Petrom si Romgaz au scapat de emotii: populatia nu va consuma gaze din import
In urma cu cateva saptamani, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet, lasa sa se inteleaga ca populatia, precum si centralele din sistemul centralizat ar putea consuma gaze din import, pentru simplu motiv ca ele sunt mai ieftine decat gazele interne. Este adevarat, la vremea respectiva, nu se luase inca decizia in privinta procesului de liberalizare al pietei de gaze pentru consumatorii casnici. Acum, ca procesul a fost blocat si amanat pana la primavare, ANRE vine si pune capacul:pentru perioada iulie 2016 – martie 2017, cosul de gaze pentru populatie va fi asigurat exclusiv din productia interna, iar importurile vor fi zero. Cu alte cuvinte, chiar daca am putea avea acces la gaze mai ieftine trebuie sa le consumam pe cele extrase din Romania, ca sa aiba si Petrom si Romgaz unde sa-si vanda marfa.
Piata pentru consumatorii casnici a intrat asadar sub regimul reglementarii absolute, cu toate ca in ultima perioada Romania importa circa 1,2 milioane metri cubi de gaze pe zi. Populatia va consuma exclusiv gaze interne, in urmatoatrele noua luni, din productia curenta si din gazele produse in Romania si inmagazinate in depozite, a stabilit ANRE. Pretul gazului din productia curenta a ramas fixat la 60 de lei MWh, dupa ce Guvernul a decis sa amane calendarul de liberalizare si sa il inghete la aceasta valoare.
Insa, pretul gazului inmagazinat in depozite, care va asigura circa 32% din consumul populatiei in perioada sezonului rece, are un pret de 81 de lei. Costul mediu de achizitie al gazelor naturale din intern la intrarea in sistemul de distributie (inclusiv serviciile de inmagazinare si de transport) ajunge astfel la 76 de lei MWh.
Pretul de 76 lei MWh este comparabil cu cel de import sau chiar mai mic. Insa, pe componenta de gaz extras din depozite, pretul de import este mai mic. Chiar presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a spus ca furnizorii incheie acum contracte de import la preturi de 70 de lei pentru ultimul trimestru al anului si la 78 de lei pentru primul trimestru al anului viitor. Deci, preturile ar fi mai mici decat cele ale gazului scos din inmagazinari.