Declaratie soc: sistemul energetic romanesc nu este pregatit pentru liberalizare
Dupa ce piata de energie electrica este liberalizata aproape suta la suta, dupa ce piata de gaze a sarit ultimele etape ale dereglementarii, reprezentantii Departamentului pentru Energie considera ca am pus carul inaintea boilor. Ceea ce, in parte este adevarat. Numai ca, mecanismele pietei au inceput sa functioneze chiar si in aceste conditii, spre deosebire de alte tari din jurul nostru, care se afla mult in urma. Ce facem acum, ca ne-am dat seama ca suntem nepregatiti? Stopam procesul?
Sectorul energetic romanesc nu este pregatit pentru liberalizarea pietelor de energie electrica si gaze naturale, in conditiile in care exista inca mari diferente fata de sistemele energetice din alte tari europene, a declarat, joi, Elena Popescu, director general in cadrul Departamentului pentru Energie, prezenta la o dezbatere pe aceasta tema.
“Studiile arata cum stam si stam foarte prost. A venit anul 2014 si trebuie sa recunoastem ca suntem nepregatiti. Liberalizarea pietei din Romania tine si de integrarea pietei energetice europene, care nu se poate realiza daca nu avem sisteme convergente, comparabile. E greu sa stam la masa cu alte state avand unitati de masura diferite si acest decalaj economic”, a sustinut Popescu.
Potrivit acesteia, Departamentul pentru Energie sustine, la Bruxelles, ca mai intai trebuie sa realizam investitiile in modernizarea sistemului, sa echilibram sistemul si sa punem in functiune interconectarile cu tarile vecine.
“Liberalizarea inseamna cresterea preturilor si trebuie sa identificam solutii de protejare a consumatorilor vulnerabili, care vor reprezenta un segment destul de mare”, a mai spus ea.
Directorul din Departamentul pentru Energie a adaugat ca oricum pretul energiei pe plan mondial se afla pe un trend ascendent.
“Este greu pentru opinia publica sa accepte acest lucru. Consumatorii trebuie sa fie informati si protejati. Industria trebuie sa fie si ea, la randul sau, protejata. Consumatorii energointensivi trebuie sa fie constienti sa implementeze masuri de eficientizare. Este in interesul tuturor sa ramanem toti in piata, dar pentru asta trebuie sa fim realisti si sa gasim acele solutii cu costuri minime”, a mai spus Popescu.
Piata de energie electrica a fost liberalizata in totalitate pentru consumatorii industriali la 1 ianuarie 2014, iar, pentru cei casnici, va fi complet dereglementata la 31 decembrie 2017.
In ceea ce priveste segmentul gazelor, piata va fi liberalizata pentru industrie la 1 iulie 2014, cu o jumatate de an mai devreme decat prevede calendarul agreat cu FMI, respectiv 31 decembrie 2014. Pentru casnici, liberalizarea va veni la 31 decembrie 2018.
Imi place expresia “ce facem acum cand ne-am dat seama ca suntem nepregatiti ? Stopam procesul ??? ”
1. CONCEDIEM RUDELE DIN ADMINISTRATIE , INCCLUSIV ENERGETICA , READUCEM SPECIALISTII : DE EX JAN CONSTANTINESCU …SI … SUNTEM PREGATITI … CAT DESPRE “STOPAM PROCESUL ” … CA SA-L STOPAM TREBUIE SA-L AVEM IN MANA . Simpaticii nostri colaboratori … cred ca se pricep in a intelege procesul