Pretul gazelor de la 1 iulie: ramane cum am stabilit, statul si companiile pe primul loc, consumatorii pe reglementat
“Ministerul Energiei nu stabileste pretul la energie electrica si la gaze”, se precizeaza intr-un infografic publicat pe site-ul institutiei in urma cu circa o luna de zile, sub titulatura “Zece lucruri pe care Ministerul Energiei nu le face”. Cu toate acestea, Ministerul Energiei supune dezbaterii publice un proiect de hotarare de guvern prin care propune suspendarea calendarului de liberalizare a pretului gazelor naturale pe perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017 si stabilirea unui pret de 60 de lei pe MWh in aceasta perioada pentru pretul de productie interna destinat consumatorilor casnici si termocentralelor.
Traim in Romania, desigur. Una spunem alta facem. Peste cateva zile va fi anuntata decizia Guvernului in ceea ce priveste liberalizarea pietei de gaze din Romania pentru consumatorii casnici si, asa cum am anticipat, autoritatile scalda lucrurile. Nu stim daca la iarna pretul gazelor din import va fi scazut, asa cum este in prezent, nu stim ce nivel de consum putem avea si nu stim daca ne vom putea asigura rezervele si nu stim daca este momentul sa luam o decizie cruciala: adica aceea de a avea un pret de piata. Daca azi e ieftin si maine poate fi scump, atunci asa sa fie. Nu, la noi, daca astazi e ieftin pierd companiile, daca maine e scump castiga companiile. Cine pierde in orice conjunctura? Consumatorul.Restul este poveste.
“Prevederile Hotararii Guvernului nr. 488 / 2015 privind stabilirea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei in perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021, se suspenda pe perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017. In perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei este de 60 lei/MWh”, se arata in textul proiectului de act normativ, scrie agerpres.
Totodata, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si termocentrale, din depozitele de inmagazinare subterana, achizitionate incepand cu data de 1 iulie 2016, este pretul de achizitie din perioada ciclului de injectie la care se adauga tarifele aferente prestarii serviciilor de inmagazinare subterana, aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), se mai precizeaza in proiect.
De asemenea, ANRE trebuie sa realizeze o analiza, pana la 1 martie 2017, privind pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica.
“Schimbarile neprevazute de pe piata resurselor energetice primare, incepand cu declinul abrupt al preturilor la titei din ultima perioada, a generat o conjunctura deosebita in piata romaneasca de gaze naturale, unde preturile administrative stabilite in conformitate cu prevederile legale, dar si cu acceptul Comisiei Europene si al institutiilor financiare internationale, au devenit comparabile si, uneori, chiar mai mari fata de preturile pietei”, se arata in nota de fundamentare.
Conform actualului calendar de liberalizare, legiferat prin HG 488/2015, de la 1 iulie 2016 pretul gazelor de productie interna pentru consumatorii casnici si pentru termocentrale ar fi trebuit sa creasca cu 10%, de la 60 de lei pe MWh, la 66 de lei pe MWh.
de 10% de la 1 iulie ar fi insemnat ca pretul reglementat sa devina mai mare decat cel de pe piata libera, care este de circa 63 de lei pe MWh.
De asemenea, la mijlocul lunii iunie, Havrilet a aratat ca gazele de import vor avea la iarna un pret cu 20% mai mic decat cele din productia interna inmagazinata, astfel ca s-ar putea ajunge la situatia in care vom prefera sa importam peste 30% din consum si sa nu mai utilizam gaze din depozite.
Potrivit acestuia, in cazul in care de la 1 iulie va exista o crestere de 10% la pretul de productie interna, asa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligati sa realizeze un cos de gaze care sa aiba cel mai mic pret. Practic, se poate ajunge si la 70% import, daca in acest fel cosul va fi cel mai ieftin, a adaugat presedintele ANRE.