0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Primele concluzii dupa conferinta: Stocarea energiei – cea mai mare provocare a sistemului energetic in anii urmatori”. Energia geotermala nu mai poate ramane cenusereasa sistemului

Posted On 18 aprilie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: conferintele Energy-Center, criza energetica, energie geotermala, energie termica, Gabriel Dumitrascu

Am spart gheata intr-un domeniu despre care se vorbeste foarte putin cu toate ca este esential pentru viitor. Conferinta Energy-Center.ro cu tema “ Stocarea energiei – cea mai mare provocare a sistemului energetic in anii urmatori”, a reusit sa concentreze pret de cateva ore cei mai importanti actori din domeniul stocarii de energie. Fie ca vorbim de energie electrica, fie ca vorbim de hidrogen, de stocare de carbon sau de energie termica. Solutii exista, potential avem si inca mai avem specialisti. Totul depinde de cum stim sa valorificam aceste avantaje. Vom prezenta pe larg in numerele viitoare ale publicatiei noastre tot ce s-a discutat despre marea provocare care consta in stocarea energiei. Ne-am propus insa sa incepem cu un exemplu concret, prezentat in premiera la conferinta noastra.

In contextul crizei energetice care a lovit Europa si nu numai, foarte multe tari europene recomanda “scaderea temperaturii in locuinte cu doua sau trei grade”, pentru a reduce costurile cu energia. La o prima vedere pare o gluma, sau o incercare de a renunta la un confort oarecum firesc. In realitate, costurile cu incalzirea locuintelor au devenit din ce in ce mai prohibitive, pentru ca tarile europene sunt dependente de resurse energetice din import. Nu mai conteaza ca vin din Rusia sau din alta parte, aceste resurse sunt din ce in ce mai scumpe.

Am facut aceasta paranteza pentru simplu motiv ca Romania dispune inca de resurse pe care a uitat sa le valorifice in ultimii 30 de ani, fie din comoditate, fie din prostie. Dar, am inceput sa pricepem ca lucrurile pot fi schimbate. Bucurestiul, care are in continuare cel mai mare sistem centralizat de incalzire din Romania, este pe punctul de a nu-si putea asigura acest serviciu esential din cauza costurilor imense. Subventia pentru caldura si apa calda trece usor de jumatatea bugetului celui mai mare oras din Romania. Paradoxal, Bucurestiul sta pe un imens rezervor de energie geotermala pe care il ignora.

O demonstreaza acest lucru, cu studii aprofundate, Gabriel Dumitrascu, presedintele Green Tech si unul dintre specialistii in domeniul termoenergeticii din Romania. “Energia termica a fost si este inca considerata cenusereasa sistemului energetic. Este un domeniu prost reglementat si marginalizat, cu toate ca avem un potential enorm. Intr-un raport al Agentiei Internationale pentru Energie Regenerabila (IRENA), se precizeaza ca avem o capacitate de stocare energie termica de cel putin 234.000 GWh, in Europa, in conditiile in care investitiile in domeniu vor creste de 4 ori, prin comparatie cu anul 2020. Este vorba de nu mai putin de 27 de miliarde de euro propusi in programele de dezvoltare europene. Romania, din pacate, nu este prinsa in niciunul din aceste proiecte. In ciuda acestui fapt am reusit sa introducem in Bucuresti doua capacitati de generare energie geotermala la o capacitate de circa 22 de Gigacalorii, la care adaugat capacitatile de stocare putem acoperi 80% din necesarul de energie al sectorului I din Bucuresti. Asta inseamna ca nu mai investitm in capacitati clasice de generare de energie ca avem emisii zero si ca avem posibilitatea de a stoca energia. Nu cerem nici subventii, nici ajutoare de stat ci o legislatie adecvata, respectiv o actualizare a reglementarilor existente. Nu in ultimul rand, cerem sa avem acces la fondurile europene , lucru total ignorat in programele actuale” , a spus Gabrile Dumitrascu.

Dar, dincolo de cee ace se intampla in Bucuresti, important este ca resursa geotermala a inceput sa fie valorificata peste tot acolo unde ea a fost descoperita. Nu mai departe, iata ce se intampla in judetul Valcea, in zona statiunilor atat de cunoscute de pe Valea Oltului:

Primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, a anuntat ca în resedinta de judet se va putea folosi ca agent termic si apa geotermala de la Calimanesti, conducerea municipalitatii convenind cu o firma cu licenta în exploatarea acestei resurse în Romania realizarea unei conducte care sa lege orasul de statiunea de pe Valea Oltului, care foloseste de ani buni aceasta resursa naturala pentru încalzire.

“La sedinta de saptamana trecuta a Asociatiei Municipiilor din Romania am avut discutii cu reprezentantii firmei care detine licenta pentru exploatarea apelor geotermale din Romania iar astazi, domnul administrator a venit cu oferta clara si s-a angajat sa gaseasca între 25 si 30 de milioane de euro pentru a aduce de la Calimanesti la Ramnicu Valcea apa termala. Este un lucru în proportie de 95% rezolvat, noi urmand sa-i eliberam autorizatia pentru realizarea unei conducte pe langa conducta de apa rece a Apavilului. Conducta va fi una suedeza, care are o pierdere de 0,5 grade pe kilometru, ceea ce înseamna ca de la Calimanesti la Ramnicu Valcea va fi o pierdere de circa 10 grade, adica de la temperatura apei termale de 92 de grade, va ajunge la Ramnic la 82 de grade. Ca o comparatie, apa care vine de la CET Govora si intra în punctele termice nu depaseste 68, maxim 70 de grade. Deci, vom putea folosi apa geotermala si pentru încalzirea termica, dar si în zona hoteliera, pentru cei care doresc sa-si faca piscine cu apa termala, exact dupa modelul care s-a facut la Calimanesti”, a afirmat Mircia Gutau.

Edilul-sef al Ramnicului a precizat ca este convins ca folosirea apei termale pentru încalzirea locuintelor va duce si la o scadere a facturilor la energia termica, pretul de producere si furnizare a energiei din resurse geotermale fiind mai mic fata de cel al energiei obtinute din alte surse.

“Aducerea apei termale în Ramnic este un succes formidabil si sunt convins ca se va realiza si atunci si încalzirea va avea un pret acceptabil. Reprezentantii firmei au spus ca pretul de furnizare si de producere nu va depasi 228 de lei pe gigacalorie, în conditiile în care în momentul de fata este de 361 de lei. Dar ganditi-va ca orice furnizor care foloseste gaz si care foloseste curent va cere în continuare majorare la gigacalorie pentru ca nu are altfel cum sa faca fata. Chiar pentru prima sedinta, vom baga în Consiliul Local aceasta crestere obligatorie, pentru ca s-a modificat TVA-ul de la 5 la 19% si retragand si subventia pe care noi am acordat-o pe trei luni, bineînteles ca si pretul pe care îl plateste populatia va fi mai mare”, a mai spus Gutau.

Statiunea Calimanesti-Caciulata, este singura localitate din judetul Valcea – si printre putinele din Europa – care foloseste apa geotermala ca sursa pentru încalzire, toate blocurile de locuinte, precum si circa 95 din unitatile turistice din zona folosind aceasta resursa naturala ca agent termic.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Manipulare sau ipocrizie? Consumatorii de gaze din Romania trebuie sa inteleaga ce inseamna liberalizarea pietei de gaze?Manipulare sau ipocrizie? Consumatorii de gaze din Romania trebuie sa inteleaga ce inseamna liberalizarea pietei de gaze?
  • Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentuluiDezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului
  • E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocititE bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit
  • Potențialul hidroenergetic al României insuficient valorificat: atât timp cât apa va curge, România poate avea energie.Potențialul hidroenergetic al României insuficient valorificat: atât timp cât apa va curge, România poate avea energie.
Despre autor
  • google-share
Previous Story

ENGIE lansează două noi clase de învățământ profesional în sistem dual pentru calificarea de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze

Next Story

Enel X instaleaza panouri fotovoltaice pentru magazinele Selgros din Mures si Timis

Articole pe aceeasi tema

0

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023
, By Redactia
0

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Posted On 10 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Potențialul hidroenergetic al României insuficient valorificat: atât timp cât apa va curge, România poate avea energie.

Posted On 30 noiembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.