Piata de gaze se liberalizeaza dupa principiul un pas inainte, doi inapoi
Au mai ramas doar doua zile pana cand Parlamentul ar fi trebuit sa ia o decizie in ceea ce priveste modificarea Legii energiei si gazelor, dupa cum s-a angajat Romania in fata Comisiei Europene. Ca de fiecare data cand trebuie sa demonstram ca “vorba-i vorba!” ne impiedicam. Pur si simplu noi nu stim ce sa facem in tara noastra, in asa fel incat sa valorificam eficient resursele pe cere le avem, sa dezvoltam o piata in care competitia sa primeze si sa deschidem mintea consumatorilor astfel incat acestia sa nu mai fie la mana unui singur sau cel mult doi ofertanti atunci cand este vorba de aprovizionarea cu gaze. In urma conferintei organizate de publicatia Energy-Center cu sprijinul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) am reusit, totusi, sa intelegem ce se va intampla de la 1 aprilie in aceasta piata, care va deveni si nu va deveni concurentiala, asa cum ne-am angajat inca din 2012. Cu alte cuvinte, sa se schimbe, dar sa ramana la fel pentru consumatorii casnici, dar sa se schimbe radical pentru consumatorii din domeniul producerii energiei termice, carora le va disparea cel putin un tip de subventie. Si mai important este ca distribuitorii de gaze naturale, altii decat cei ce detin monopolul retelelor de distributie, alaturi de micii furnizori de gaze, li se da o lovitura sub centura directa. Pe de alta parte, producatorii de gaze naturale, vor avea posibilitatea de a-si vinde gazele la pretul pietei inclusiv catre consumatorii casnici, urmand ca dupa un an, ANRE sa faca o analiza a evolutiei preturilor si apoi sa recunoasca unde cresterea a fost una de piata, sau unde nu.
“De ce liberalizam piata de gaze? Cine poate beneficia de o competitie reala si ce sanse are Romania de a deveni un hub regional de gaze?” Aceasta a fost tematica dezbaterii noastre din 28 martie, in urma careia am sperat sa aflam niste raspunsuri pe care ulterior sa le putem transmite atat jucatorilor din piata de gaze cat si consumatorilor. Evident, pe fondul unei confuzii generale intretinute de catre Ministerul Energiei, Parlament si Guvern, prea multe concluzii nu puteam trage. Am reusit totusi sa intelegem ce se va intampla in piata de gaze dupa 1 aprilie si mai ales in ce masura vor fi afectati consumatorii casnici de “liberalizarea” pietei. Cat priveste complexitatea pietei in sine si functionarea ei, aici lucrurile sunt mult mai complicate. Vom incerca sa redam in articolele noastre urmatoare cateva din punctele de vedere exprimate la conferinta amintita, dar, pana atunci, clarificam ce se va intampla in cazul consumatorilor casnici ce vor intra intr-o piata libera in aparenta, dar reglementata in realitate.
Presedintele ANRE, domnul Niculae Havrilet a exprimat, in exclusivitate la conferinta noastra, pozitia autoritatii, atentie, pe fondul confuziei legislative existente in momentul de fata. Practic, pana la 1 aprilie nu se va mai poate face nimic in ceea ce priveste modificarea Ordonantei 64/2016, pentru simplu motiv ca nu mai este timp nici macar pentru procesul birocratic de avizare a unei noi legi, cu atat mai putin pentru supunerea ei dezbaterii publice. Si totusi, piata trebuie sa functioneze intr-un fel.
“ANRE va continua sa fixeze pretul final pentru consumatorii casnici de gaze. Pretul va fi stabilit anual, urmand ca eventualele diferente sa fie recuperate anul urmator”. Ca se inteleaga bine, aceste posibile diferente vor rezulta in urma negocierilor dintre producatorii si furnizorii de gaze, respectiv a contractele bilaterale sau realizate pe bursa, in conditiile in care consumatorii vor plati in continuare un pret reglementat, inca un an de zile. In urmatoarea etapa a dereglementarii, diferentele de pretu recunoscute de catre ANRE vor fi suportate, evident, tot de catre consumatorii finali. Presedintele ANRE a precizat ca in urmatoarele zile, adica azi si maine, Autoritatea va emite un ordin prin care va aproba un pret final reglementat pe care furnizorii pentru piata reglementata vor trebui sa il respecte.
“Practic, in ceea ce priveste pretul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modica de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru intregul an gazier de acum incolo pana la 1 aprilie 2018. Daca in aceasta perioada vor fi diferente mari fata de pretul pe care il stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv daca este nevoie sau nu de o noua ajustare, dar nu mai putin de 5%. Nu discutam decat daca vor fi diferente mai mari de 5% fata de acest pret”, a subliniat domnul Havrilet, care a mai spus ca ANRE va calcula pretul final de la 1 aprilie pornind de la pretul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de productie interna, insa, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preturi de referinta.
“Consideram ca acest pret este o baza foarte buna pentru a se forma preturile in mod liber si vom vedea anul viitor daca a crescut, cu cat a crescut”, a apreciat presedintele ANRE. Totodata, el a explicat ca, daca pe parcursul urmatorului an gazier, adica aprilie 2017 — aprilie 2018, vor fi diferente foarte mari intre pretul pietei si cel pe care l-a luat in calcul ANRE pentru pretul final, se ia in calcul posibilitatea unor ajustari trimestriale sau semestriale. “Aceasta daca vor fi diferente mai mari de 5%. Daca nu vor fi diferente mai mari de 5%, vom merge asa pana anul viitor si vom vedea atunci”, a mai aratat Havrilet.
(vom reveni)