Presedintele Iohannis trimite la reexaminare noua lege a energiei
Asa cum am anticipat in analizele noastre, modificarile la Legea energiei electrice si gazelor naturale nu puteau trece cu vederea la promulgare, pentru simplu motiv ca distorsionau piata de energie si dadeau posibilitatea unor incalcari grave ale regulilor de piata. Iata ca am avut dreptate.Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis miercuri, 20 iulie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.
Va prezentam textul integral al cererii:
Domnului Calin Popescu-Tariceanu
Presedintele Senatului
În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția Romaniei, republicata,
formulez urmatoarea
CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice
si a gazelor naturale nr. 123/2012
Legea pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 instituie masuri legislative ce vizeaza producatorii de energie electrica. În opinia noastra, unele dintre prevederile legii menționate sunt neclare si, prin aceasta, pot genera o serie de consecințe cu un potențial efect negativ în domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de catre Parlament a actului normativ transmis la promulgare.
Astfel, prin modificarea art. 28 lit. f) – articolul unic punctul 3 din legea transmisa la promulgare – se prevede obligația producatorilor de a menține rezerva de combustibil la un nivel suficient, sau, dupa caz, o rezerva suficienta de apa, pentru îndeplinirea obligațiilor de producție si furnizare continua a energiei electrice, care se remunereaza conform cu reglementarile în vigoare. Din redactarea acestei normei nu rezulta însa cu certitudine ca producatorii au si obligația de a menține rezerve suficiente de combustibil pentru asigurarea siguranței Sistemului Energetic Național. Neclaritatea normei cu privire la existența acestei obligații ar putea pune în pericol continuitatea furnizarii energiei electrice, în mod special în perioadele în care se înregistreaza temperaturi extreme. O reanalizare si clarificare a normei menționate este cu atat mai necesara cu cat Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, în actuala forma, se refera nu numai la obligațiile asumate prin contracte, ci si la cele de pe piața de echilibrare.
Prin introducerea alin. (3) la art. 29 – articolul unic punctul 4 din legea transmisa la promulgare – se permite producatorilor sa perfecteze contracte cu alți producatori si sa realizeze un mixt energetic, pentru a oferta pe piața interna sau la export energia electrica, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 123/2012, precum si cu celelalte prevederi în vigoare. Prin faptul ca nu se precizeaza condițiile minime privind structura mixtului energetic sau criteriile ce ar trebui îndeplinite de catre acesti producatori, noile prevederi permit operatorilor sa perfecteze înțelegeri cu diversi alți producatori, ceea ce ar putea fi interpretat ca fiind în contradicție cu dispozițiile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, conform carora tranzacțiile cu energie electrica se desfasoara pe piața concurențiala, în mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu. În acest context, modificarea propusa la art. 29 poate fi de natura sa afecteze competiția pe piața, acest lucru fiind în detrimentul consumatorului si al accesului cat mai avantajos al acestuia la piața de energie.
Totodata, apreciem oportuna reanalizarea dispozițiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, în ansamblul ei, si în raport de legislația europeana în domeniul energiei electrice.
Fața de argumentele expuse mai sus si avand în vedere competența legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.
PRESEDINTELE ROMANIEI
KLAUS – WERNER IOHANNIS