Pomenile date companiilor de stat falimentare se razbuna. Comisia Europeana nu uita si nu iarta
Zilele trecute, Guvernul Romaniei a aprobat un ajutor de stat de peste 1,5 miliarde de lei pentru doua companii reprezentative in care statul este actionar majoritar: Complexul Energetic Oltenia si Tarom. De cel putin doi ani de zile aceste companii sunt sugative de bani, sau mai bine zis, gropi negre care inghit fara sa stie cineva cat sunt de adanci. Daca prima companie, Complexul Energetic Oltenia, este inca vitala pentru sectorul energetic romanesc, ce-a de-a doua si-a semnat falimentul demult. Si totusi, dintr-o mandrie inexplicabila (doar atat) guvernul continua sa pompeze bani in ele constient fiind ca nu face altceva decat sa le prelungeasca agonia. Conditia ca ajutorul de stat sa fie aprobat si de catre Comisia Europeana este ca aceste doua companii sa intre intr-un process amplu de restructurare, care intr-un timp record sa le aduca pe linia de plutire. Nimeni nu crede in realitate in aceasta minune. Concluzia, banii vor trebui returnati. Nu mai departe iata ce s-a intamplat cu alte ajutoare de stat acordate cu marinimie unor alte companii falimentare, care astazi trebuie sa returneze banii pentru simplu fapt ca nu au reusit sa faca nimic cu ei. Scuze, au reusit sa-I cheltuie. Exemplele in acest sens sunt nenumarate si cu toate acestea guvernul continua practica. Cui foloseste? Pai, sa luam exemplele de mai jos.
Comisia Europeana a constatat ca operatorul de transport feroviar de marfa CFR Marfa a primit un ajutor de stat incompatibil in valoare de cel putin 570 de milioane euro din partea Romaniei, prin anularea datoriilor si prin neincasarea unor datorii de la societate. Romania trebuie acum sa recupereze de la CFR Marfa ajutorul ilegal si dobanzile aferente . Vicepresedintele CE Margrethe Vestager, spune ca unele masuri luate de statul roman au dat CFR Marfa un ajutor economic neloial in raport cu alti operatori.
CFR Marfa va trebui sa faca vanzari de active pentru a inapoia la buget cei 570 milioane de euro considerati de Comisia Europeana ajutor de stat ilegal, a declarat, luni, premierul interimar Ludovic Orban, citat de Mediafax. „Aceasta decizie se datoreaza unui guvern care atunci cand a majorat capitalul, deci practic a acordat un ajutor de stat, nu a notificat catre Comisia Europeana si nu a acceptat acordul Comisiei pentru realizarea acestui ajutor de stat”, a spus Orban. Pa ice active sa mai vanda, ca ceea ce a fost cat de cat bun s-a vandut de pomana cu multa vreme inainte. Iar, daca tot ar mai fi de vandut ceva tot nu se poate atinge valoarea amintita mai sus. Cu alte cuvinte, adio transportator de marfa de stat.
In aceeasi situatie se afla si Compania Nationala a Uraniului, despre care publicatia noastra spune in urma cu doi ani ca nu mai are nici o sansa sa reziste in piata. Si totusi, cineva s-a incapatanat sa mai dea o pomana acestei gauri negre, la care idea de restructurare este echivalenta cu inchiderea. Asadar si in acest caz Comisia Europeana a constatat ca diversele masuri de sprijin public in favoarea Companiei Nationale a Uraniului SA (CNU) din Romania nu sunt in linie cu reglementarile UE privind ajutorul de stat acordat firmelor aflate in dificultate, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Ca rezultat, Romania nu poate implementa masurile de sprijin prevazute in planul de restructurare. De asemenea, tara trebuie sa recupereze de la companie ajutorul de stat incompatibil, in valoare de 13 milioane de euro, acordat in 2016, si dobanzile aferente, precizeaza Comisia Europeana.
In 12 iunie 2017, Romania a informat Comisia Europeana in legatura cu planul de restructurare a CNU, care se confrunta cu dificultati financiare. Planul de restructurare a venit dupa un ajutor de urgenta acordat pentru a tine compania pe linia de plutire, in valoare de aproximativ 13 milioane de euro (62 milioane de lei), pe care Executivul comunitar l-a aprobat temporar in 30 septembrie 2016.
Reglementarile UE privind ajutorul de stat permit doar in anumite conditii interventia statului pentru o firma aflata in dificultate financiare. In 8 mai 2018, Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata pentru a evalua daca planul initial de restructurare este in linie cu aceste conditii si, astfel, cu reglementarile UE privind ajutorul de stat. Investigatia Executivului comunitar a aratat ca cel mai recent plan de restructurare, ca si cel precedent, nu disperseaza temerile pe care le-a avut Comisia Europeana cand a demarat investigatie aprofundata, in 2018.
Prin urmare, Executivul comunitar a ajuns la concluzia ca planul de restructurare transmis de Romania nu este in linie cu reglementarile UE privind ajutorul de stat. Ca rezultat, Romania nu poate implementa masurile de ajutor prevazute in plan, care includ subventii de stat si nereturnarea imprumutului de salvare din 2016.
Mai mult, Comisia Europeana a concluzionat ca ajutorul de stat de 13 milioane de euro, acordat in 2016, si dobanzile aferente, nu este compatibil cu reglementarile UE privind ajutorul de stat si trebuie recuperat de Romania.
„Un Guvern poate sprijini o companie aflata in dificultate financiara daca aceasta are un plan solid de restructurare, care asigura revenirea la o viabilitate pe termen lung, contribuie la costul restructurarii si distorsiunile legate de concurenta sunt limitate. In cazul CNU, aceste conditii nu sunt indeplinite. Ca rezultat, Romania nu mai poate sprijini compania. De asemenea trebuie sa recupereze ajutorul acordat. Acest fapt va restabili situatia concurentiala pe piata si va asigura faptul ca CNU nu concureaza incorect cu alti operatori mai eficienti. De asemenea, previne situatia in care CNU isi pastreaza operatiunile ineficiente in pierdere, care in cele din urma ar putea duce la un pret mai ridicat al electricitatii si la un cost mai ridicat pentru platitorii de taxe din Romania”, a declarat comisarul european responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager.
Sa nu ne grabim, caci lista este deschisa si de abia de acum incolo o sa aflam si noi cum s-au dat si ce efecte au avut pomenile electorale ale guvernantilor nostril.
.