Aportul energiei eoliene in sistem a fost de 5% anul trecut
Productia de electricitate din tara noastra s-a situat, anul trecut, Ia 59.028 GWh. Potrivit unor date prezentate, de oficialii Transelectrica , in cadrul unei conferinte pe tema energici eoliene, 2.736 GWh, respectiv 5% din productie, au provenit din parcurile eoliene. Cea mai mare parte a productiei a fost asigurata din energie pe baza de carbune (41%). Electricitatea obtinuta din gaze a acoperit 14% din productie, cea hidro 21%, iar cea nucleara 19%, relateaza ziarul Bursa.
La 1 ianuarie 2013, puterea totala instalata in unitatile de productie a electricitatii din tara noastra era de 22.428 MW. Din aceasta, 32% (7.025 MW) este in unitati pe baza de carbune, 29% (6.563 MW) in hidrocentrale , 9% (1.941 MW) in centrale eoliene, 6% (1.413 MW) in centrale nucleare si 24% (5.418) in centrale pe baza de gaze. La finalul anului trecut, Transelectrica a cuantificat 1.767 de MW instalari operationali in parcuri eoliene , in total sunt semnate contracte de racordare a eolienelor la reteaua de distributie si de transport, pentru o putere instalata de circa 15.000 MW Autorizatii de racordare au fost eliberate pentru circa 8.000 MW eolieni.
Si investitorii in parcurile fotovoltaice se inghesuie sa le puna in functiune cat mai repede, pentru a putea beneficia de generoasa schema suport prin care li se acorda 6 Certificate verzi pe MWh produs si livrat in sistemul national. Transelectrica a raportat, la finele anului 2012, autorizatii de racordare pentru 1.962 MW in parcuri fotovoltaice, iar contractele de racordare erau semnate pentru circa 700 MW. Operationali nu erau decat 22 MW instalati in parcurile fotovoltaice.
Pana in 2022, Transelectrica trebuie sa investeasca circa 700 milioane de euro in dezvoltarea retelei de transport, avand in vedere cererea atat de mare din partea investitorilor in energic regenerabila. Potrivit reprezentantilor Transelectrica , pentru a putea sustine productia tot mai mare de energie „verde”, sistemul nostru energetic trebuie sa beneficieze nu numai de investitii in retele, ci si de investitii in centrale de echilibrare a consumului, respectiv turbine performante pe gaz care sa porneasca in 15 minute, centrale de pompaj, centrale clasice, inclusiv centrale nucleare noi, dar si noi hidrocentrale de reglaj cu pornire rapida. Tara noastra poate deveni centru de export al energiei daca se va implementa proiectul de piata regionala si daca va fi dezvoltat sistemul de licitare si alocare a capacitatilor de tranzit.
Petrom vrea sa vanda pe bursa energie de 8,3 mil. euro
OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania, revine pe platforma contractelor bilaterale a bursei de energie OPCOM si scoate la vanzare 26 de pachete de electricitate cu o valoare de 8,3 milioane de euro. Petrom a prins gustul tranzactiilor cu energie luna trecuta, cand, la prima iesire in calitate de vanzator pe platforma contractelor bilaterale, a castigat circa 20 de milioane de euro. Energia vine de la noua termocentrala pe gaze de 860 MW a Petrom, inaugurata vara trecuta in urma unei investitii de 530 milioane de euro. Prin aceasta centrala, singura pe gaze construita in Romania in ultimii 20 de ani, Petrom a ajuns sa aiba o pondere de 8-9% in productia de energie a tarii. Cele 26 de pachete vor fi scoase la vanzare in trei licitatii, organizate pe datele de 17, 18 si 21 ianuarie 2013. In total, Petrom va incerca sa vanda 141 GWh de energie , cu date de livrare cuprinse intre o luna si trei luni. Livrarile vor incepe la 1 februarie pentru 10 pachete de energie , la 1 martie pentru alte 10 pachete si la 1 aprilie pentru ultimele sase pachete, care impreuna reprezinta 75,6 GWh ce vor fi livrati pana la sfarsitul lunii iunie. Preturile de pornire variaza intre 220 si 285 de lei pe MWh.