Preturile la energie: bulgarii protesteaza, romanii platesc si nu intreaba de ce?
Mii de consumatori bulgari au iesit in strada, la sfarsitul saptamanii trecute, nemultumiti de preturile in crestere la energie electrica. Cu toate ca Bulgaria este inca departe de a indeplini cerintele Uniunii Europene, privind piata concurentiala de energie, iar liberalizarea a patruns doar in segmentul de distributie, perspectiva cresterii preturilor ii inspaimanta deja pe bulgari. Mult mai radicali decat noi, vecinii de la sud de Dunare au cerut, nici mai mult nici mai putin, decat nationalizarea celor trei companii de distributie a energiei electrice, EVN (Austria), CEZ (Cehia) şi Enero Pro (Bulgaria). Amintim ca, in luna ianuarie presedintele Agentiei de reglementare din Bulgaria si-a dat demisia tocmai pentru ca nu a indeplinit conditiile UE de liberalizare a pietei.
La nord de Dunare, in Romania, lucrurile sunt insa cu totul diferite. Procesul de dereglementare a preturilor la energie electrica este in plina desfasurare, iar facturile cresc pentru consumatorii romani cu mult peste ceea ce anticipa Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), fapt confirmat concret chiar in Raportul Bancii Nationale a Romaniei pe inflatie. Mai mult decat atat, energie verde si certificatele aferente sustinerii ei, taxa de cogenerare, precum si alte taxe crescute deja, duc la o noua majorare a pretului, fara ca romanii sa cranceasca in vreun fel.
Se vorbeste deja despre o crestere a facturilor cu 12 euro/MWh, pentru 2013, pe seama energiei alternative. „Regenerabilele n-ar duce decat la un tarif mai scump cu numai 2 euro/MWh, restul fiind subventie ascunsa in beneficiul unitatilor termo, pe care le platim sa nu functioneze”, noteaza pe propria pagina de Internet, expertul în energie Jean Costantinescu, fondator si fost director general al Transelectrica si al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.
Energy-Center a gazduit o analiza a domnului Jean Constantinescu pe marginea sistemului de termoficare din Romania si care detaliza pe larg situatia acestuia, precum si a banilor investiti, sau mai curand risipiti fara nici un rezultat benefic (https://energy-center.ro/uncategorized/de-ce-platim-fara-rost-un-miliard-de-leian-pentru-cogenerare/)
„Oficialii nostri au inceput sa alimenteze si sa incurajeze o ingrijorare publica privind impactul noilor surse asupra pretului energiei electrice. Autoritatile fie nu stiu sa determine acest impact, neantelegand mecanismul pietei la 12 ani de la crearea acesteia, fie doresc sa puna scumpirile ce vin din ineficienta altor producatori pe seama energiei alternative. Aşadar, potrivit unor calcule ale ANRE, in anul curent energia regenerabila ne-ar creste factura cu 12 euro/MWh (53 de Lei/MWh). In perioada 2015-2017, scumpirea ar fi de 25-30 de euro/MWh, cu un maxim de 30 de euro/MWh in 2015”, potrivit lui Jean Constantinescu.
Expertul în energie menţionează faptul că, după anul 2015, ‘se aşteaptă o reducere datorită ieftinirii certificatelor verzi în piaţă’, iar în acest an nu ar fi vorba în realitate de o scumpire a energiei de numai 2 euro/MWh
‘În realitate, creşterea de preţ angro este cu mult mai mică, de cel mult un euro/MWh după estimările noastre grosiere (…) Aceasta deoarece energia alternativă scoate din piaţă unităţile termo scumpe, iar preţul de închidere al energiei se stabileşte la mai puţin de 40 euro/MWh. Aşadar, la consumator, regenerabilele ar putea fi responsabile de o scumpire de 2 euro/MWh, restul de 10 euro/MWh colectat de la consumator fiind subvenţie ascunsă de autorităţi în beneficiul unităţilor termo, pe care le plătim să nu funcţioneze’, explică Jean Constantinescu. Intrebare retorica: cuma ar reactiona bulgarii la asemenea previziuni, caci romanii stim cum actioneaza.