Pompele de căldură și încălzirea prin pardoseală, cele mai eficiente soluții pentru încălzirea locuinței
În ultimii ani, pompele de căldură au devenit o modalitate din ce în ce mai comună pentru încălzirea spațiului în țara noastră. Aceasta este mai presus de toate o soluție eficientă din punct de vedere energetic, care nu este doar profitabilă din punct de vedere economic, ci reprezintăși o alegere ecologică. Știați că o soluție bună este încălzirea prin pardosealăși pompa de căldură?
La început, vă vom explica avantajele acestora, din care veți concluziona de ce o pompă de căldurăși încălzirea în pardoseală sunt cea mai bunăsoluție.
Pompa de căldură – avantaje
Pompele de căldură ca tip de tehnologie HVAC (încălzire, răcire, ventilație) nu este o noutate, totuși performanța sa s-a îmbunătățit enorm în ultimii 10 ani.
Pompa de căldură folosește o sursă de energie regenerabilă – căldură solară, adică energia solară acumulatăîn elementele naturale (pământ, aer, apă). Pompele de căldură folosesc căldura din mediu, pe care o transformă în energie și o sursă de căldură pentru încălzirea spațiului. Explicat mai simplu: ele permit transferul de energie termică dintr-un mediu cu temperatură mai scăzută (din mediu) către un sistem cu temperatură mai ridicată, folosind energie suplimentară (curent) pentru a porni compresorul. În acest fel, se reduce utilizarea energiei electrice, precum și producerea de gaze nocive.
Pentru 1 kW de energie electrică investită se produc aproximativ 4 kW de energie termică cu ajutorul pompei de căldură, adică electricitatea permite funcționarea compresorului cu un raport intrare/ieșire de 1:4. Prin comparație, caloriferele norvegiene folosesc un încălzitor electric, care, pentru a produce un kilowatt de energie termică, trebuie să consume un kilowatt de energie electrică.
Nu trebuie să uităm nici de aspectul economic. Pompa de căldură are o durată de viață lungă, care este estimată la aproximativ 25 de ani. În plus, cu o pompă de căldură, fondurile investite sunt returnate mult mai repede decât cu alte metode alternative de încălzire – sisteme solare, de exemplu. Se estimează că pentru rambursare, adică pentru a plăti o învestiție inițială este nevoie de doar 5 ani.
Cât costă pompele de căldură? Prețul unei pompe de căldură aer-apă, adică pentru achiziționarea și instalarea unei pompe de căldură cu o putere medie de 8 kW, variază de la 2.500 EURO în sus. Prețul unui sistem de pompă de căldură apă-apă sau apă freatică variază între 5.000 și 10.000 EURO (fără investiții în sistemul de distribuție, încălzire prin pardoseală sau cu calorifere). Care este economia la încălzire? Triplu!
Cu ajutorul pompei de căldură se produc aproximativ 4 kW de energie termică pentru 1 kW de energie electrică investită.
Pompele de căldură se împart în: pompe de căldură apă-apă, pământ-apă și aer-apă în funcție de sursa de la care preiau energie termică. La o pompă de căldură apă-apă, energia termică este preluată din pânza freaticăși apoi transferatăîn apa din sistemul de încălzire. Acest tip de pompă de căldură este considerată cea mai eficientă și stabilă la temperaturi scâzute, cu toate acestea, instalarea sa este extrem de solicitantă.
Al doilea tip, pământ-apa, preia energia termică din pământ și o transferăîn apa din conductele sistemului de încălzire. Instalația în sine seamănă foarte mult cu pompele de căldură apă-apă. Al treilea tip este aer-apa, care, după cum arată și numele, preia energie termică din aerul exterior, pe care o transferă apoi în apa din conductele sistemului care încălzește locuința. Pompa de căldură aer-apă este cea mai ieftină și mai ușor de întreținut.
Pe lângă faptul că încălzește, este important de menționat că pompa de căldură este folosită și pentru răcire, precum și pentru încălzirea apei. Având în vedere că reprezintă o opțiune „3 în 1”, pompele de căldură realizează economii semnificative pe tot parcursul anului.
Una dintre concepțiile greșite despre pompele de căldură este nivelul lor de zgomot, adică că sunt extrem de zgomotoase. Totuși, acest lucru nu este adevărat, unitatea interioară a pompei de căldură produce zgomot apropiat de zgomotul produs de frigider, cu atât mai puțin.
Încălzire prin pardoseală – avantaje
Încălzirea în pardoseală este un sistem de încălzire la temperatură scăzută, adică un sistem de încălzire de suprafață în care căldura vine de la pardoseală. O pardoseală încălzită eliberează căldură care apoi se deplasează în sus, încălzind astfel întreaga încăpere. În cazul încălzirii prin pardoseală, temperatura podelei variază de la 21 la 28 de grade, în funcție de încăpere. Făcând o comparație, la încălzirea cu calorifere este peste 65 de grade.
Acest sistem de încălzire este împărțit în încălzire electrică în pardoseală și încălzire prin pardoseală cu apă (sisteme hidraulice), care utilizează apă caldă. Deci, diferența este că în podea există o rețea ramificată fie de încălzitoare electrice, fie o rețea de țevi prin care trece lichidul. Deși încălzirea electrică prin pardoseală este mai simplă și mai ieftină de instalat, apa este mult mai economică.
Vom rezolva mai întâi câteva prejudecăți care se aplică la încălzireaîn pardoseală. Mulți oameni renunță la încălzirea în pardoseală, deoarece investiția inițială este cu aproximativ 30% mai scumpă decât caloriferele clasice. Cu toate acestea, este o investiție pe termen lung care se va amortiza foarte repede și va determina economii la facturile lunare. Astfel, încălzirea în pardoseală este un sistem mai eficient energetic și necesită mai puțină întreținere. O altă concepție greșită este legată de temperaturile scăzute de funcționare ale încălzirii prin pardosealăși se crede că o casă cu aceasta nu poate fi încălzită suficient în timpul iernii. Nici acest lucru nu este adevărat – cu ajutorul încălzirii prin pardoseală, căldura este distribuită uniform pe toată suprafața podelei, creând un mediu plăcut.
O altă concepție greșită este căîncălzirea prin pardoseală ridică praful. Acest lucru nu este, de asemenea, adevărat – deoarece transmite căldură în spațiu prin radiație, nu există un flux de aer care ridică praful.
Aici mai există și un aspect estetic – la încălzirea în pardoseală nu sunt vizibile elemente de încălzire care ar putea strica aspectul estetic al spațiului. Plăcile ceramice sunt o alegere bună pentru încălzirea prin pardoseală. Plăcile sunt bune conductoare de căldură, tolerează variațiile de temperaturăși temperaturile mai ridicate. Pe de altă parte, lemnul nu este cea mai bună alegere, deoarece are o conductivitate termică scăzută și o capacitate scăzută de a acumula căldură.
Plăcile ceramice sunt o alegere bună pentru încălzirea prin pardoseală.
Cât costă încălzirea în pardoseală? Prețul încălzirii în pardoseală depinde, în primul rând, de sistemul pe care îl alegeți (apă sau curent), de suprafață, adică de mărimea sistemului, dar și de elemente precum felul, tipul și puterea cazanului, pompeide căldură, colectoarelor solare și altor părți ale echipamentelor însoțitoare și altele asemenea. Pentru achiziționare, instalare, conectare la cutiile de joncțiune și testarea presiunii în sistem trebuie între 15 și 24 EURO/m2.
Încălzirea în pardoseală are și un anumit dezavantaj pe care trebuie să-l aveți în vedere. Nu este potrivită pentru o montare ulterioară, ci în primul rând pentru construcțiile noi. Motivul constăîn faptul că nivelul podelei este ridicat cu aproximativ 10 până la 12 cm, ceea ce duce la reglarea tuturor ușilor din casă.
Pentru utilizarea optimă a pompei de căldură, dar și pentru cea mai bună atmosferă termică din spațiu, se recomandă o combinație între o pompă de căldurăși încălzire prin pardoseală. Motivul constăîn modul în care funcționează pompele de căldurăși încălzirea prin pardoseală. Încălzirea prin pardoseală hidraulică sau cu apă funcționează la temperaturi scăzute, adică folosește apă la o temperatură mai scăzută. Aceasta înseamnă că pompa de căldură poate asigura întotdeauna o temperatură adecvată a apei pentru funcționarea încălzirii prin pardoseală.
Pe de altă parte, pentru ca să încălzeaszcă apa din calorifere trebuie să depășească 60 de grade. Caloriferele emit căldură pe o suprafață mai mică, care, prin urmare, ar trebui să fie la o temperatură mai ridicată. Pompele de căldură nu sunt soluția optimă pentru atingerea temperaturilor ridicate, deoarece în acest caz trebuie dotate suplimentar cu un încălzitor electric, ceea ce îi reduce eficiența energetică.
Pompa de căldură nu este doar o combinație ideală cu pardoseala, ci și cu încălzirea prin perete, care este și un sistem de temperatură scăzută. În sistemele de încălzire prin perete, temperatura apei este puțin mai mare decât în cazul încălzirii prin pardoseală – de la 28 la 40 de grade.
La fel ca și în cazul încălzirii prin pardoseală, căldura este transferată pe o suprafață mai mare – pereții. Elementele de încălzire sunt amplasate în pereți și, spre deosebire de încălzirea prin pardoseală, încălzirea prin perete este mai potrivită pentru adaptările ulterioare deoarece nu există o creștere a nivelului podelei.
Când sistemul de încălzire de perete este conectat la pompa de căldură, vara este folosit și pentru răcirea încăperilor, reducând astfel nevoia aparatelor de aer condiționat. În plus, la această metodă de răcire nu există o suflare directă a aerului rece ca în cazul aparatelor de aer condiționat.
Prețul încălzirii prin perete depinde de tipul și puterea sistemului, adică de dispozitiv (apă sau electricitate), suprafață, tip (încălzire, răcire sau ambele) și, bineînțeles, de antreprenor. Pretul incalzirii pe perete cu montaj teava aluplast Ø16, fara racordare la sistem si fara tencuieli suplimentare, este intre 15 si 24 EURO/m2.