CE Oltenia se modernizeaza si se pregateste pentru listarea la Bursa
Complexul Energetic Oltenia a imprumutat 193 milioane euro de la BERD, BCR, BRD si Unicredit pentru a finanta un proiect de pana la 220 milioane euro pentru retehnologizarea unui grup de productie a electricitatii.Valoarea totala a proiectului de retehnologizare a unui grup energetic al Complexului Energetic Oltenia, cu o capacitate de 330 MW, este de 200-220 milioane euro, a declarat joi directorul general al producatorului de energie, Laurentiu Ciurel.
Cu aceasta ocazie, ministrul delegat pentru Energie, Constantin NIta, a declarat ca listarea la Bursa a societatilor Hidroelectrica, Electrica si Complexul Energetic Oltenia (CEO) va respecta calendarul stabilit cu FMI, respectiv luna iunie a acestui an. „Nu avem intarzieri in calendarul de listari, dar sa vedem ce spun consultantii. Toate trei listarile sunt prevazute pentru luna iunie’, a spus ministrul.
La randul sau, directorul general al CEO, Laurentiu Ciurel, a precizat ca singurul lucru care ar putea intarzia listarea companiei pe care o reprezinta este majorarea capitalului social cu valoarea unor terenuri cu suprafete mari, care ar putea duce la cresterea cu 2-3 procente a participatiei statului.
„Este posibil sa avem o reactie in instanta din partea celuilalt actionar, Fondul Proprietatea. Suprafetele sunt foarte mari, iar valoarea lor este de sute de milioane de dolari, astfel ca ar putea influenta cu 2-3% structura actionariatului”, a spus Ciurel.
In urma cu doua saptamani, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate la bursa in iunie, iar Complexul Oltenia, in octombrie.
Toamna trecuta, Guvernul a listat la bursa, in septembrie, un pachet de 10% din Nuclearelectrica, aceasta companie devenind primul producator de energie de stat din Romania cotat pe piata de capital.
In noiembrie, un pachet de 10% din producatorul de gaze Romgaz a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti si, alternativ, pe piata de capital de la Londra.