0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

CE Hunedoara isi joaca ultima carte, dupa aprobarea ajutorului de stat in valoare de 168 milioane lei

Posted On 21 aprilie 2015
By : Redactia
Comment: 0

Comisia Europeana a aprobat ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, considerand ca acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat si, in plus, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare dupa cele sase luni.

„Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca ajutorul de salvare temporar in valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmeaza sa fie acordat de catre autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara, producatorul de energie electrica si termica detinut de stat din Romania, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, in special, ca ajutorul a fost limitat la suma necesara pentru a-i permite CE Hunedoara sa isi desfasoare in continuare activitatile de exploatare a centralelor sale electrice in urmatoarele sase luni. La sfarsitul acestei perioade, intreprinderea va rambursa ajutorul sau Romania va notifica un plan de restructurare, care va stabili masurile de asigurare a viabilitatii pe termen lung a intreprinderii”, se mentioneaza intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Ca urmare a pierderilor inregistrate in 2013 si in 2014, CE Hunedoara se confrunta cu probleme grave de lichiditate. Romania va acorda CE Hunedoara imprumuturi pe termen scurt care sa ii permita intreprinderii sa isi plateasca creditorii si sa isi mentina activitatile de exploatare pana cand va fi in masura sa prezinte un plan de restructurare.

‘Comisia a considerat ca masura este conforma cu Orientarile din 2014 privind salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate. In special, valoarea ajutorului este limitata la ceea ce este necesar pentru mentinerea in activitate a intreprinderii pe parcursul urmatoarelor sase luni. In plus, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare dupa cele sase luni”, se mai spune in comunicat.

CE Hunedoara este succesorul legal si economic al intreprinderilor Termoelectrica si Electrocentrale Deva. In urma unei investigatii amanuntite initiate in aprilie 2012, Comisia a concluzionat, intr-o decizie separata, ca prin contractele incheiate intre Hidroelectrica, Electrocentrale Deva si Termoelectrica, ultimele doua intreprinderi au beneficiat de un avantaj economic necuvenit, care incalca normele UE privind ajutoarele de stat. Acesta este rezultatul faptului ca preturile pe care Hidroelectrica le-a platit intreprinderilor respective pentru energia electrica au fost peste nivelul pietei.

Termoelectrica si Electrocentrale Deva – sau succesorul legal si economic al acestora, in prezent CE Hunedoara – trebuie sa ramburseze ajutorul incompatibil primit, care se ridica la 26,27 milioane lei (aproximativ 6 milioane euro), fara a include dobanzile. Prin urmare, inainte de a primi ajutorul pentru salvare, CE Hunedoara va rambursa ajutorul de stat incompatibil acordat in trecut intreprinderilor Electrocentrale Deva si Termoelectrica (Electrocentrale Paroseni).

CE Hunedoara este un producator de energie electrica si termica din Romania, cu sediul la Petrosani, in judetul Hunedoara. CE Hunedoara detine o cota de piata de aproximativ 5 % din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati.

CE Hunedoara este cea mai mare intreprindere din judetul Hunedoara. Aceasta are obligatia de serviciu public de a furniza energie termica gospodariilor din orasul Deva si din orasele situate in zona Valea Jiului.

In conformitate cu Orientarile UE privind ajutoarele de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor, adoptate in iulie 2014, intreprinderile aflate in dificultate pot beneficia de ajutor de stat in anumite conditii. Ajutorul poate fi acordat pentru o perioada de 6 luni (ajutor pentru salvare). Dupa aceasta perioada, ajutorul trebuie sa fie rambursat sau un plan de restructurare trebuie sa fie notificat Comisiei pentru ca ajutorul sa poata fi aprobat (ajutor de restructurare). Planul trebuie sa asigure ca intreprinderea isi restabileste viabilitatea fara un alt sprijin din partea statului, ca aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare si ca denaturarile concurentei create de ajutor sunt eliminate prin masuri compensatorii.

Conform unui proiect de HG publicat pe site-ul Ministerului Energiei, Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi, la cerere, de la Ministerul Finantelor Publice, un ajutor de salvare in limita sumei de 98,476 milioane lei, in transe, in conditii de piata, din veniturile din privatizare inregistrate in contul general al Trezoreriei Statului, pe o perioada de 6 luni.

Ajutorul de stat individual pentru salvare se acorda in scopul acoperirii necesarului de lichiditati pentru cheltuielile curente minime de sustinere a activitatilor pentru o perioada de 6 luni de la acordare, inclusiv cele necesare achizitionarii de catre beneficiar a deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, necesare pentru a raspunde cerintelor legale privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

‘Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. se confrunta cu o situatie financiara extrem de dificila, aflandu-se in imposibilitatea de a achizitiona deficitul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, pentru a asigura necesarul de certificate care sa acopere cantitatea totala de emisii de gaze cu efect de sera provenite, in anul 2014, de la fiecare instalatie detinuta, pentru a putea respecta obligatia de a restitui, ca operator de instalatii de producere a energiei electrice, pana cel tarziu la data de 30 aprilie 2015, un numar de certificate, in conformitate cu prevederile H.G. nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera’, se mentioneaza in proiect. (Agerpres)

Articole pe aceeasi tema

  • Hidroelectrica a dominat in aprilie piata si productia de energieHidroelectrica a dominat in aprilie piata si productia de energie
  • Scutirea de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori industriali merge cu frana trasaScutirea de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori industriali merge cu frana trasa
  • Ce n-a vazut Parchetul: cum se face managementul performant la RomgazCe n-a vazut Parchetul: cum se face managementul performant la Romgaz
  • <!--:ro-->Consumatorii au dreptul sa-si aleaga furnizorii de energie, dar nu inainte de a-si achita facturile<!--:-->Consumatorii au dreptul sa-si aleaga furnizorii de energie, dar nu inainte de a-si achita facturile
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Intr-o piata libera, sintagma „una zicem, alta facem” trebuie sa dispara

Next Story

Se ascute disputa pe marginea investitiilor companiilor straine in distributia de energie si gaze din Romania

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.