CE Hunedoara isi joaca ultima carte, dupa aprobarea ajutorului de stat in valoare de 168 milioane lei
Comisia Europeana a aprobat ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, considerand ca acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat si, in plus, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare dupa cele sase luni.
„Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca ajutorul de salvare temporar in valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmeaza sa fie acordat de catre autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara, producatorul de energie electrica si termica detinut de stat din Romania, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, in special, ca ajutorul a fost limitat la suma necesara pentru a-i permite CE Hunedoara sa isi desfasoare in continuare activitatile de exploatare a centralelor sale electrice in urmatoarele sase luni. La sfarsitul acestei perioade, intreprinderea va rambursa ajutorul sau Romania va notifica un plan de restructurare, care va stabili masurile de asigurare a viabilitatii pe termen lung a intreprinderii”, se mentioneaza intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Ca urmare a pierderilor inregistrate in 2013 si in 2014, CE Hunedoara se confrunta cu probleme grave de lichiditate. Romania va acorda CE Hunedoara imprumuturi pe termen scurt care sa ii permita intreprinderii sa isi plateasca creditorii si sa isi mentina activitatile de exploatare pana cand va fi in masura sa prezinte un plan de restructurare.
‘Comisia a considerat ca masura este conforma cu Orientarile din 2014 privind salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate. In special, valoarea ajutorului este limitata la ceea ce este necesar pentru mentinerea in activitate a intreprinderii pe parcursul urmatoarelor sase luni. In plus, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare dupa cele sase luni”, se mai spune in comunicat.
CE Hunedoara este succesorul legal si economic al intreprinderilor Termoelectrica si Electrocentrale Deva. In urma unei investigatii amanuntite initiate in aprilie 2012, Comisia a concluzionat, intr-o decizie separata, ca prin contractele incheiate intre Hidroelectrica, Electrocentrale Deva si Termoelectrica, ultimele doua intreprinderi au beneficiat de un avantaj economic necuvenit, care incalca normele UE privind ajutoarele de stat. Acesta este rezultatul faptului ca preturile pe care Hidroelectrica le-a platit intreprinderilor respective pentru energia electrica au fost peste nivelul pietei.
Termoelectrica si Electrocentrale Deva – sau succesorul legal si economic al acestora, in prezent CE Hunedoara – trebuie sa ramburseze ajutorul incompatibil primit, care se ridica la 26,27 milioane lei (aproximativ 6 milioane euro), fara a include dobanzile. Prin urmare, inainte de a primi ajutorul pentru salvare, CE Hunedoara va rambursa ajutorul de stat incompatibil acordat in trecut intreprinderilor Electrocentrale Deva si Termoelectrica (Electrocentrale Paroseni).
CE Hunedoara este un producator de energie electrica si termica din Romania, cu sediul la Petrosani, in judetul Hunedoara. CE Hunedoara detine o cota de piata de aproximativ 5 % din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati.
CE Hunedoara este cea mai mare intreprindere din judetul Hunedoara. Aceasta are obligatia de serviciu public de a furniza energie termica gospodariilor din orasul Deva si din orasele situate in zona Valea Jiului.
In conformitate cu Orientarile UE privind ajutoarele de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor, adoptate in iulie 2014, intreprinderile aflate in dificultate pot beneficia de ajutor de stat in anumite conditii. Ajutorul poate fi acordat pentru o perioada de 6 luni (ajutor pentru salvare). Dupa aceasta perioada, ajutorul trebuie sa fie rambursat sau un plan de restructurare trebuie sa fie notificat Comisiei pentru ca ajutorul sa poata fi aprobat (ajutor de restructurare). Planul trebuie sa asigure ca intreprinderea isi restabileste viabilitatea fara un alt sprijin din partea statului, ca aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare si ca denaturarile concurentei create de ajutor sunt eliminate prin masuri compensatorii.
Conform unui proiect de HG publicat pe site-ul Ministerului Energiei, Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi, la cerere, de la Ministerul Finantelor Publice, un ajutor de salvare in limita sumei de 98,476 milioane lei, in transe, in conditii de piata, din veniturile din privatizare inregistrate in contul general al Trezoreriei Statului, pe o perioada de 6 luni.
Ajutorul de stat individual pentru salvare se acorda in scopul acoperirii necesarului de lichiditati pentru cheltuielile curente minime de sustinere a activitatilor pentru o perioada de 6 luni de la acordare, inclusiv cele necesare achizitionarii de catre beneficiar a deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, necesare pentru a raspunde cerintelor legale privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.
‘Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. se confrunta cu o situatie financiara extrem de dificila, aflandu-se in imposibilitatea de a achizitiona deficitul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, pentru a asigura necesarul de certificate care sa acopere cantitatea totala de emisii de gaze cu efect de sera provenite, in anul 2014, de la fiecare instalatie detinuta, pentru a putea respecta obligatia de a restitui, ca operator de instalatii de producere a energiei electrice, pana cel tarziu la data de 30 aprilie 2015, un numar de certificate, in conformitate cu prevederile H.G. nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera’, se mentioneaza in proiect. (Agerpres)