Pretul gazelor naturale usureaza socul liberalizarii pietei
Conjunctura economica nu justifica, cel putin in momentul de fata, in nici un fel amanarea liberalizarii pietei de gaze din Romania. Pe fondul scaderii drastice a consumului, nu numai in tara noastra, Gazprom, nu are nici o motivatie pentru a creste pretul gazelor naturale (asa cum o facea in fiecare an in debutul sezonului rece), iar productia interna continua sa acopere mare parte din consum. Sunt slabe sanse ca o parte a combinatelor chimice, care sunt cei mai mari consumatori de gaze, sa isi reia productia chiar daca, prin absurd, Guvernul ar decide sa le aprovizioneze numai cu gaze din productia interna. Pretul la ingrasaminte este atat de jos, iar randamentele atat de scazute, incat si cu o subventie din partea statului (ne referim la aprovizionarea cu gaze interne) nu ar face competitive aceste produse pe pietele internationale.
Drept urmare, calendarul de liberalizare a pietei trebuie sa continue, pentru ca ne aflam intr-o conjunctura favorabila, iar impactul cresterii pretului nu va fi unul semnificativ in viitorul apropiat. Inclusiv presedintele ANRE, Niculae Havrilet, recunoaste acest lucru. Peste toate astea sa nu uitam ca ANRE a autorizat deja doi operatori de piata pentru tranzactionarea libera si in conditii concurentiale a gazelor naturale (OPCOM si BRM), o sansa reala inclusiv pentru stabilirea unui pret corect pe piata.
Pretul gazelor pentru populatie va creste de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odata cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pietei, a declarat marti, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
“La 1 octombrie este urmatorul termen din calendarul de liberalizare a pietei gazelor. La aceasta data, pretul gazelor de productie interna este programat sa creasca cu 2%. In ceea ce priveste pretul final pentru consumatorii casnici, avand in vedere influenta in pret a gazelor de import si cresterea pretului gazelor de productie interna, estimam o majorare de cel mult 1%’, a spus Havrilet.
Romania isi asigura, in medie, 75% din consumul de gaze din productie interna, iar restul de 25% reprezinta importuri din Rusia. Insa populatia si termocentralele utilizeaza gaze de import doar in proportie de aproximativ 5%.
Pretul gazelor de import a ajuns in aceasta perioada la sub 400 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce gazele de productie interna sunt de doua ori mai ieftine, a adaugat Havrilet.
La 1 iulie 2013, pretul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei industriali. Urmatorul pas din calendarul de liberalizare pentru populatie este 1 octombrie 2013, urmand ca anul viitor sa existe o majorare cumulata de 10%, respectiv 2% la 1 ianuarie 2014, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie si inca 3% la 1 octombrie.
In perioada 2015-2018, scumpirea va fi de 12% pe an, in patru etape anuale (la inceputul fiecarui trimestru).
Incepand cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati preturi reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmand sa negocieze pretul direct cu furnizorii.
Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea initial dereglementarea totala a pietei pana la 31 decembrie 2014, insa, la ultimele negocieri cu FMI, autoritatile romane au obtinut o derogare de un an, pana la 31 decembrie 2015.
In decursul timpului au fost cateva perioade importante in care conjunctura liberalizarii pietei de gaze se putea face. De fiecare data se invoca faptul ca “cineva nu este pregatit”. In prezent situatia este identica. Iar cel mai putin pregatite sunt autoritatile, care nici nu stiu dar nici nu vor sa faca nimic. Va veni vremea, cand datorita ineficientei, risipei, favoritismelor, consumatorii vor fi pusi in fata unor salturi masive de pret. Astfel, in loc sa construim un sistem caracterizat de securitate si siguranta maxima in furnizare si preturi minime la gaze, ne rezumam la acceptarea tacita de crestere a pretului , chiar si cu 1% .
In alte tari politicieni responsabili si vizionari aplicand corect principiile liberalizari pietei de gaze (dar urmand obiectivul strategic al acestei actiuni: echilibrarea cantitatilor de gaze disponibile pe piata cu posibilitatile financiare, reale, ale clientilor de a cumpara acele gaze), au reusit aducerea pretului gazelor disponibile la un nivel minim posibil.
In Romania politicienii nu sunt pregatiti pentru liberalizarea pretului gazelor naturale, autoritatile nu sunt pregatite pentru liberalizarea pretului gazelor naturale, consumatorii nu sunt pregatiti pentru liberalizarea pretului la gaze, chiar daca aceasta ar aduce beneficii.