Pretul energiei electrice in piata Spot a depasit pragul de 300 de lei/MWh
La un consum constant de sub 7000 MW, Romania a ajuns ca la orele de varf de consum sa importe energie electrica. Mai mult decat atat previziunile noastre privind cresterea pretului la energia electrica tranzactionata in piata pentru ziua urmatoare incep sa se adevereasca, in ciuda faptului ca ne asteptam la un salt semnificativ de abia la inceputul lunii iulie. Paradoxal, de cateva luni incoace, Hidroelectrica se mentine in pozitia de cel mai important producator de energie electrica acoperind sistematic circa 40% din consum, in perioadele in care nu avem energie regenerabila chiar mai mult. Or, energia hidro este cea mai ieftina.
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM, cu livrare miercuri, 23 mai, a depasit bariera de 300 de lei pe MWh, fiind cel mai mare din regiune, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului bursier, citate de Agerpres.
Astfel, media la nivelul intregii zile este 277 de lei pe MWh, iar, pentru intervalul 9:00 – 22:00, media este 307 lei, cu un varf de 360 de lei pe MWh la ora 21:00.
Aceasta in conditiile in care, in ultimele luni, pretul energiei a fluctuat, de regula, in intervalul 100 – 200 de lei pe MWh. De doua saptamani, pretul creste incontinuu si a ajuns la valori de doua ori mai mari fata de data de 7 mai.
Totodata, daca ne uitam la pretul energiei in tarile cu care Romania este cuplata, observam ca preturile in tara noastra si in Ungaria sunt cele mai mari din regiune. Spre exemplu, miercuri la ora 21:00, cand in Romania si Ungaria pretul va fi de 80 de euro, in Slovacia si Cehia, energia va costa 48 de euro pe MWh.
Totusi, in Romania, in aceasta perioada, energia hidro, considerata printre cele mai ieftine, acopera peste o treime din consum, 36% mai exact, marti la ora 14:10.
La acea ora, Romania exporta 205 MW. Alte surse de productie erau carbunele, cu 25%, hidrocarburile – 12%, panourile fotovoltaice – 10%, nuclear – 9,5%, eolian – 5,9%, biomasa – 0,6%.