0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare
ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022
Rusia pune la grea incercare economia europeana
Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei
FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Pretul gazelor sufoca productia de amoniac de la Azomures
OPCOM a lansat  prima licitatie pentru contractarea energiei electrice de catre clientii finali mari

Bomba ELCEN are deja fitilul aprins si nu are legatura cu campania electorala

Posted On 6 octombrie 2014
By : Redactia
Comment: 0

Doua scandaluri de natura economica zguduie zilele acestea clasa politica din Romania: problemele financiare ale celui mai mare producator de agent termic din Romania si un important producator de electricitate, precum si sechestru asigurator pus pe stocurile de materii prime ale companiei Lukoil. Desi intre cele doua situatii nu exista absolut nici o legatura, politicientii croiesc deja contextul, in sensul in care ar fi vorba de lovituri aplicate puterii tocmai in campania electorala. Nimic mai fals. Daca in cazul Lukoil ne rezervam dreptul de a nu comenta, in schimb, in cazul Elcen Bucuresti avem multe de spus. Aceasta societate a fost tarata in situatia in care este exclsuiv de catre cei care au gandit cum sa profite de ea. Iata ca planul lor de acaparare s-a intors impotriva lor.

In vara acestui an, Departamentul pentru Energie schimba conducerea Elcen pe motivul ca aceasta ar fi facut achizitii de combustibili la preturi mult mai mari decat erau in piata. Ulterior s-a grabit divizarea Elcen in doua societati, astfel incat una sa ramana curata (fara datorii) si performanta, iar cealalta sa preia intreg sistemul ineficient, in ideea ca ar putea fi reformata. Nu se stie care dintre ele da batai de cap acum guvernantilor, caci divizarea este de abia la inceput de drum. Se stie insa ca intre calculele hartiei si realitatea din teren este o diferenta de la cer la pamant. Caci, Elcen ar trebui sa intre in subordinea Primariei Capitalei si, in acelasi timp sa fuzioneze cu RADET (distribuitorul agentului termic), aceasta din urma societate fiind o gaura neagra celebra in ultimii 25 de ani in randul societatilor controlate de stat, ulterior de Primaria Capitalei.

Sa nu credeti ca lucrurile acestea, rezumate pe scurt aici, nu erau cunoscute. Dar, in ciuda tuturor avertismentelor specialistilor, strategia guvernantilor a mers inainte. Din pacate pentru ei, nici macar nu au venit zilele friguroase si au inceput sa dea din colt in colt. Daca la o temperatura exterioara de circa 20 de grade, Elcen nu poate furniza apa calda atunci ce se va intampla cateva saptamani mai incolo, cand temperatura va scadea sub zero grade iar Elcen va trebui sa furnizeze si agent termic? Intrebare la care domnii mai sus pomeniti nici nu au curajul sa caute raspuns. Sistemul centralizat de termoficare, pentru care s-au luat bani europeni (nu ne referim exclusiv la Bucuresti) si in care au fost pompate miliarde de euro in ultimii ani sub forma de ajutor de stat ,sta sa crape.

Bucurestiul a ramas ultima reduta a acestui sistem si, probabil, de aici va detona si bomba.

Inainte de a readuce in atentia cititorilor nostri problemele pe care le-am semnalat de-a lungul vremii in privinta gestionarii ELCEN si a fuziunii cu RADET, ne simtim datori sa atragem atentia ca pe perioada iernii lucrurile vor deveni extrem de grave. Daca in momentul de fata furnizorul de gaze forteaza Elcen sa-si achite datoriile, in conditiile in care consumul de gaze a fost unul redus, ce se va intampla la iarna, cand consumul de gaze va creste exponential cu frigul de afara? Mai mult, in situatia sistarii livrarilor de gaze de catre Gazprom, cine isi va lua raspunderea sa furnizeze gaze catre Elcen din depozite, sau din alte surse interne, fara a avea garantia ca aceste gaze vor mai fi si achitate?

Si mai rau, in cazul unei ierni geroase furnizorii de gaze ar putea opri livrarea catre Elcen si catre alti mari consumatori in asa fel incat sa poata fi asigurat consumul pentru casnici, cum s-a mai intamplat de altfel. Or, in aceasta situatie, Elcen va fi obligata sa achizitioneze pacura pentru a putea asigura incalzirea Bucurestiului, care este mult mai scumpa si, in consecinta inclusiv gigacaloria produsa si livrata va fi mult mai scumpa? De unde va mai subventiona Primaria Capitalei gigacaloria, sau cum va rezolva guvernul problema datoriilor Elcen care sunt deja la un nivel ce nu poate fi achitat?

Elucubratiile primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sustinute si de catre primul ministru aflat in campanie, conform carora nu mai putem suporta managementul defectuos de la Elcen se vor intoarce impotriva lor. Caci, in cazul de fata nu vorbim despre managementul actual, ci de unul care vine din ani si care a fost sustinut si incurajat de catre toti cei care au avut de a face cu aceasta societate.

Iata ce scria Energy-Center in luna iulie a acestui an:

“Incercarea de a trece cel mai mare producator de energie si agent termic din Romania in subordinea Primariei Capitalei nu este noua. Daca guvernele precedente aveau insa in plan fuziunea producatorului cu a distribuitorului de agent termic integral, in schimb, actualul guvern a gasit de cuviinta sa sparga mai intai ELCEN, astfel incat Primaria Bucuresti sa poata lua partea cea mai buna a Electrocentrale Bucuresti, iar Primaria lui Mazare sa preia Electrocentrale Constanta. Sub sloganul “cresterii eficientei si optimizarii costurilor”, fuziunea cu cadavrul RADET ar urma sa determine consumatorii din cele doua mari orase sa se racordeze din nou la sistemul centralizat, renuntand la centralele proprii. Pasarea malai viseaza. Numai ca, planul guvernului mai ascunde insa si alte lucruri.

In data de 4 iunie 2014 a fost publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Nr. 3184, Partea a IV-a, Proiectul de Divizare al ELCEN. “Divizarea va fi urmata de transferul integral al actiunilor Electrocentrale Bucuresti S.A. si Electrocentrale Constanta S.A. în portofoliul autoritatilor locale. Pe agenda se mai afla fuziunea cu RADET, odata ce Regia Autonoma se va transforma în societate comerciala. In urma fuziunii, vom avea un punct comun privind strategia de dezvoltare a SACET-urilor, urmarind cresterea eficientei si optimizarea costurilor, tinand cont de nivelul de suportabilitate al consumatorilor finali. In acelasi timp, SACET-urile vor putea sa dezvolte strategii comerciale de fidelizare a consumatorilor racordati la sistem, precum si de reconectare a celor care au luat decizia de a folosi centrale proprii, pe gaz natural”, a declarat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

In urma divizarii, ELCEN va detine Centrala Termoelectrica Vest, Centrala Termoelectrica Sud, Centrala Termoelectrica Grozavesti, Centrala Termoelectrica Progresu si Uzina de Reparatii, precum si alte bunuri/active care nu vor fi alocate noilor societati, prevazute în Proiectul de Divizare.
Electrocentrale Constanta S.A., societate nou înfiintata, va detine Centrala Termoelectrica Palas si retelele de transport al energiei termice ce deservesc orasul Constanta, precum si alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

Electrocentrale Titan S.A., societate nou infiintata, va detine Centrala Termoelectrica Titan si Centrala Termoelectrica Fantanele, precum si alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

Sa vedem ce inseamna asta. Din punctul nostru de vedere, intreaga actiune de divizare si ulterioara fuziune a ELCEN cu RADET in baza MEMORADUMULUI adoptat de Guvernul Romaniei in 21 martie 2013 este o actiune efectuata in dispret fata de interesul public , actiune care va determina cresterea valorii facturii platite pentru energie de populatia Bucurestiului.

Propunem crearea profesionista a unui SACET – ( sistem de aprovizionare centralizata cu energie termica) ca actiune menita sa imbunatateasaca alimentarea cu energie termica a populatiei Bucurestiului in conditii de tarife mai mici .

Divizarea ELCEN-un plan gresit conceput

Experienta castigata de orasele Europei in domeniul alimentarii cu energie termica a condus la concluzia utilizarii in primul rand a energiei termice produse din valorificarea termica a deseurilor menajere. Actiunea are triplul rol : cel ecologic legat de asanarea zonelor poluante create de gropile de gunoaie, cel economic realizat de reducerea costului transportului si depozitarii deseurilor menajere si cel finaciar legat de reducerea facturii platita de populatia respectivului municipiu pentru energia termica .

Actionand impotriva interesului bucurestenilor ADUNAREA GENERALA A ACTIONARILOR ELCEN din 19 mai 2014 – de fapt GUVERNUL ROMANIEI detinator a 92.35% din actinile ELCEN – a decis divizarea ELCEN prin retinerea in afara SACET a CET Titan , uzina neimportanta in prezent in economia produceriii energie termice … dar foarte importanta din punct de vedere al patrimoniului imobiliar atat ca pozitie in structura orasului cat si ca marime a teritoriului. Ori tocmai acest gen de interese a exclus PRIMUL PAS AL REALIZARII SACET BUCURESTI: CONSTRUCTIA SI DAREA IN EXPLOATARE A UNEI CENTRALE PENTRU VALORIOFICARE TERMICA A DESEURILOR MENAJERE PRIN RECONSTRUCTIA CET TITAN, constructie in interesul general al populatiei Bucurestiului , al Comisiei Europene si in general favorabila reducerii consumului de gaze naturale de provinienta ruseasca importate de Romania.

Mentionam ca actualul amplasamant al CET TITAN este aprope ideal scopului descris mai sus atat in peisajul rutelor de indepartare a deseurilor menajere, injumatatind traseul gunoaielor duse la depozitul de la Glina, cat si datorita existentei racordurilor acestui CET la sistemul de transport al energiei termice.

Actiunea de constructie a termocentralei pe deseuri menajere din Titan continuata de o constructie similara in Bd Preciziei pe amplasamentul de 1ha liber de sarcini din patrimoniul RADET ar conduce Bucurestiul in randul capitaleleor europene normal gestionate.

Alocarea uzinei de reparatii, o alta greseala

Constructia, prin decizia AGA din 19 mai 2014, prevede mentinerea la unitatea ramasa ELCEN a Uzinei de reparatii , in idea trecerii acesteia in subordinea PMB .Or, in intersul general al populatiei Bucurestiului era fuziunea intre unitatile de reparatii a ELCEN si RADET, dupa care sa urmeze o divizare rationala a structurii rezultate, care putea crea doua – trei unitati concurentiale independente, externalizate si care sa contribuie concurential la scaderea costului repratiilor si mentenantei SACET. Aceasta rezolvare ar fi degrevat majorarea facturii platite de populatia Bucurestiuli pentru cei cca 1500 de salaraiti al RADET, ramasi inutilizabili dupa introducertea automatizarii si a dispeceratelor teritorilale ( vezi studiul PRICEWATERHOUSE elaborat la cererea primariei capitalei in perioada 2010-2011) si nedisponibilizati datorita unor clauze discutabile din Contractul Colectiv de Munca

Rabat la economica de piata

Divizarea ELCEN asa cum in mod diletant a fost decisa de AGA din 19 mai 2014 exclude exact posibilitatea identificarii costului real al sistemului centralizat de incalzire . Bucurestiul , avand 4 CET-uri administrate independent, trebuie sa beneficieze de reducerea costului incalzirii pe baze reale concurentiale . Acest lucru trebuie realizat prin trecerea in administrarea PMB a doar doua din cele 4 CET-uri ramanad ca injectia de caldura necesara prepararii apei calde si a incalzirii orasului sa se faca de la producatorul care ofera pretul cel mai mic pentru energie . Conditiile realizarii unei astfel de piete sunt usor de conceput si ar fi dus la constructia unei baze energetice municipale de talie occidentala – fapt imposibil in actuala gandire AGA.
In incheire remarcam repetarea greselilor administrative introduse de OUG 78/23 inn 2002 , ordonata prin care au fost trecute prin aceiasi procedura diletanta in administrarea municipiilor 18 CET–uri, pecetluindu-se de catre Guvernul Nastase drumul dezastrului existent azi in incalzirea centralizata a oraselor

Povara Radet

Din punct de vedere tehnic lucrurile stau, cel putin in momentul de fata, cam asa. RADET detine o retea de distributie a agentului termic in Bucuresti, a doua ca marime, dupa Moscova. Aceasta retea nu a fost “deranjata” cu nimic in ultimii 23 de ani (chiar si inainte), pentru ca investitiile ar depasi suma de 1,5 miliarde euro, iar deranjul lucrarilor ar da Bucurestiul peste cap. Cel putin asa sustin specialistii. In concluzie, pierderile pe retea pot ajunge in anumite perioade si la 40%, ceea ce se reflecta in factura consumatorilor.

La randul ei, ELCEN a pierdut in ultimii 23 de ani marii consumatori de abur industrial si de la un raport de livrare de la 1 la 5, care se inregistra inainte de 1990, s-a ajuns la un raport de la 1 la 15 in prezent. Cum se traduce acest lucru? Simplu, rentabilitatea ELCEN s-a prabusit, chiar daca aceasta companie mai produce si energie electrica, care inca o mai tine in viata. Cert este ca ELCEN nu face nici o afacere cu agentul termic si cu apa calda livrata bucurestenilor, doar in ideea in care ANRE ii aproba tarife cat de cat acoperitoare.”

Articole pe aceeasi tema

  • Ce efecte are pretul scazut al titeiului asupra sectorului de extractie, dar mai ales asupra generatiilor viitoare de romani?Ce efecte are pretul scazut al titeiului asupra sectorului de extractie, dar mai ales asupra generatiilor viitoare de romani?
  • Cu cat s-au scumpit carburantii si cum sta Romania prin comparatie cu alte tari europene?Cu cat s-au scumpit carburantii si cum sta Romania prin comparatie cu alte tari europene?
  • <!--:ro-->Presedintele ANRE confirma: pretul la gaze pentru populatie liber din 2019<!--:-->Presedintele ANRE confirma: pretul la gaze pentru populatie liber din 2019
  • Radiografia sistemului electroenergetic romanesc : dezechilibrele privind sursele de energie si rolul carbunelui in anii ce vinRadiografia sistemului electroenergetic romanesc : dezechilibrele privind sursele de energie si rolul carbunelui in anii ce vin
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cat pot rezista capacitatile de generare a energiei electrice din Romania pe seama exportului?

Next Story

Intr-o tara de proprietari de locuinte, cum este Romania, eficienta energetica este mai importanta decat independenta (I)

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Prețul gaor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Posted On 2 august 2022

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Posted On 20 iulie 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Si redactia si presa in general au prea...

Posted On 21 iulie 2022

Buna ziua, pentru blocurile care au...

Posted On 20 iulie 2022

Da stimabililor este timpul sa trecem a...

Posted On 9 iulie 2022

Publicitate









PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Programul Casa Verde blocat de incompetenta: 45.000 de dosare depuse, probabil 2.000 aprobate

ANRE simplifica procesul de racordare la retelele electrice de interes public

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.