau furnizorii vor incerca sa vina cu opinii. Cu mici exceptii, cei mai multi au preferat sa taca. La fel se intampla si in prezent.
Cele doua mari distributii de gaze prezente pe piata din Romania, producatorii de stat din domeniul energiei si chiar producatorii privati de energie electrica formau un adevarat cor al bocitoarelor pe marginea scaderii consumului. Lor li s-au alaturat si marii consumatori industriali cu totii la un loc incercand sa argumenteze ca evolutia negativa a consumului se datoreaza cresterii preturilor. Iata ca preturile stau pe loc, iar bocitoarele au amutit. Si totusi, linistea nu-i a buna.
Paradoxal, pe fondul acestor evolutii, de trei ani incoace, Romania are crestere economica. Cum poti sa ai crestere economica cand cererea de energie si gaze scade, s-au intrebat multi analisti? Desigur, pentru cine gandeste in alti termeni macroeconomici, decat in cei invatati din manualele vechi, acest lucru este posibil. Dar nu corelatia dintre cresterea economica si scaderea consumului de energie si gaze ne intereseaza in mod deosebit. Mult mai important este sa identificam noua conjunctura economica si impactul ei asupra industriei energetice.
In speranta ca vom atrage investitii straine cu siguranta ca vom avea o cerere mai mare pe segmentul de utilitati. Pe de alta parte, cuplarea pietelor de energie electrica si gaze naturale va da posibilitatea actorilor din piata sa-si valorifice marfa acolo unde obtin un pret mai bun. Asa zisul avantaj al energiei ieftine va disparea, in acest context, cat de curand.
Interesant este ca, raportat la cifrele statistice, principalii consumatori de energie si gaze care au o evolutie crescanda a consumului in ultimii ani sunt populatia si consumul public. Ce se va intampla insa cand schema se va inversa, iar in fruntea plutonului vor veni cei care ar urma sa investeasca in Romania? Raspunsul este evident: o crestere accelerata a preturilor la energie si gaze. Tocmai in aceasta perspectiva se va incheia si liberalizarea totala a celor doua piete pentru consumatorii casnici. Am fi tentati sa spunem ca nimic nu e intamplator. Din pacate, la nivel decizional totul este intamplator.
Importul de gaze s-a redus dramatic modificarii procentului gazelor de import. Rapoartele ANRE pot sa confirme acest lucru: http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/monitorizare-piata-gn/2015-structura-amestec si http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/monitorizare-piata-gn/2014-structura-amestec-de-gaze-naturale. Comparatia se poate face doar pana in luna aprilie. Consumul brut de energie electrica a crescut fata de anul trecut cu aproximativ 4% in primul semestru. Ar fi bine sa mentionati sursa. Datele de care EMA dispune sunt centralizate de pe http://www.transelectrica.ro.
No comment… http://www.transelectrica.ro/documents/10179/114485/2015+evolutia+consumului+sem+I+2015/76d70213-79a3-4910-b4f1-25a2996d6452