Polonezii vor sa scape de carbune si nu intreaba Comisia Europeana daca Banca Centrala poate finanta o parte a primului proiect nuclear cu suma de 30 de miliarde de euro
Planul Poloniei de a construi prima sa centrala nucleara a primit un impuls neasteptat, dupa ce guvernatorul Bancii Centrale a declarat ca institutia sa ar putea ajuta proiectul cu finantarea celor 30 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.
Polonia, cea mai mare economie estica a Uniunii Europene a avut discutii cu diverse tari, inclusiv SUA si Franta, despre constructia primelor sale reactoare cu o capacitate totala de pâna la 9 gigawati.
Scopul este de a pune in functiune investitia pâna in 2033, ca parte a efortului de a indeplini obiectivele UE privind clima. Este o sarcina grea pentru guvern, care este intr-o cursa contra cronometru pentru a reduce dependenta Poloniei de carbune in ceea ce priveste productia de energie.
Garantiile statului ar putea reduce costul a ceea ce ar putea sa devina unul dintre cele mai mari proiecte energetice din istoria tarii.
Vorbind recent la o conferinta, guvernatorul Adam Glapinski a spus: „este greu de imaginat” ca Polonia va putea suporta costul de a construi centrale nucleare fara ca banca centrala sa fie implicata.
Banca Centrala va trebui sa trateze cu atentie investitia, pentru ca este interzisa finantarea directa a cheltuielilor guvernamentale. Glapinski a subliniat ca Banca Centrala ar trebui sa indeplineasca in continuare obiectivul sau principal de a mentine stabilitatea preturilor.
Totusi, a spus guvernatorul Bancii Centrale, „si-ar putea imagina o situatie”
unde statul vinde obligatiuni verzi pentru a-si finanta politicile pro-mediu, pe care institutia sa le-ar cumpara ulterior ca parte a rolului sau de „a reglementa si a crea stabilitate” pe piata.
Banca Centrala a cumparat de peste 100 de miliarde de zloti (26 miliarde dolari) obligatiuni pe care guvernul si autoritatile le-au lansat, pentru a finanta programe de ajutor pandemic, inca de la inceputul anului anul trecut.
Polonia a vândut, de asemenea, obligatiuni verzi de 3,75 miliarde de euro (4,47 miliarde de dolari) incepând cu 2016 pentru a-si finanta tranzitia energetica.
Procesul poate costa 1,6 trilioane de zloti pâna in 2040, conform
estimarilor guvernului.
Tara doreste ca partenerul centralei sale sa preia 50% in viitorul joint-venture si sa ajute la aranjarea finantarii. Ofertele finale sunt asteptate anul acesta sau anul viitor.