CEZ a pus capacul: cel mai mare parc eolian din Europa a intrat in functiune
Parcul eolian Fantanele/Cogealac cu o capacitate de 600 megawati, al Grupului CEZ, cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, a intrat in functiune si produce suficienta energie curata pentru a alimenta peste un milion de gospodarii romanesti in fiecare an. Proiectul foloseste 240 de turbine eoliene de 2,5 megawati de la GE, printre care se afla si turbina cu numarul 1.000 din clasa de 2,5 megawati instalata de GE la nivel mondial.
Ultima turbina eoliana pentru Fantanele/Cogealac a fost conectata la reteaua regionala la sfarsitul lunii noiembrie. Noul parc eolian este situat in Dobrogea, judetul Constanta, una dintre cele mai promitatoare regiuni cu resurse eoliene din tara. „Motivele pentru care am ales GE sunt tehnologia fiabila si vasta experienta a echipelor sale de proiect. Tehnologia 2,5 megawati ofera eficienta, disponibilitate si performanta energetica, iar toate acestea ne vor garanta reusita,” a declarat Ondřej Šafář, director de proiect CEZ. „Odata cu parcul eolian Fantanele/Cogealac, CEZ aduce o contributie majora la cresterea productiei de energie regenerabila a Romaniei. Inainte de acest proiect, capacitatea eoliana instalata a Romaniei era de numai 14 megawati.”
Componentele individuale ale turbinelor pentru parcul eolian Fantanele/Cogealac au fost produse în întreaga lume. Nacelele turbinelor au fost furnizate de fabrica GE din Salzbergen, Germania. Paletele rotorului si turnurile au venit din Germania, Brazilia, Republica Ceha, Danemarca, Polonia si China. Dimensiunea pieselor – o paleta de rotor are o lungime de aproape 50 de metri – si numarul lor au presupus o planificare complexa. Mutarea tuturor pieselor pentru fiecare turbina eoliana din portul Constanta de la Marea Neagra pana la santierul de constructie a proiectului a necesitat douasprezece moduri de transport. In perioadele de varf, se foloseau 25 de macarale simultan, in unul dintre cele mai mari santiere din Europa.
„Planificarea detaliata, procesele clare si multa dedicatie au garantat finalizarea la timp a proiectului,” a declarat Stephan Ritter, director executiv al diviziei europene de energie regenerabila a GE. „Am reusit sa valorificam experienta dobandita in timpul fazei de constructie pe tot parcursul proiectului. Suntem foarte mandri de realizarea remarcabila a echipei noastre de proiect.” Ritter a adaugat: „Folosirea tehnologiei avansate de turbine eoliene asigura eficienta si fiabilitate ridicate pentru o gama larga de conditii meteorologice. Astfel, capacitatea de productie a parcului eolian creste semnificativ.”
Un produs progresiv, modelul 2,5 asigura eficienta si fiabilitate ridicate pentru o gama larga de conditii de vant. Aceste aparate sunt prevăzute cu rotoare mai mari, turnuri mai inalte si un butuc cu o inatime mai mare decât modelele anterioare, atingand o capacitate de productie mai ridicata.