Problemele sistemului energetic dezbatute la conferinta InvesTenergy: Energie cu Responsabilitate
„Sistemul energetic are nevoie de cateva mii de MW. Dezvoltarea pe gaze trebuie facuta de companiile noastre. Prioritatea zero o reprezinta Iernut, Midia, respectiv cogenerarile in marile orase”, a declarat Doru Visan, Secretar de Stat in Ministerul Energiei. Domnia sa a participat, in calitate de Speaker, la Conferinta anuala InvesTenergy, cu tema Energie cu responsabilitate, care s-a desfasurat ieri, 7 octombrie, in prezenta a peste 150 de participanti.
Romania sta foarte bine la capitolul interconectare pe gaz si energie electrica, insa in urmatorii doi-trei ani exista riscul major al renuntarii la carbune, ceea ce Romania nu si-ar pemite, a semnalat Visan. „Nu am niciun stres pe dezvoltarea capacitatilor de interconectare. Pe gaze semnalele sunt pozitive, relatia cu Ungaria este foarte buna, BRUA, cu alunecarile sale, se va incadra foarte bine, interconectarea cu Bulgaria merge pe drumul cel bun. Sigur ca sunt dificultati si incertitudini in zona Ucraina, dar care, pas-cu-pas, cu sprijinul Comisiei Europene, se vor rezolva”, a declarat reprezentantul Ministerului Energiei, la conferinta InvesTenergy. De notat ca Ucraina negociaza cu Federatia Rusa semnarea unui nou contract pentru tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul ucrainean.
„De asemenea, nu am niciun stres privind dezvoltarea capacitatii de interconectare cu energie electrica. Acolo avem niste obligatii, o crestere spectaculoasa, care se va realiza in baza unui grafic, pe care Transelectrica l-a intocmit cu termenul 2025-2027. Problema cea mare o avem pe partea de productie”, a precizat secretarul de stat Doru Visan, afirmand, totodata, ca sunt deja in derulare o serie de proiecte menite sa creasca productia de energie a Romaniei. „Reusita este aproape certa pe partea de energie curata”, a subliniat Visan. Referindu-se la energia nucleara, el a spus ca: „Cel mai important lucru pe care trebuie sa il avem pe agenda este pregatirea retubarii (retehnologizare) la Reactorul 1. In acest an, trebuie sa definim doua reactoare, 3 si 4, sau un reactor. Dar sa luam decizia…
” In ce priveste carbunele, Visan a afirmat: „Nu ne permitem sa omoram rapid carbunele. Sub nicio forma! Am facut cativa pasi importanti, care arata foarte clar ca Romania, din 2021-2022, daca nu se iau masuri de sustinere graduala, corelat cu procese investitionale ale carbunelui, vor exista probleme majore, care ajung pana la deconectare”. Situaţia din piaţa de energie electrica, produsa din gaze naturale, nu este mai buna in prezent, in condiţiile in care investiţia privind centrala de la Iernut nu este finalizata, motiv pentru care au fost reconfigurate vechile capacitaţi de producţie, a mai spus secretarul de stat in Ministerul Energiei Doru Vişan, la conferinţa InvesTenergy. “Avem o situaţie mult mai buna la gaze, o situaţie care confera certitudine pe piaţa gazelor, dar din pacate pe piaţa de energie electrica, aferenta gazelor, situaţia nu este mai buna. Avem o certitudine, grupul de la OMV Petrom (Centrala electrica pe gaze naturale de la Brazi), dar avem o nerealizare la Iernut (centrala electrica a Romgaz), nefinalizarea investiţiei in grafic, cu termen de prelungire la limita jumataţii anului şi cu riscurile care decurg din aceasta depaşire generata de mecanismul PNI privind finanţarea acestei investiţii cu procent de 25%. Am trecut la o monitorizare atenta, la o analiza de tip comandament permanent şi sper sa reuşim, astfel incat anul care vine sa fie pregatit şi cu aceasta investiţie care este absolut necesara. In acest context, am fost nevoiţi sa reconfiguram capacitaţile vechi de la Iernut, sa reconfiguram o oprirea planificata pentru circuitul de racire şi lucrarile care s-au facut acolo astfel incat sa avem şi pentru aceasta iarna disponibili cei 300 de megawaţi minimi pe care i-am avut tot timpul”, a precziat Vişan. Producatorul naţional de gaze Romgaz, a semnat, in 2016, un contract in valoare de 268 de milioane de euro, fara TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice in cadrul termocentralei Iernut. Conform planurilor, centrala ar fi trebuit sa fie data in folosinţa la inceputul anului 2020, dar au aparut intarzieri, ca urmare a aplicarii unei prevederi din OUG 114 privind majorarea salariilor in construcţii.
La randul sau, Dumitru Chirita, Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, a declarat ca Autoritatea a declansat controale la toţi operatorii de producere a energiei electrice pentru a vedea care este puterea instalata şi disponibila in Romania, astfel incat sa fie incurajate investiţiile in noi capacitaţi de producere, a anuntat Presedintele Dumitru Chirita. „Informam cu alta ocazie ca ANRE va declanşa, acum pot sa va spun ca am declanşat controale la toţi operatorii de producere a energiei electrice pentru a lamuri pe deplin care este puterea instalata şi disponibila in Romania astfel incat sa incurajam investiţiile in capacitaţi de producere. Deja avem producatori care s-au oferit voluntar sa-şi reduca licenţele şi in curand o sa avem noi producatori carora noi o sa le reducem licenţele pentru ca au capacitaţi care nu mai sunt demult disponibile”, a afirmat Chiriţa.
In mesajul transmis celor peste 150 de participanti la evenimentul organizat de InvesTenergy, Presedintele ANRE a precizat ca majorarea la 34% a ponderii energiei din surse regenerabile este o provocare pentru Romania, nu numai pentru cei care investesc, dar şi pentru stabilitatea Sistemului Energetic, din perspectiva echilibrarii acestuia. Astepatam cu interes ceea rezultatul discutiilor si negocierilor dintre Romania şi Comisia Europena in privinţa dezvoltarii de noi capacitaţi de producere pe baza de surse regenerabile. Totodata, Dumitru Chiriţa a afirmat ca Transelectrica ar trebui sa creasca capacitatea de interconectare.„Cred ca e bine de luat in calcul un efort investiţional pentru Transelectrica care ar trebui sa aiba in vedere şi sa creasca capacitarea de interconectare la graniţele cu Romania. Astfel, vom putea diversifica sursele de aprovizionare in beneficiul clientului final. Nu in ultimul rand, pe partea de energie electrica, se impune sa luam in calcul investiţii urgente de cel puţin 3.000 de MW, care sa vina şi sa suplineasca deficitul de producţie interna pe care il avem astazi şi capacitaţile de producere care vor ieşi din funcţiune in perioada urmatoare”, a declarat seful ANRE.